Aldnoah.Zero (2014-2015)

Képtalálat a következőre: „Aldnoah.Zero ico”

Eredeti cím アルドノア・ゼロ アルドノア・ゼロ総集編
Angol cím Nincs Nincs
Egyéb címek Aldnoah.Zero Aldnoah.Zero Soushuuhen, Aldnoah.Zero Recap,
Aldnoah.Zero Episode 12.5
Besorolás anime, TV anime, special
Hossz 12 rész x 23 perc 1 rész x 48 perc
Év 2014 2015
Ismertető:

“Tétessék igazság, még ha a Menny le is omlik vala…”

1972-ben egy idegen űrkaput fedeznek fel a Holdon, amin keresztül az emberek a Marsra tudnak eljutni. Itt pedig egy egykori idegen kultúra, az Aldnoah fennmaradt technológiájára bukkannak. A marsi telepesek ezt felhasználva egy szuperfejlett birodalmat hoznak létre Vers néven. Ez a fejlettség felsőbbrendűségi komplexushoz vezet az emberiség Földön maradt részével szemben, ami 1999-ben egy invázióban csúcsosodik ki. Ez az Aldnoah.Zero történetének háttere, ami egyébként 2014-ben játszódik, amikor is a Vers Birodalom hercegnője, Asseylum Vers Allusia, diplomáciai látogatást tesz a Földön, csak hogy egy merénylet célpontjává váljon. Ismét kirobban a háború a fejlett Vers és a kevésbé fejlett földi erők között, ami ezúttal beszippantja középiskolás főhősünket, Kaizuka Inaho-t és barátait is.

Egy ilyen első résszel robbant be szinte szó szerint az anime a 2014-es nyári szezonba, és bebizonyította, hogy lehet még olyan mecha animét készíteni, ami képes sokakat lenyűgözni. Egy valószínű magyarázat arra, hogy ez hogyan lehetséges: Urobuchi Gen. E név hallatán sok animés szeme felcsillanhat, hiszen olyan mesterműveket köszönhetünk neki, mint a Madoka Magica, a Psycho-Pass vagy épp a Fate/Zero, hogy csak párat említsek. Mint azt már korábbi műveiben megszokhattuk, Urobuchi az Aldnoah.Zeroban sem fukarkodott a nagyszabású akciókkal és óriási történeti csavarokkal.

A főszereplő, Inaho, egy látszólag állandóan érzelemmentes, középiskolás zseni. Az Aldnoah.Zero-ban a földlakók már középiskolában katonai kiképzésben részesülnek a fennálló hidegháborús helyzet miatt, ezért lehet Inaho is egy Kataphrakt pilótája. A Kataphrakt emberi vezérlésű óriásrobot, amivel a földiek is rendelkeznek, a Vers Kataphraktjai viszont – hogy egy kis Daft Punkot idézzek – “keményebbek, jobbak, gyorsabbak, erősebbek” és nagyobbak. Visszatérve Inaho-ra, bár köszönhetünk neki izgalmas részeket és meglepő fordulatokat, ne egy tipikus akcióhőst várjunk, aki elbukik majd feláll, legyőzi a rosszat és viszi a nőt. Sokkal inkább a taktikus fajta, aki mindenkire sakkbábúként tekint, és a leglehetetlenebb helyzetekben is megtalálja a kiutat.

A többi szereplő közül jobban megismerhetjük az alkoholhoz menekülő földi Marito hadnagy; egy Inaho-val egykorú lány, Rayet; egy Saazbaum nevű marslakó lovag és a személyes kedvencem, Slaine, aki leginkább egyik oldalon sem áll, egyetlen célja pedig a hercegnő megmentése, ami mindig és mindenben vezérli a tetteit.

Az A-1 Pictures nagyszerű munkát végzett, az animáció végig kifogástalan. Az anime zenéit Sawano Hiroyuki komponálta, és akárcsak az Attack on Titan-ban és a Kill la Kill-ben, itt is remek munkát végzett. Külön kiemelném az akciójelenetek alatt játszott OST-ket, amiknek sokat köszönhetünk a csatajelenetek epikus szintre emelésében.

Összességében az Aldnoah.Zero egy olyan mecha anime, amiben a történet és az akció is első osztályú, és mindezek mellett vizuálisan is lenyűgöző. Ajánlom a Code Geass rajongóinak; azoknak, akik szeretnék a régi Gundameket modernebb köntösben látni; illetve azoknak, akik nagyszabású harcokkal teli történetre vágynak. Akik nem bírják az izgalmat, azoknak viszont javaslom, hogy várjanak a 2015 januári megjelenésű 2. évadra. Az első 12 rész végén ugyanis Urobuchi forgatókönyve alapján a rajongók hajtépve várják a folytatást. Ennek ellenére az évad egyik legjobb alkotásának tartom az animét, Urobuchi pedig ismételten bebizonyította, hogy nem véletlenül szerzett hírnevet az animés világban .

Jó szórakozást az animéhez!

 

Online részek:
KategóriákA

Vélemény, hozzászólás?