Asura (2012)

Eredeti cím アシュラ
Angol cím Asura
Egyéb cím(ek) Ashura
Besorolás anime, Movie
Hossz 1 rész
Év 2012
Ismertető:
A Toei Animation igen kedélyborzoló és groteszk animét tett le az asztalra 2012 őszén. A japán mozikban megjelenőAsura ugyanis mind látványvilágában, mind történetében szembement azzal, amit az utóbbi idők család centrikus hangulatával magáénak tudhatott a stúdió. A Toei fogott egy 1970-es években megjelent, véresen kegyetlen mangát, művészi animére adaptálta, a várt sokkoló hatás nem is maradt el. A feudális Japánban játszódó Asura koncepciója magába foglal minden olyan témát, ami lelkünket milliónyi cafatokra tépi szét: éhínség, természeti katasztrófák, emberi gyarlóság, kannibalizmus, gyilkosság és még számtalan sötét esemény, ami a Pokol kínkeserves szenvedéseit idézi. Mindezt pedig olyan vizuális csomagban tálalta elénk, amiben a groteszk, kissé graffitiket idéző, darabos mozgású karakterek sínylődnek a természeti képek hihetetlen részletességgel, finomsággal és egyedi színkezeléssel kidolgozott sorozata előtt.

EGY SZÖRNYSZÜLÖTT PASSIÓJA

Asura a legnagyobb éhínség és aszály idején jön a világra nincstelen édesanyja aszott testéből, a 15. századbeli Japánban. A csöppség első pillanatai még melegséggel átitatottak, ám a veszély szele a kezdetektől fogva ott lappang körülötte. Édesanyja először egy tébolyult farkas támadásától menti meg gyermekét, majd a nő eszét vesztve odáig süllyed a kínzó éhség kábító bódulatában, hogy saját gyermekét egye meg.

Nyolc évvel később újra találkozunk Asurával. Törpe termetével, hatalmas karmaival és fenevadat idéző tekintetével rögtön sejthetjük, hogy más ő, mint a többi ember. Emberségét talán örökre elvesztette azon a bizonyos éjszakán, amikor édesanyja egy megbocsájthatatlan bűnt kísérelt meg. A 8 éves fiú pedig vadkutyaként a túlélés érdekében szokott rá a gyilkolásra és az emberhúsra. Elállatiasodott hősünket csak egy dolog mentheti meg a kárhozattól: a szeretet ereje. Egybuddhista szerzetes és egy fiatal lány segítségével Asura felfedezi azt, amit soha nem tapasztalhatott meg: a tudást, a féltékenységet, a boldogságot, valamint a vad zokogásba taszító lelki szenvedést.

ÉRDEKESSÉGEK AJÁNLÓVAL TŰZDELVE

Az Akiyama George 2 kötetes mangájából adaptált sztori így véres fejszecsapásoktól kísérve, 95 perc erejéig nyújt hol művészkedő, hol elgondolkodtató pillanatokat a kiszámíthatóság jegyében. Ugyanis hősünk megtérésének története nem egyedülálló, a koncepció a maga véres valóságában több filmet, könyvet és animét is szült már. Ám a minőségi kivitelezés, és a mai habkönnyű sorozatok mellé üdítő újdonság látni egy komédiától és fanservice-től mentes, egyben komoly hangvételű alkotást.

Az anime tehát mozgalmas, akciódús, érzelmes – van izgalmas üldözés, furcsa szerelem –, így megrendítheti lelki nyugalmunkat is, de számomra leginkább a látvány volt a megkapó. A szépséges színek, a festménybe illő kidolgozottság, a ruhák anyagának szinte tapintható animálása lenyűgözött (mindez a Queens of the Stone Age nevű amerikai rock banda videoklipjeinek esztétikáját juttatta eszembe). A természeti képek egyszerűen magával ragadóak lettek: hegyek, völgyek, az eső, a vihar, az ég – mind-mind hihetetlenül hangulatosan kivitelezett.

Mindent összegezve, szórakoztató portéka az Asura, amelyet Satō Keiichi rendezett – megfigyelhető jellegzetes stílusa a lassított harci jeleneteknél, valamint a bedrogozott stílusú színkavalkádoknál – művei: Karas, Saint Seiya the Movie és aTiger & Bunny. A zenék igen hangulatosak, és javaslom ezt az egyedi alkotást akár magyar felirattal is megnézni, mivel az AnimeAddicts igen autentikus fordítással hozta még közelebb a magyar nézőkhöz ezt a mozifilmet. Spirituális pszichológiai terrorra fel!

 

Írta: