Birthday Boy (2004)

Eredeti cím버스데이 보이
Angol címBirthday Boy
Egyéb cím(ek)祝生日
Besorolásanime, film
Hossz1 rész
Dátum2004
Ismertető:
Ez a mindössze 8 perces kisfilm összesen több, mint 40 díjat nyert a különböző bemutatókon világszerte, köztük Oscar-díjra is jelölték a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. A rövidfilmet ausztrálok készítették koreai közreműködéssel. Körülbelül ennyi bőven elég bevezetőnek.

Történet

A sztori végtelenül egyszerűen összefoglalható, ugyanis nem valami akciódús. 1951-ben járunk, Koreában. A kis Manuk kis falujának utcáin játszik és arról álmodozik, hogy apjához hasonlóan ő is katonaként harcolhat majd a fronton. Ugyan az időpont nem a legmegfelelőbb ilyesféle mókának, azonban a jelekből a gyermek ennyit még nem ért meg, s vígan játszik tovább. Hazaérve a ház tornácán egy kis csomagot talál, amit szülinapi ajándéknak vél, s kinyitja. Azonban amit benne talál, megváltoztatja az egész életét…

A történelmi háttér

A történet már annyiban sem egyszerű, hogy egy mind a mai napig valós probléma kezdetére helyezi a hangsúlyt, annak ellenére, hogy a korabeli mindennapi élet egy kicsiny szeletét nyújtja elénk. Aki tanult némileg történelmet, az tudja, hogy ugyanebben az évben tört ki a Koreai-félszigeten a hidegháború egyik első és legvéresebb harca, a koreai háború. Az egymással szemben álló felek a mai napig sztálinista kommunizmus rendszerében élő Észak-Korea, s a nyugati világ és az ENSZ támogatását élvező Dél-Korea. E két fél közt tört ki 1950-ben a háború, ami 1953-ban, nem sokkal Sztálin halálát követően fegyverszünettel felfüggesztődött. A félszigeten ádáz harcok folytak a kommunista és az ENSZ-amerikai-dél-koreai erők között, amelyek közül talán a leghírhedtebb a chosini víztározóhoz közeli vérfürdőnek is nevezhető csata. Az 1953-as fegyverszünet mind a mai napig érvényes, a két ország közt demilitarizáltnak nevezett zóna nyugszik. A háború pedig a legtöbb idős koreai számára a mai napig igen fájó seb.

A műről

A történet erősen tele van utalásokkal ebből a korból, ugyanakkor kissé a “boldog tudatlanságot” is a szemünk elé tárja. A kis Manuk ugyanis a háborúból (a lezuhant repülőgépből, a hadigépeket szállító vonatból, a kötelékben repülő bombázókból) a csomag megérkezésig szinte semmit se fog fel. Addig ugyanis mosollyal figyeli az eseményeket, katonásdit játszik. Főként inkább ezt mutatják be, s a csomaghoz való viszonyát, azonban a tényleges változást hozó dolgot a nézőre hagyja a rendező, hogy maga gondolja tovább a történetet.
A grafika nem a legszebb, inkább a fakó színeivel hódít, mintsem a meglehetősen gyorsan összedobott CG-animációval és karakterekkel. Röviden: ronda a gyerek ábrázolása, gyakran darabos az animációja, ellenben a hátterek szépen kidolgozottak és a színek remekül visszaadják a tragikus hangulatot. A hangok terén nincs sok minden. Alig van zene vagy szöveg, így nem kell sok szöveget olvasni hozzá, hogy megértsük, miről is szól.

Vélemény

Összességében egy tragikus darab a “boldog tudatlanságról” és egy fiú gyerekkori vágyairól, akit a valóság kijózanít és megkeserít. De a XX. század óta az élet sajnos már ilyen. Az ilyen apró személyes tragédiák sokasága, ami idővel egy homogén felületet képez majd csak a történelem órák tananyagában.