Andersen Douwa: Ningyo Hime (1975) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím アンデルセン童話 にんぎょ姫
Angol cím Andersen’s Children’s Story: The Mermaid Princess
Magyar cím A kis hableány
Egyéb cím(ek) Mermaid Princess
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1975

Ismertető:

Ki ne ismerné Andersen megható történetét, A kis hableányt?

Marina, a hableány a tengerben él apjával, nagyanyjával és nővéreivel a víz alatti palotában. Egy nap a tengeri boszorkány szörnyű vihart kelt a tengeren és elsüllyeszt egy hajót. Másnap a tenger elcsendesedik, Marina és legjobb barátja, a delfin Ficánka szokás szerint csavarognak, amikor megpillantják az elsüllyedt hajót. Beúsznak a belsejébe, és Marina megpillant egy szobrot, mely egy ifjút ábrázol. Marina vágya, hogy felúszhasson a felszínre, de mivel még nincs 15 éves, nem engedik neki. Ficánka azt találja ki, hogy este – mikor már mindenki alszik – surranjanak ki a palotából.

Marináék felúsznak a felszínre, a kis hableányt teljesen lenyűgözi a fenti világ. Ekkor megpillantanak egy hajót, amelyen éppen ünnepség van, és sokáig gyönyörködnek benne. Marina meglát a hajón egy királyfit, aki pontosan ugyanúgy néz ki, mint az elsüllyedt hajóban látott szobor. Ám a tengeren ismét hatalmas vihar támad, a hajó elsüllyed. Marina kimenti a királyfit a tengerből, és kihúzza a partra. Amikor közeledő hangokat hall, megijed és visszaugrik a vízbe. Fiatal hölgyek közelednek a part felé, az egyik megpillantja a földön fekvő királyfit és odasiet hozzá. A királyfi ekkor tér magához, és azt hiszi, hogy a gyönyörű, fekete hajú lány mentette meg az életét.

Másnap megtartják Marina 15. születésnapját, a kis hableány megkapja a gyöngyhajtűt, mely nagykorúságának szimbóluma. Ekkor hangzik el Marina szerelmes éneke, mely után a hableány eldönti, hogy emberré szeretne változni, ezért elmegy a tenger boszorkányához. Ficánka megpróbálja lebeszélni, de ő hajthatatlan.

Marina kis barátja segítségével átkel a tengeri boszorkány palotája előtti akadályokon, bent már várja őt a boszorkány, aki tudja, hogy mi járatban van Marina. Egyezséget kötnek, de emberré válásának ára van: Marina soha többé nem lehet hableány, soha többé nem láthatja apját, nagyanyját, nénéit, és ha a királyfi nem szereti meg őt mindennél jobban, ha mást vesz feleségül, akkor Marina szíve az esküvő napján meghasad és fehér tajtékká válik. Fizetségül pedig a boszorkány Marina csodás hangját kéri. Marina elfogadja a feltételeket, a boszorkány pedig elkészíti a varázsitalt. Marina megissza és szörnyű fájdalmak árán csinos emberlánnyá változik.

A királyfi találja meg a parton fekvő meztelen lányt, a palotájába viszi, ahol nagyon kedvesen bánnak vele, és ruhát is kap. A királyfi nagyon megkedveli a néma lányt, ám apja azt parancsolja, hogy vegye feleségül a szomszéd király lányát. A királyfi eleinte ellenkezik, de kiderül, hogy a szomszéd király lánya éppen az a gyönyörű lány, aki „megmentette az életét”. A királyfi bejelenti Marinának, hogy megnősül…

Eközben Marina nővérei megjelennek vízfelszínen, a hajukat a tengeri boszorkánynak adták, melyért cserébe egy éles kést kaptak. Marinának döntenie kell: vagy megöli a királyfit és akkor újra hableány lehet, vagy meghasad a szíve és tajtékká válik. Vajon melyik utat választja a kis hableány? Él tovább boldogtalanul vagy meghal?

Ez az anime nálunk talán nem olyan ismert, ennek az is lehet az oka, hogy már több, mint 30 éves. Magyar tv-ben utoljára ha jól tudom ’96-ban ment. Ahhoz képest, hogy milyen régi anime, a grafikája szerintem nagyon szép és gyönyörűek a karakterek. A zenéje is csodálatos, a dalok gyönyörűek japánul, angolul és magyarul egyaránt. Nagyon tetszik, ahogy a kezdést és a végét megoldották, ugyanis az anime filmként kezdődik egy dániai képsorozattal, majd a végén is így zárul a történet. Én szívből ajánlom mindenkinek, aki teheti nézze meg, mert szerintem nagyon szép a története és tényleg lebilincselő az egész. Azt is megjegyzem, hogy a Disney verzióhoz képest az anime hangulata jóval szomorúbb, és valamivel komolyabb.

t, hogy milyen régi anime, a grafikája szerintem nagyon szép és gyönyörűek a karakterek. A zenéje is csodálatos, a dalok gyönyörűek japánul, angolul és magyarul egyaránt. Nagyon tetszik, ahogy a kezdést és a végét megoldották, ugyanis az anime filmként kezdődik egy dániai képsorozattal, majd a végén is így zárul a történet. Én szívből ajánlom mindenkinek, aki teheti nézze meg, mert szerintem nagyon szép a története és tényleg lebilincselő az egész. Azt is megjegyzem, hogy a Disney verzióhoz képest az anime hangulata jóval szomorúbb, és valamivel komolyabb.