AKB0048 (2012-13)

Képtalálat a következőre: „AKB0048 ico”

Eredeti cím AKB0048
Angol cím AKB0048
Egyéb címek AKB0048: First Stage
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész x 23 perc
Év 2012
Ismertető:
Az anime
Egy olyan világban találjuk magunkat a jövőben, ahol az űrutazás már szinte megszokott, ahol mechák veszik föl a küzdelmet a katonaságban, ahol az emberek unott arccal élik megszokott, robotoló életüket a füstölgő gyárkémények között. Ezen a helyen ugyanis szórakoztató tilalom van, azaz legálisan semmi szórakoztatóipari tevékenységet sem lehet művelni. Az AKB0048 egy olyan lányegyüttes, akik ennek akarnak véget vetni. Gerillakoncertjükkel el akarják juttatni dalaikat a rajongóiknak, akik a tilalom miatt nem tudnak semmit sem tenni.Először négy kislány múltját tekinthetjük meg, akik egy ilyen koncert láttán eldöntik, az álmuk, hogy ők is egyszer AKB tagok lesznek. Ők Nagisa Motomiya, Sono Chieri, Ichijo Yuka és Aida Orine. Persze nem egy leányálom AKB tagnak lenni, hiszen minden koncerten, ami ilyesfajtán korlátozott földrészen játszódik, egyben fel is kell venni a harcot a szórakoztatás-elleniekkel.
Később, a jelenben a négy lánynak ölébe hullik a lehetőség, mikor is az AKB válogatást szervez. A lányok természetesen elmennek rá. Egyik hősünknek, Nagisának ráadásul el kell szöknie otthonról anyja segítségével, mert az apja egy szórakoztatás-ellenes tag. A hajón, amivel a válogatásra utaznak, találkoznak még három lánnyal, akik szintén a válogatásra mennek. Ők Kanzaki Suzuko, Sonata Shinonome és Makoto Yokomizo. Ott kezdődik a bonyodalom, mikor a hajót megtámadják, ráadásul őket keresik. De nincs ok az aggodalomra, mert az AKB0048 megmenti őket és már mehetnek is a válogatásra!

Most kicsit bővebben az AKB0048-ről
13 aktív tagja van, akik a neveiket örökölték a valahai eredeti tagoktól. Alattuk van a többi generáció, a fiatalabbak, akik azért “küzdenek”, hogy átvegyék egy szép napon a kedvenc énekesük helyét. Illetve az egyik tagot, aki amolyan vezető szerepet tölt be, azt Center Novának nevezik. Viszont ha valaki kiöregedik, “lediplomázik”, valamilyen oknál fogva eltűnik…. Az AKB szálláson hőseink még több “tanulóval” megismerkednek, illetve a főtagokhoz is közelebb kerülnek. Kitanulják a harcot, a táncolást, az éneklés minden mivoltát, hogy egyszer ők is felléphessenek. Az animének a fő mondandója az álmaid elérése, ugyanis a lényeg a lányok álma, hogy AKB0048 tagok legyenek és ezt bármi áron, de el kell érni!

Érdekesség
Az anime együttese, az AKB0048 egy valós csapatot ábrázol, a japán AKB48-at, mely egy J-pop* idolzenekar**. Amiről nevezetesek, hogy Guinness-rekorder taglétszámúak, jelenleg 61-en vannak. Az animében a saját számaikat dolgozzák föl.

Vélemény
Elég vegyesek az érzéseim iránta, nehezen tudom eldönteni, hogy mit is gondolok. Részben tetszett – magával ragadott, egymás után néztem a részeket, aranyos és nagyszerű is volt. Ám másrészről meg néha elég gázos, nevetséges volt az egész az abszurdumaival. Először is az AKB0048. Tök jó koncerteket tudnak végrehajtani, de elég gáz, hogy egy csomó törékeny lányka, akik sokkal profibbak egy mechával felszerelt képzett katonánál, hirtelen fegyvert tudnak előhúzni akár a hajukban lévő szalagból is, vérprofin kikerülnek minden lövedéket és ellátják a rosszfiúkat… És ez még csak az eleje volt… Ami zavaró volt még, hogy sok részt, legfőképp a koncerteket és a gyakorlásokat számítógéppel csinálták meg, nem pedig rajzolták. Ilyenkor erősen eltért a grafika és nem mindig volt valami szép.

Most jöjjenek a pozitívumok. A hangulata szerintem jó volt, néhol volt műbalhé, de nagyrészt élvezhető. Klassz, egyedi grafikája van, tetszetős volt a szívecske a hajakban és a szemekben. A karakterek, bár nem mind, de egy részük fejlődött. És a rengeteg karakter is jó volt, nem féltek sokat belepakolni és ez nem volt rossz. A szinkronhangok szerintem nagyon jók, főleg Nagisáé. A zenék közül egy-kettő volt, ami tetszett.

Én fiatal lányoknak ajánlom, hiszen sok benne a lányos dolog és a kawaii elemek, de a fiúknak is tetszhet! Aki nem fél egy kis énektől, tegyen vele egy próbát!

*J-pop: a japán popzene rövidítése
**Idolzenekar: olyan médiahírességek, akik még tizenévesen vagy húszaséveik elején váltak ismertté

Online részek:
KategóriákA