Basquash! (2009)

Képtalálat a következőre: „Basquash! ico”

Eredeti címバスカッシュ!
Angol címBasquash!
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, TV
Hossz26 rész
Dátum2009
Ismertető:
Ha a Basquasht jellemeznem kellene, akkor azt mondanám, hogy minden van benne, ami egy jó animében és ha még többet kellene mondanom, akkor azt, mondanám: egy olyan mecha és sport anime, amit azok is szeretni fognak, akik utálják a mechákat és a sportot. Van ilyen anime? Naná, ez a Basquash!

A történet

A történet a közeli jövőben játszódik, ahol a Big footok* már kosárlabdát játszanak. Egy fiú, Dan felesküdik, hogy a játék népszerűsítését beszünteti, és egyfajta kosaras játékkal tönkretesz minden kivetítést.
*Olyan mechák, amiket a munka megkönnyítésére fejlesztettek ki. Ezek a gépezetek jóval nagyobbak az embernél, de a vezérlésüket emberek végzik.
Egy lány, Mitsuki, megmutatja Dannak a Big footokat, majd Dan belekerül egy meccsbe és… innen már nincs kiút, harcolnia kell az unalmas és lassú játék ellen. Miután rendbontásért lecsukják, majd kiszabadul, észreveszi: egy új játékot teremtett. A játékot különféle meccsek alkalmával fejlesztik, változtatják, míg meg nem alakul a Basquash, ami lényegében a szabadságról szól.
A történet közben megismerkedhetünk a másik világgal is, ez pedig a Holdon élőké. Aki a Holdon lakik, az gazdag és fényűzésben él, ott vannak a legjobb szakemberek. Főhősünk, Dan célja (ezen előnyökön kívül) azért is a Hold, hogy meg tudja gyógyítani testvérét. Sok szereplővel találkozhatunk, aki holdi, és mindegyik szereplőnek fontos szerepe lesz.

Szereplők:

Dan:
Nem túl okos, de jó és lendületes játékos, akinek sokat kell fejlődnie, hogy tartsa az iramot másokkal. Célja, hogy testvérével a Holdra utazzanak, és meggyógyítsák Coco lábát, amit egy Big foot tett tönkre. Kis segítője Spanky, egy gyíkhoz hasonló lényecske, aki át tud változni sisakká.
Coco:
A messziről szemlélődő lány, aki balesete miatt nem járhat. Okos, és jó megfigyelő, illetve a kerekesszékéből is jól kosarazik. Magányos, de a történt során ő is talál barátokat.
Miyuki:
A Big footok szerelője a nagyapjával. Ő fejleszti a Big footok belsejét, a hatékonyabb játék érdekében.
Sela:
Dan egyik csapattársa, aki lányhoz képest igen erős és jól játszik. Célja a játékban a tökéletes DNS megtalálása, ezért elég sok fiú képességeit Sela által ismerhetjük meg.
Iceman Hottie:
Durva és vad játékos, akiről később kiderül, hogy csak erős, és nem tudja kordában tartani az erejét. Az ereje miatt a leendő legendának is tartották, amiért súlyos árat fizetett.
Haruka:
A holdi nő, aki a lábak megszállottja. Ő készíti a Big footokra a cipőket és ő segít a kis csapatnak. Rendszerint sok információt tőle/általa tudunk meg, nem csak a Holdról, de a Basquashról is.
Flora:
Hercegnő, aki álcázza magát, hogy csatlakozhasson Dan csapatához, és Basquasht játszhasson. Bár nem a legjobb játékos, mégis nagyon okos, és igazán jót tesz a csapatnak.
Rouge:
Az együttes énekese (akinek tagjait a Holdon Basquashra „képezték” ki), aki szerelmes lesz Danbe. Bár okos és kedves (általában), sokat kell szenvednie, hogy Dannel lehessen.
Az anime nagyon pörgős, és rengeteg szereplőt vonultat fel (akiket felsoroltam, csak a legfontosabbak, akikről több infó már igencsak spoiler lenne), emiatt nagyon kell figyelni: mit, mikor, hogyan, miért, mert minden összekapcsolódik, és a végén nagyon fontos lesz.
Visszatérve a karakterekre: jól sikerültek, bár szinte mindegyik kicsit kitűnik az átlagtól valamilyen tulajdonságával. Mindenkinek van célja, és érzései, amikre szintén figyelni kell majd.

Összefoglalva

Az anime így elég furán festhet, főként shounenként lehetne jellemezni az eddigiek alapján, de! Az anime mindenféle stílust felvonultat: amikor vígjáték, akkor szakadunk a nevetéstől, amikor dráma, mindenki elmorzsol legalább egy könnycseppet, amikor szerelmes akkor mindenki szurkol a párnak, és a pasiknak is van némi ecchis jelenet, de nem zavaró annyira. A műfajok közötti váltakozás igazán jót tesz neki, ettől lesz igazán magával ragadó.

Ajánlás

Annak ajánlom az animét, aki szereti a pörgős sztorikat és a vígjátékot sem veti meg. Ha nem szereted a kosárlabdás sztorikat vagy a mechákat, az se baj, mert maga a történet is visz magával, de ha nincs ellenvetésed ellenük, ez szinte kötelező darab. Egy szó mint száz: érdemes belenézni!

Online részek:
 01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
 06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
 11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
 16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
 21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
 26. rész

 

CategoriesB