Batman: Gotham Knight (2008) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím バットマン ゴッサムナイト
Angol cím Batman: Gotham Knight
Magyar cím Batman: Gotham lovagja
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, OVA
Hossz 6 rész
Dátum 2008

Ismertető:

A Batman: Gotham Knight az Animatrix mintájára készült rajzfilmkollekció, mely kizárólag DVD-n jelent meg 2008 július 8.-án. A korong szám szerint hat, egymástól különálló történetet tartalmaz, melyek a két “új” Batman film, a Batman Begins és a The Dark Knight között játszódnak.

A Gotham Knight nem nevezhető 100%-osan animének, hiszen amerikai-japán koprodukcióról van szó. Mind a hat részt más és más neves forgatókönyv-író, valamint anime-rendező jegyzi, ezért azok mind rajzstílusukban, mind pedig történetvezetésükben különböznek egymástól.

 

Az epizódok:


Have I Got A Story For You (Óriási sztorim van)
Író: Josh Olson
Stúdió: Studio 4°C
Egy fiatal deszkás srác találkozik három barátjával egy skate parkban. Mind a hárman azt állítják, hogy nemrég találkoztak a Batmannel és teljesen máshogy írják le azt. Egyikük szerint Batman olyan, mint egy élő árnyék, képes beleolvadni a többi árnyékba. A második gyerkőc története alapján a Denevérember a nevének megfelelő lény, tehát félig denevér, félig ember. A harmadik mesében pedig a szuperhős egy robot. A fejezet végén azonban megjelenik a helyszínen az igazi Batman, aki a negyedik szereplő segítségével kapja el üldözöttjét.

Egyéni vélemény: A fejezet rajzolása meglehetősen érdekes. A környezet remekül kidolgozott, viszont a karakterek ábrázolását és mozgását a szokatlan kategóriába sorolnám (ez nem azt jelenti, hogy rossz). Nekem a Kemonozume nevezetű alkotás ugrott be róla, amint megláttam.

Crossfire (Kereszttűz)
Író: Greg Rucka
Stúdió: Production I.G.
A történet két főszereplője Crispus Allen és Anna Ramirez. Mindketten az SBO (Súlyos Bűntények Osztag) tagjai. Egyik este egy véresen komoly bandaháború – szó szerint – kellős közepébe csöppennek. Az egyik bandavezér éppen egy rakétavetővel készül a kocsijukra lőni, mikor megjelenik Batman, megmentve Christ a biztos haláltól…

Field Test (Éles bevetés)
Író: Jordan Goldberg
Stúdió: Bee Train
Lucius Fox kifejleszt egy szerkezetet, aminek segítségével kedvenc denevérünk szinte golyóállóvá válik, és éppen akad egy küldetés, ahol élesben tesztelheti vadonatúj kütyüjét.

In Darkness Dwells (Ami a sötétben lakozik)
Író: David S. Goyer
Stúdió: Madhouse
A rendőrséget egy katedrálishoz riasztják, ahol O’Fallon bíboros prédikációja közben az emberek hallucinálni kezdenek, majd teljesen megvadulnak. A gyülekezet tagjai azt állítják, hogy a bíborost egy hatalmas hüllőember ragadta el és vitte magával a kriptába. Batman, Gordon főhadnagy közreműködésével próbál az ügy végére járni, akinek van egy gyanúja, miszerint Scarecrow (Madárijesztő) a felelős a történtekért…

Working Through Pain (A fájdalom éltet)
Író: Brian Azzarello
Stúdió: Studio 4°C
Batman a föld alatt üldöz egy nem teljesen ép elméjű bűnözőt, aki elkezd lövöldözni, és megsebesíti a „denevért” a hasán. Hősünk Alfredet segítségül hívva próbál feljutni a felszínre. A történet lényege azonban nem ez, hanem megtudhatjuk, hogy Bruce hogyan tanulta meg elfojtani a fájdalmat egy fakír lánytól, Cassandra-tól.

Egyéni vélemény: Számomra ez a Gotham Knight csúcsa. Ez az egyetlen rész, ahol betekintést nyerhetünk a főszereplő múltjába. Nem bővelkedik akciókban, de nem is az a lényege.

Deadshot (A céllövő)
Író: Alan Burnett
Stúdió: Madhouse
Batmannek ez alkalommal Deadshottal, a halálbiztos bérgyilkossal kell felvennie a kesztyűt, akit ezúttal Lieutenant Gordon főhadnagy meggyilkolásával bíznak meg…

Egyéni vélemény: Véleményem szerint ez az egyik legszebben kidolgozott és leglátványosabb része a kollekciónak. A rajzolása lenyűgöző, az alkotók figyeltek minden apró részletre. Batman kinézete is ebben a részben tetszett a legjobban.

 

Összegzés:


Úgy ültem le a Batman: Gotham Knight elé, hogy szinte semmit nem tudtam róla. Arra számítottam, hogy egy egész estés filmet fogok látni, ezért nem teljesen azt kaptam tőle, amit vártam. Ennek ellenére nem bántam meg a megnézését. A látvány és az akciójelenetek elsőrangúak, a szinkron is egész jól sikerült. Két szóval: minőségi munka. Nem váltja meg a világot, de remek szórakozást jelenthet, ha az embert kicsit is érdekli Batman, és hajlandó rászánni azt az alig több mint egy órát.