A kertvárosi gettó (2005-10) (magyarul)

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

Képtalálat a következőre: „The Boondocks png”

Infó:

Eredeti cím -/

angol
Magyar cím A kertvárosi gettó
Besorolás koprodukciós anime, TV
Hossz 45 rész
Év 2005 – 2010

Ismertető:

Ez a sorozat nem kifejezetten anime. Ezt fontos tisztázni már az elején. De kapcsolat attól még megvan, méghozzá nagyon is közeli. Így bátran közlöm ennek a remekműnek az ajánlóját. A mű témájából kifolyóan megkapta több forrásból is a csak 18 éven felülieknek besorolást, a nyelvezete, a felvetett kérdések és a megjelenítés módja miatt. Erről is fontos szólni. Meg arról is, hogy az USA-ban és a neten jelentős kultusza lett a sorozatnak, ami pont az előbb említett valós ábrázolásnak köszönhető (valós, bár erősen sarkítva, szatirizálva).

A Boondocks a Freeman család életét mutatja be, és ebből a szemszögből azt, hogy milyen ma az Egyesült Államokban feketének lenni. Megismertet az amerikai kultúrával vagy hiányával, faji előítéletekre hívja fel a figyelmet. Társadalomkritika, méghozzá a legkevésbé elcsépelt és legkevésbé ötlettelenek közül. A sorozat humora megdöbbentően erős, de emellett mondanivalóban sem szenved hiányt. Látványvilágra és az animáció minőségére sem lehet panasz, hiszen ezek is magas szintet ütnek meg.

A Freeman család három főből áll: Robert, Huey és Riley alkotják ezt a csonka családot. Robert Huey és Riley nagyapja, aki nadrágszíjjal veri a gyerekeket (bár szereti őket, de kell a fegyelem), minden nőnél próbálkozik (még MySpace-n is szervez vakrandikat magának). Robert számára a másik fontos cél a pénz, a sok pénz. Huey, a nagyobbik testvér 10 éves. Általában ő a narrátor a sorozatban, kora ellenére sokat olvasott, értelmes személy, bár agresszív is, és kiáll a feketék jogaiért. Igazi aktivista, példaképe Che Guevara, és minden afro-amerikai szabadságharcos. Riley 8 éves, Huey öccse, de sokkal nagyobb bajkeverő nála. Állandó bizonyítási vágy él benne, általánosságban véve a városi fekete fiatalság megtestesítője, a rap, gansta és divat címszavak segíthetnek betájolni Riley-t, aki olyan szeretne lenni, mint a sztárok a tévében. Ám róluk is kiderül egy s más. A sorozat rengeteg szereplőt mozgat meg, többek között híres sztárokat is, hiszen elég csak 50 Cent, Bill Cosby, R. Kelly, Usher nevét felemlíteni. És még vannak sokan mások is.

The Boondocks. Ne várjon senki világmegmentést vagy apokalipszist, nem is egy szerelmi történet, ufók sincsenek. Pörgős akciók, kiutalások? Vannak. Társadalomrajz? Pontos. Amerikai fekete kultúra? Abszolút. Urbánus muzsika? Minden mennyiségben. Aki ilyen témakörökben érdekelt, feltétlenül nézze meg a The Boondocks minden részét, de aki nem biztos a dolgában, annak is érdemes belenéznie. Megéri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KategóriákA

Vélemény, hozzászólás?