Shingeki no Kyojin (2013-17)

Képtalálat a következőre: „Shingeki no Kyojin ico”

Infó:

Eredeti cím 進撃の巨人/

japán
Angol cím Attack on Titan
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Év 2013

Ismertető:

❝Azon a napon az emberiség emlékeztetőt kapott a Tőlük való félelmünket illetően,
és a falnak nevezett ketrecbe zártságunk szégyenéről.❞
— Eren Jaeger (1. epizód)

➳ Évszázadokkal ezelőtt…
…az emberi fajt csaknem kiirtották a jellemzően tízemeletnyi magas, ijesztően eltökélt tekintetű, az emberekre főtáplálékként tekintő titánok. Ennek következtében a fent maradt populációt gigászian magas, vaskos falakkal kerítették körbe, hogy ezáltal a nép biztonságban élhessen tovább. A háborítatlan védelem azonban több év elteltével mégis megbicsaklik, ugyanis egy nap, szinte a semmiből, hatalmas robaj rázza fel a város lakóit, egy izzó testű, haragos ábrázatú, a fal mögül előbújó titán miatt. A szörnyszülött áttöri a masszív fal nyújtotta oltalmat, és ezáltal utat nyit kisebb termetű, de annál kiéhezettebb óriástársainak. A káoszt elszabadító fenevadak nem válogatva, mohón, örömmámorban dobják szájukba és rágcsálják meg sorra azon embereket, akiket csak a markukba sikerül fogniuk. A városban él a történet három főbb szereplője: a heves vérmérsékletű, heroikus jellegű Eren, a lányka létére nagyfokú rettenthetetlenséggel felfegyverzett, mellesleg Eren fogadott húga, Mikasa, és a jámbor lelkű, de annál leleményesebb Armin. Mindhárman megmenekülnek a titánok pusztításától, ám Eren és Mikasa szemtanúi lesznek, amint mintegy kíméletlen végítéletként édesanyjukat megkaparintja és felfalja az egyik szörnyeteg. Eren ennek hatására teszi meg a gyűlölet szülte fogadalmát: elhatározza, hogy minden egyes titánon bosszút áll, és lehetőség szerint saját kezűleg igázza le őket, hogy ezzel megtorolja az emberek lemészárlását. A trauma után két évvel, ő, Mikasa és Armin kényszerhelyzetükből adódóan csatlakoznak a hadsereghez, ahol is testestül-lelkestül – valamint felszerelésestül – kiképezik őket a titánok elleni csatára. Különböző egyéniséggel bíró csapattagokkal végül sikeresen kadétokká válnak, és nem is telik el sok idő, haladéktalanul fel kell kötniük a gatyájukat, ugyanis a titánok meglepetésszerű és hajmeresztő támadással ismét feltűnnek a színen. Kezdetét veszi egy új tortúra, ami egyet jelent a túlélésért való küzdelemmel, és a veszedelmes Titánok célzott kiirtásával. Csakhogy, mindezek folyamán olyan rejtelmek kerülnek a felszínre, amelyek örökre megváltoztatják a zord “Új idő” háborúját.

➳ Egy korszakalkotó…

…manga adja az anime alapját, amellyel a sorozat atyja, a szemtelenül fiatal Hajime Isayama merőben új szintekre emelte a fantasy műfajt. Alkotásának totálisan újszerű, a darwinizmus gondolkodást súroló koncepciójával kiemelkedő szerepet tudott elérni a világunk vámpír, zombi vagy éppen mutánsművek diktálta piacán. A titánok megszületésével a mangaka 2011-ben, a manga debütálása után 2 évvel, bezsebelte a Kodansha Manga Díj – legjobb shounen mangának ítélt díját. Szintén 2 évre rá elkészült az anime adaptálás, amelynek rendezését Tetsuro Araki vette kezébe, aki a méltán híres Death Note vagy Higschool Of The Dead animesorozatot is irányította. Az anime okozta hisztériának köszönhetően Hajime Isayama egyre nagyobb népszerűségnek örvendezhet, nem csak a szigetországban, hanem szerte Európában és az Államokban. A manga szintén varázsütésre vált kapósabbá, és ért el több milliós eladott példányszámot a legtöbb országban. A kritikusok szerint Hajime Isayama hamarosan lekövezheti nevét a legnagyobb manga-alkotók sétányára, mert a sorozat kétségkívül a jövő évek egyik legfrenetikusabb újdonságának titulálható.

➳ Az anime jellege…
…enyhén hasonló a Claymore és az Akira animéhez. Itt is olyan félelem uralta világba csöppenünk, ahol mindennapossá válik a túlélésért való harc, a terror alóli kétségbeesett kiút keresése, és a veszteségektől való rettegés. Az anime első fele egyenesen vérfagyasztó, nem túlzás azt állítani, hogy sokk-hatást keltő, és nem pusztán a groteszk, libabőrt okozó titánok “szereplésétől”, hanem egyaránt a feszült cliffhangerektől és a flashback jelenetektől. Nem halad vontatottan a sztori, több ízben fordulatos a cselekményszál, néhol egészen brutálisan is, így aztán rendkívül intenzíven tud hatni epizódról epizódra a néző érzelmire. Folyamatosan halmozódnak a megválaszolatlan kérdések, amelyek többsége mindig megdöbbentő válasszal áll elő. Véleményem szerint, a sorozat az utolsó epizódjaira itt-ott veszít a színes, pörgős, szívkalapálást okozó formájából, mert kissé fakóvá válik egy-egy elem, azaz akadnak az anime utolsó felvonásában leheletnyi sztorifeleslegek. Ettől függetlenül, a kifogástalan elgondolás megvalósítása épphogy kitűnő lett.

➳ Karakterek, zene, grafika…

Karakterek: Lényeges karakterfejlődésen csak a három főszereplő megy keresztül, ugyanis a középpontba kerülő, 11 fős kadétcsapat közül sajnos nem mindenki kap megegyező hangsúlyt, kizárólag csak néhány nagyobb akció erejéig. A legérdekesebb dolog ennél a szempontnál talán az, hogy Eren, Mikasa és Armin milyen különböző módon értelmezik és próbálják megmenteni az emberiség helyzetét a kötelékükre alaposan hatást gyakorolva.
Zenék: Két openinggel, illetve endiggel rendelkezik az anime. Előbbiek tökéletesen passzolnak az anime hangulatához, mi több, a második zenéje- és animációja sokkal izgalomfokozóbbra sikeredett, habár a nyelvi újítás (német szövegű részek) itt-ott vicces, bajoros hangzást kelt. Az endingeket illetően, míg az elsőnél inkább a melankólia, addig a másodiknál az ütemesebb hangzás érvényesül, így el-elütnek hangzásilag egymástól, számomra legalábbis. Képileg viszont mindkettő pazar, festői dizájnnal bír! Az aláfestő zenék fenomenálisak, (szerencsére) garantált libabőrözést elindító hatással rendelkeznek.
Grafika: Erősnek mondható az animáció, még ha nem is sok újdonság, avagy különlegesség tapasztalható a látvány terén, maximum a vágásokat, és a környezetrajzokat illetően. Egyetlen képi hatás azért mégis szúrhatja a szemünket, mégpedig a használatban lévő Maneuver Gear, ugyanis feltűnően fátyolosan ábrázolják amint házról házra “szálldosnak” vele a karakterek.

➳ Összegezve…
…gigászi hype ide vagy oda, az Attack On Titan felülmúlta a várakozásokat. A sorozatot a komorsággal átitatott hangulata, véres képi világa, valamint epizódnyi brutalitásai végett nem ajánlanám a feelgod sorozatok szerelmeseinek. Ellenben a thriller rajongóknak igen. Az anime vérbeli dark fantasy, amelynek cselekménye megszilárdítja és szüntelen fokozza a néző figyelmét, izgalmát. Meghatározó darab az animék történelmében, az szent. Lidércnyomást ugyan nem okoz, viszont szervezetstresszellő, abban az értelemben véve, hogy képtelenek vagyunk nem tűkön ülni a folytatással kapcsolatban. Mert kevés anime sztorija ennyire félelmetesen jó; ha elkezded, jó eséllyel a Titán terrorizálta világ függőjévé válsz.

KategóriákS

Vélemény, hozzászólás?