Baldr Force Exe Resolution (2006-07)

Képtalálat a következőre: „Baldr Force Exe Resolution 512x512”

Eredeti cím バルドフォース エグゼ レソリューション
Angol cím Baldr Force Exe Resolution
Egyéb cím(ek) BALDR FORCE EXE Resolution
Besorolás anime, OVA
Hossz 4 rész
Év 2006 – 2007
Ismertető:
A történetről
A meg nem nevezett közeli jövőben a háló (network) mindent és mindenkit behálóz. Köztük azt a jobban meg nem nevezett nagyvárost is, ahol a történetünk elkezdődik. Egy fiatal hackerekből álló csoport (Steppen Wolf) feloszlása előtti utolsó dobásra készül, ami – tervük szerint – nagyobbat fog szólni, mint minden eddigi csínytevésük.Betörnek a FLAK (az ENSZ által irányított katonai szervezet) virtuális terébe. A behatolást hamar észreveszik és a FLAK egyik különítménye elfogja őket. Egyikük belehal ebbe a találkozásba. Igen, jól olvastátok, ugyanis a virtuális csatáknak nagyon is valódi tétje van: a saját életük – amit ha elveszítenek a “wired wold”-ben, akkor meghalnak a valódi világban is! Miután a valódi világban elfogták őket, egyikük (Tohru) a fogság és kihallgatás során válaszút elé kerül: vagy letölti a betörésért és adatlopásért járó minimum tíz éves börtönbüntetését, vagy csatlakozik FLAK erőihez.

Az utóbbit választja, de csak egy cél vezérli: a bosszú. Hamar rájön, hogy újdonsült csapattársai között kell keresnie a gyerekkori barátját meggyilkoló személyt.

Az animéről
Az “aláaknázott” főszereplő tehát adott. Nem lehet tudni, hogy mikor derül ki, hogy ki az, akit keres és hogy ő mikor fog robbanni. A virtuális és a való világban is három nagyobb hatalom csatázik egymás mellett, de legtöbbször egymás ellen: a militarista FLAK; a “wired world” ipari nagyhatalma a VSS (ők csak addig állnak a FLAK oldalán, amíg az az ő érdekük is); és a titokzatos terroristacsoport, a Fei Dao. És ha ez nem lenne elég, még ott van az a titokzatos lény vagy jelenség, ami sorozatosan és egyre nagyobb számban szedi a halálos áldozatait.

A cselekmény eléggé pörgős és – habár egy-két fordulatot előre lehet tudni – eléggé eseménydús és jól megkomponált, hogy odakösse az embert azzal a bizonyos “Csak még egy részt!” felkiáltással. Sajnos csak négy részes a teljes mű, így egy délután alatt végig lehet nézni. Cserébe kárpótol a precízen megtervezett CGI jelenetek és az érzelmek kaleidoszkópja, ami egészen a végkifejletig tart.

Személyes vélemény
Összességében nekem nagyon tetszett a mű. És annak ellenére (vagy lehet, hogy pont azért) élveztem mind négy darab harminc perces részt, hogy nem bírtam kiűzni magamból azt a furcsa gondolatot, hogy a készítők túl erősen merítettek a Mátrixból, a GiTS-ből, a Gundamból, a .hack//SIGN-ból… (ezek közül kettőhöz tényleg közük van az alkotóknak – lásd alább)

Ajánlás
Aki szereti a mechákat, a GiTS és minden hasonló témájú animét, az ezt is szórakoztatónak fogja tartani. Egy kis figyelmeztetés: a GiTS-hez hasonlóan sok helyen eléggé grafikusan ábrázolja a halált és egyéb felnőtt témát (pl. agyak szétrobbanását vagy a virtuális erőszakolást).

A készítőkről
Elsőként a forgatókönyvírót szeretném kiemelni, név szerint Hiroshi Ohnogi-t. Ő olyan sorozatok összeállításában segédkezett, mint az Arjuna, vagy a Gundam SEED és DESTINY. Továbbá említésre méltó még a Key Animationért felelős Satoru Utsunomiya is. Ő olyan filmek megalkotásában vett részt, mint az Akira a GITS: Innocence vagy az Eureka Seven. Mind a ketten olyan filmek létrehozatalában segédkeztek, amik így vagy úgy, de mindenki számára mondanak valamit.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész

 

KategóriákB