Ben-To (2011)

Eredeti cím ベン・トー
Angol cím Ben-To
Egyéb cím(ek) Bento, Ben To, Ben-Tou
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész × 24 perc
Dátum 2011.10.09 – 2011.12.25
Ismertető:
Előzmények:

A Ben-To egy light novelként kezdte, melyet 2008. február 22-én kezdtek el kiadni és aminek az írója Asaura volt. Időközben kijött belőle egy manga adaptáció is, mely 2011. április 21-től októberig futott Ben To Zero: Road to Witch néven, ez lényegében a történet előzménye és Yarizui Sen áll a középpontjában. Az animét 2011. október 9-én kezdték el sugározni.

Bento nagy általánosságban: Tradicionális japán, dobozos, csomagolt étel, mely a rizstől a különféle húsokon át a zöldségekig mindent tartalmazhat. Munkába, iskolába, utazásra szokták vinni ebédnek, és a boltokban is kaphatóak előrecsomagolt fajtái.

Történet:

Történetünk 2010. április 6-án kezdődik, mikor is azt láthatjuk, hogy főhősünk, Satou You félholtra verve fekszik egy bolt padlóján. Felkel és azt mondja: “szívás üres gyomorral meghalni”, majd továbbmegy vérző fejjel, mintha mi sem történt volna, bár arra nem emlékszik, hogy mi történt vele. Az ablakban meglát egy lányt, aki őt nézi és mond valamit, de You nem hallja, mit. Mikor kimegy a boltból, mégis elájul. Másnap már ki is engedik a kórházból, ahonnan egyenesen megy az iskolába. Útközben megszólítja egy lány, vagyis akarná, ha jól emlékezne a nevére, de végül sikerül neki. A lánnyal állítólag tegnap találkozott a boltban, ám ő erre nem emlékszik. Ráadásul amikor a lány meghallja, hogy nem emlékszik sokra sem a boltból, sem rá, nagyon megörül és esze ágában sincs felvilágosítani. Majd az iskolában találkozik Yarizui Sennel, azzal a lánnyal, akit a boltnál látott, mikor felébredt. Ám ő sem mond sokat, csak annyit, hogy ne menjen ahhoz a bolthoz többet, ahol tegnap elájult. Az osztályban pedig az osztályképviselő Shiraume Ume lezavar neki párat, majd azt mondja, hogy hagyja békén Oshiroi Hanát (a lányt, akivel reggel találkozott). Végül eljön az este és egy olyan fiúnak, aki egy kollégiumban lakik, nem tud főzni és ráadásul szűkös a havi zsebpénze, nem nagyon marad más választása, mint a helyi boltban venni valami ennivalót. Ott találkozik Yarizuival és Oshiroival, majd meglátja, hogy leértékelték a bentót, és elindul, hogy szerezzen egyet, ám megint elájul, de rémlik neki, hogy egy lány ütötte ki, akinek csak a lábaira emlékszik. Másnap persze hogy visszamegy, végül is nem kapott még eleget. Majd ismét megpillant pár leárazott bentót, ám amint leárazták őket, egy heves harc veszi kezdetét a boltban a fiatalok között, akik véresre verik egymást a leárazott kajáért. Végül a harc hevében meglátja Yarizuit, aki minden erőfeszítés nélkül lever mindenkit, aki a kajáért indult (persze Satout is). Majd eszébe jut a fiúnak, hogy az előző alkalmakkor is a lány küldte padlóra. Yarizui meghívja Satout és Oshiroit a “Félárú étel imádók klubjába”, ők pedig némi “kényszer” hatására csatlakoznak is. Megkezdődik a leárazott bentókért való vérre menő harcuk, amik ráadásul igen látványosak és jól kidolgozottak is egyben. Plusz a harcok közben olyan drámaiság figyelhető meg időnként, hogy az ember hajlamos elfelejteni, hogy miért is harcolnak, és teljesen beleéli magát.

Grafika, zene:

A grafika röviden összefoglalva tipikusan 2011-es színvonalú. Nem hoz semmi újat vagy egyedit, de rosszat sem lehet rá mondani. Sőt inkább a szebb grafikájú művek közé sorolnám. A zenéről ugyan ez mondható el. Az aláfestés jó és az op/ed is teljesen rendben van. Ráadásul mindegyiket az egyik főszereplő énekli. Csalódást biztosan nem fog okozni egyik sem.

Személyes vélemény:

Ez az anime tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet egy olyan dologból komoly témát csinálni, mint a leárazott kaja. Majd ezek után csapni pár drámain ható jelenetet és csinálni több látványos verekedést meg poént. Mindezek mellett csak azt tudom mondani, hogy egyáltalán nem rossz anime. Van benne valami, ami az embert magával ragadja és arra készteti, hogy nézze. Legalábbis nálam ez volt.

Online részek:
 01.rész  02.rész  03.rész  04.rész
 05.rész  06.rész  07.rész  08.rész
 09.rész  10.rész  11.rész  12.rész

 

KategóriákB

Vélemény, hozzászólás?