Biohazard: Degeneration (magyarul) (2008)

Képtalálat a következőre: „Biohazard: vendetta 512x512”

Eredeti címバイオハザード ディジェネレーション
Angol címResident Evil: Degeneration
Magyar címA kaptár: Bioterror
Egyéb cím(ek)Reident Evil: Degeneração
Besorolásanime, film
Hossz1 rész
Dátum2008
Ismertető:
Előszó:
A Resident Evil igen nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Nem csodálom, hisz én is sokat nyomtam a videójáték részeit. Sőt mi több, három mozifilm is készült belőle Milla Jovovich főszereplésével, igaz, ezeknek igen kevés köze volt az eredeti történethez. Japánból indult hódító útjára az első rész 1996-ban. Sikert aratott, így nem csoda, hogy jött a többi rész is. A siker annak volt köszönhető, hogy a játék nem csak zombik henteléséből állt, hanem rengeteg logikai fejtörőt is tartalmazott, valamint a sztorija is arra kényszerítette a játékost, hogy ne hagyja abba, míg végig nem viszi. A játékot a Capcom cég fejlesztette, azon belül Mikami Shinji tervezte meg. Hatással voltak rá George A. Romero nagysikerű élőhalott filmjei, valamint az eredeti Alone in the Dark videójáték. Itt megjegyezném, hogy Japánban Biohazard néven ismerik a sorozatot.

Történet:
Hét évvel a Raccoon City-i események után járunk, az Umbrella cég teljesen csődbe jutott és a helyét átvette a WilPharma, amely folytatta a biokísérleteket. Clair azt hiszi, hogy mindennek vége, mikor leszáll Harvardville repterére, de megérkezése után pár perccel újra belecsöppen a jól ismert rémálomba. Eleinte kevés, de egyre több élőhalott bukkan fel a reptéren. Ezt tovább növeli egy későbbi repülőgép, ami becsapódik a reptér oldalába. Mint utóbb kiderül, nem véletlenül történt meg ez a szerencsétlenség. A bioterrorizmus felütötte a fejét. A bent rekedt túlélőket Leon vezetésével kimenekítik, de a történet itt nem áll meg. A merénylet nyomai egy bizonyos Curtis Miller-hez vezetnek, aki igazságot követel és nem áll le, amíg a céget el nem pusztítja. A következő célpontja a WilPharma kutató épülete, ahol titokban tárolják a G-vírust, ami ha kijut, nem lehet megállítani. Leon, Clair és Angela vállalkozik a lehetetlen feladatra. A siker nem garantált.

Vélemény:
Először is igen sok utalás van a Resident Evil 2-3 és ötödik részére (az ötödik epizód még nem jelent meg). A negyedik részből Harrigan tűnik fel néhány perce a filmben, de más semmi. Vagyis aki nem játszott ezekkel a részekkel, annak nehéz lesz összekapcsolnia a cselekményeket. A főszereplők Leon S. Kennedy, Clair Redfield (ők voltak a Resident Evil 2 főhősei) és Angela Miller, egy jószívű S.R.T.–s kommandóslány. Érdemes megjegyeznem, hogy az animáció hol nagyon szép, hogy meg elnagyolt lett. Értem itt például, hogy Leon mozgása néha nagyon merev, meg a karakterek esésén, zuhanásán is néha mosolyognom kellett. Viszont Angela arcmimikája és arcvonásai nagyon jók lettek, olyannyira, hogy az ember néha azt hiszi egy pillanatra, nem is animációs filmet néz. A tűz effektek is nagyon élethűre sikerültek, valamint a hátterek is odaraknak egy plusz pontot. De bennem egész végig az az érzés motoszkált, mintha egy átvezető animációt néznék a játék egyik részéből, és ezt nem negatív értelemben említem, hanem pozitívban. Ami még nekem jobban tetszett volna, hogyha a cselekményt nem Curtis Miller köré, hanem a játékokból ismert, teszem azt Wesker köré építették volna. Még csak annyit tudok mondani róla, hogy aki játszott a Resident Evil epizódokkal, annak kötelező ezt megnéznie. De nyugodt szívvel ajánlom másoknak is, hisz semmit sem veszítenek vele. Engem lenyűgözött.

Online:
Biohazard: Degeneration (2008)
Resident Evil: Damnation (2012)
Biohazard: Vendetta (2017)