Absolute Duo (2015)

Képtalálat a következőre: „Absolute Duo ico”

Eredeti cím アブソリュート・デュオ
Angol cím Absolute Duo
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész × 24 perc
Év 2015.01.04
Ismertető:
Előzmények

Takumi Hiiragi-Boshi iskolás sci-fi története még 2012-ben indult útjára light novel sorozat formájában, amihez Asaba Yuuszolgáltatta az illusztrációkat, Nariie Shinichirou pedig mangaváltozatot készített belőle, ami 2013 óta fut. A TV-animesorozat adaptációt a 2015-ös téli anime szezonban mutatta be a 8-bit animációs stúdió.

Történet

Kokonoe Tourut pár éve egy hatalmas veszteség érte, ezért annak érdekében, hogy erősebbé váljon és soha többé ne veszítsen el senkit, úgy dönt, beiratkozik a különleges harci technikákat is oktató Kouryou Akadémiára. Ebbe az intézménybe csak olyan diákokat vesznek fel, akik rendelkeznek egy, a lelkük kivetülésének számító Blaze fegyverrel. Touru azonban kiváltságos helyzetben van, mivel az ő Blaze eszköze nem fegyver, hanem egy pajzs. És ha ez még nem lenne elég gond, az iskola Duo rendszerének köszönhetően Julie Sigtuna, egy ezüsthajú európai lány lesz az állandó szobatársa.

Karakterek

Kokonoe Touru (de írják Tornak vagy Thornak is) a történet férfi főszereplője. Egy középiskolás fiú, aki az őt ért veszteség miatt kíván elégtételt venni, de a céljai idővel megváltoznak és később már azért szeretne minél erősebbé válni, hogy meg tudja védeni a barátait. A Kouryou Akadémia diákja között különlegesnek számít a Blaze pajzsa miatt, emellett gyakran a józan észt képviseli diáktársai körében.

Julie Sigtuna egy fiktív skandináv országból származó, vörös szemmel és ezüst hajjal rendelkező diáklány, aki Touru szobatársa és Duo partnere lesz. Jellemét tekintve a hallgatag és sztoikus típus, gyakran a legalapvetőbb szociális követelményekkel sincs tisztában, így rendszeresen szorul Touru segítségére, a harcban viszont önállóan is megállja a helyét.

Tachibana Tomoe egy tipikus yamato nadeshiko karakter, azaz az ideális japán nő megtestesítője, aki egyszerre elbűvölő, megfontolt, művelt és tehetséges, különösen a küzdősportokban és a shogiban. De emellett meglehetősen naiv és könnyedén átverhető. Hotaka Miyabi legjobb barátnője és Duo partnere.

Hotaka Miyabi egy rendkívül félénk és visszahúzódó diáklány. Korábban egy lányiskola tanulója volt, ezért erősen tart az ellenkező nem képviselőitől, és gyakran a legjobb barátnője, Tomoe védelmére szorul. A harcban szintén nem jeleskedik, mivel az állóképessége nem túl nagy, de kitartóan edzi magát, hogy erősebbé váljon.

Lilith Bristol a Kouryou Akadémia másik, különlegesnek számító diákja, akinek a Blaze eszköze egy lőfegyver. Legegyszerűbben egy tipikus angol sznobként jellemezhető, ennek megfelelően büszke és végtelenül beképzelt. Csak azért érkezett Japánba, hogy magához hasonló, kivételesnek számító Duo partnert találjon, de emellett még egy romantikus kapcsolatra is igényt tart a vonakodó Touruval.

Tsukimi Rito, avagy “Nyuszmusz tanárnő”, a felsorolt diákok nyuszifüleket és pincérnőruhát viselő osztályfőnöke. Kettős személyiséggel rendelkezik: az idő nagy részében megjátssza magát és egy elviselhetetlenül vidám, folyamatosan pörgő, gyermeteg oldalát mutatja, a valódi énje azonban egy szadista és kegyetlen pszichopata, aki még a saját diákjait is képes megtámadni, de a maga módján azért törődik is velük.

Nagakura Imari, Touru első barátja az akadémián, aki bár nem megy át a felvételi vizsgán, de később még jut neki szerep a történetben.

Megvalósítás

A 8-bit animációs stúdió animátorai, valamint a rendező, Nakayama Atsushi szerencsére tisztában voltak azzal, hogy Takumi Hiiragi-Boshi iskolás sci-fi, és nyomokban romantikus light novel sorozata lényegében nem más, mint egy akciójelenetekkel tarkított tucathárem, és ennek megfelelően kezdtek hozzá az alapanyag animálásához, két kritikus pontra fordítva a legtöbb figyelmet és a tőkét: ezek a közelharcok látványos megjelenítése, valamint az ecchi jelenetek részletes kidolgozása. Mindkettőből akadt bőven a cselekmény során, és a megvalósításuk bizony átlagon felülinek mondható.

Éppen ezért a cselekmény egész mozgalmasnak és fordulatosnak hat egy ilyen sorozatnak megfelelően. Három részekként váltják egymást az újabb történetívek, amik természetesen egy új konfliktust, azzal együtt további harcokat, a hárem gyarapodását, majd a kötelező fanservice-jelenetek betoldását jelenti, mindent szinte óramű pontossággal.

A karakterek a megszokott sztereotípiákat képviselik, és egy hajszálnyit sem térnek el a bevett sablonoktól, de ennek ellenére szerethetőek. Matsuoka Yoshitsugu ezúttal is hozza a kötelezőt az idealista háremhős szerepében, és kellő beleéléssel játssza ezt a nem túl fantáziadús szerepet, ami a kolléganőiről is elmondható a lányok szerepeiben. Ezáltal a humorról szintén pozitívan tudok nyilatkozni, mert a háremhölgyek ritka nagy ostobaságokat tudnak művelni vagy szólni, és ezekre a férfi szereplőknek nagyszerű reakcióik vannak.

A fanservice természetesen elmaradhatatlan része egy ecchi háremnek, de a készítők ezt az elemet igyekeztek a jó ízlés határain belül tartani. Akad itt fürdőruhás tengerparti kirándulás, valamint a lányok közös fürdőzése az onsenben, és a női főszereplő, Julie sem szeret más ruhaneműt viselni egy ingen kívül, de a takarás nélküli meztelenséget az esetek többségében kerülik a karakterek, így szemet szúró cenzúrára sem volt szükség. Persze a teljes élvezethez ezúttal is érdemes a Blu-Ray verziót választani.

Az egyetlen elem, ami hiányzik a sorozatból, az az értékelhető történet. Hőseink olyan iskolába járnak, amely szuperkatonákat kíván faragni belőlük, de hogy erre mégis mi szükség van az ő világukban, arra soha nem derül fény. Mindenki azért edz, hogy minél erősebbé váljon, és ha felbukkan egy új ellenfél, azt csapatmunkával próbálják legyőzni, de a harcok végeztével és a sorozat végén még mindig ugyanott tartanak, mint a legelső részben. Vagyis nincs valódi célja a konfliktusoknak, de emellett számottevő karakterfejlődésről vagy a románc elmélyüléséről sem beszélhetünk.

Összegzés

A műfaj alapvető sablonjaira építő, akcióorientált tucathárem, ami a harcok közti időt a megszokott fanservice jelenetekkel és jópofa humorral tölti ki. Aki szereti a műfajt, és nem zavarja az egyedi ötletek hiánya, az jó eséllyel élvezni fogja a fordulatos, folyton mozgásban lévő cselekményt, logikus történetet azonban nem érdemes keresni benne.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész
KategóriákA