Ao Haru Ride (2014)

Képtalálat a következőre: „Ao Haru Ride png”

Eredeti cím アオハライド
Angol cím Blue Spring Ride
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
A történetről:
Az anime Sasaki Io azonos című mangájának történetét dolgozza fel a 14. fejezettel bezárólag, amely csupán ízelítőül szolgálhat az egész sztoriból, mivel a manga ismertetőm írásakor még befejezetlen. Az eddigi eseményeknek körülbelül a harmadával ismerkedhetünk meg, és a sorozat lezárása csupán sejtetni engedi a szereplők sorsának további alakulását. Így némi hiányérzete biztosan lesz azoknak, akik csak ennek a 12 résznek a megnézésére szánják rá az időt, a mangára viszont már nem. Mindazonáltal reméljük, hogy a folytatást anime formájában is élvezhetjük majd!
Két meghatározó érzés, a barátság és a szerelem körül bonyolódik a történet, amelyet a felső középiskolás Yoshioka Futaba szemszögéből követhetünk nyomon.
A lány alsó középiskolában ki nem állhatta a fiúkat, azonban volt ez alól egy kivétel, mégpedig Tanaka-kun, aki láthatóan szintén érdeklődést mutatott Futaba iránt. A kibontakozó szerelemnek azonban hamar vége szakadt, köszönhetően egy félreértésnek, és annak, hogy a fiú az első év nyári szünete alatt váratlanul elköltözött. Főhősnőnknek azonban gyakran eszébe jut a srác, és az elszalasztott lehetőség.
Futaba az első szerelem érzésén túl alsó középben tapasztalta meg először a kirekesztettség és a magány érzését is, amikor osztálytársai kiközösítették, legjobb barátnője pedig magára hagyta. Azért, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, inkább úgy dönt, hogy elrejti a valódi érzéseit, csakhogy középiskolásként fenntarthassa osztálytársaival a látszatbarátságot. „Barátnői” azonban épp olyan emberek, akik annak idején őt is kiközösítették, és a lánynak egyre nehezebb azonosulnia a viselkedésükkel, míg egy nap valóban kenyértörésre kerül köztük a dolog. Ebben sok szerep jut a kirekesztettséget aktuálisan elszenvedő kicsi és aranyos „fiúk kedvencének”, Makita-sannak, akiről kiderül, hogy nagyon kedves lány, és Futaba hirtelen felindultságában, meggondolatlanul ki is áll az érdekében. Persze barátilag rögtön „lapátra” is kerül.
A dolgok ilyetén alakulásában Mabuchi-kunnak is benne van a keze a lesajnáló „Te csak megjátszod a barátságot.” szövegével. Annak a Mabuchi-kunnak, aki pont olyan, mint Tanaka-kun, egyébként viszont egyáltalán nem hasonlít rá. A srác egyszer csak feltűnik Futaba előtt, felkavarva a régi érzéseket, majd miután leoltja a lányt, hogy nem igaz, hogy csak most vette észre, hogy ő is ugyanabba a suliba jár – hisz kiderül, hogy tényleg ő az a bizonyos –, rögtön össze is töri Futaba azon reményeit, hogy helyrehozhatják a múltat, és újrakezdhetnek mindent. Így aztán szegény lány ismét barátok és szerelem nélkül marad.
Újabb év, új osztály, új lehetőségek és remények, hisz ami elveszett, azt csak újra fel kell építeni. Az elhatározás megvan, Futabának most már csak cselekednie kell. Meglepetésére nem csak Makita-san, de Mabuchi-kun, azaz Kou is az osztálytársai közé kerül, sőt, egy váratlan lehetőség megteremti az esélyt az újrakezdésre is, hiszen “… nem indulhatnak be a dolgok, ha folyton ugyanolyanok maradnak!”. Végre itt a megfelelő alkalom, hogy a lány új kapcsolatokra és élményekre tegyen szert, de van-e esélye rá, hogy a Kou-val való kapcsolata is helyrejöjjön? Bár a fiú nagyon megváltozott, cinikus és távolságtartó lett – hiszen érezhetően történt vele valami, amitől “megállt számára az idő” –, ő sem képes egyszerűen keresztül nézni Futabán, és szó nélkül elmenni a lány problémái mellett.
Eleinte Futabának sem tetszik igazán ez az új Kou, viszont mindenáron szeretné megtudni, mi történt vele, míg távol voltak egymástól. Elhatározza, hogy mindenképp áttöri a fiú által maga köré vont falat, hogy Kou “ideje újra beinduljon”, és végre nem csak őt, de mindenki mást is közel engedjen magához, és eltűnjön az a fájdalmas szomorúság, amit magában hordoz. Mindebből az új barátok is kiveszik a részüket, így a már említett Makita-san, továbbá Murao-san, a hűvös és magának való szépség, valamint a lelkes és vidám Kominato-kun is, aki fáradhatatlanul lohol Murao-san nyomában. Nem hagyhatom ki a felsorolásból Kou bátyját, Tanaka-senseit sem, aki maga is azért küzd, hogy kirántsa öccsét a fásultságból, és szintén részese lesz majd a történet során kialakuló váratlan helyzeteknek, konfliktusoknak.
A megvalósításról:
Az anime a mangához képest eszközöl ugyan egy-két változtatást, de a történet lényegét ez egyáltalán nem érinti. Az események lassú, kényelmes tempóban követik egymást, unalmasnak azonban nem nevezném, mivel elég tartalmas, annak ellenére, hogy a szerző a shoujo mangáktól megszokott klisékkel operál. Nagy meglepetések tehát senkit nem fognak érni, kategóriáján belül mégis az érdekesebb művek közé tartozik.
A grafikára nem lehet sok panasz, a karakterek ábrázolása követi a mangaka stílusát, talán a távolabbi alakok rajzolása tűnhet néhol elnagyoltnak.
Az anime pozitívuma az is, hogy a műfajhoz illő, vidám hangulatú opening és ending készült hozzá, és mindehhez kellemes, fülbemászó dalokat sikerült választani.
Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész
OVA 1 OVA 2

 

CategoriesA