Blade (2011)

Eredeti cím ブレイド
Angol cím Blade
Magyar cím Penge
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész × 24 perc
Dátum 2011.07.01 – 2011.09.16
Ismertető:
Penge… mint az amerikai szuperhősök többsége, ő sem mai srác. Marv Wolfman 1973-ban alkotta meg ezt a karaktert, és a fekete bőrű vámpírvadász azóta is töretlen népszerűségnek örvend. 1998-ban film is készült a történetből, ami egy trilógiává nőtte ki magát, sőt, sorozat formájában is a TV-képernyőre került. A Marvel Entertainment elérkezettnek látta az időt, hogy egy animével is megpróbálkozzon.

Egy rövidke áttekintő

Penge édesanyját terhessége alatt megharapta egy vámpír, így a magzatban mindkét faj tulajdonságai keveredtek. Az alapsztori mindenki számár ismerős. Idézem inkább az anime első pár sorát:

A nevem Eric Brooks.
Egy vámpírvadász vagyok.
Igen… az éjszaka azon teremtményeiről van szó.
Félig ember vagyok, de félig egy is közülük.
Enyém minden erejük, de velük ellentétben nekem nem árt a napfény, így lettem a Fényjáró.
Megkeresem és levadászom őket.
Már évek óta félnek tőlem, és azóta is úgy hívnak…
Penge.

 

A történet tömören

Mint az első három “marveles” animében, a kizárólag Amerikában tevékenykedő főszereplőnk itt is Japánba érkezik. Anyja gyilkosát keresi, és a nyomok ide vezetik. Kutatása közben Pengéhez és támogatójához, Noah-hoz szegődik Makoto, a fiatal és szépséges vámpírvadász. Bebarangolják az Indonéz-szigetvilágot és Dél-Ázsiát Deacon Frost, a négyagyarú vámpír után kutatva, és átvágják magukat rengeteg, különféle legendás és mutáns vámpíron. Eközben fokozatosan megismerhetjük Penge és Frost múltját is, miként lettek vámpírok és mi késztette őket azon tettekre, amik ide vezettek. Az animéből kiderül, Pengének sikerül-e elkapni Frostot és bosszút tud-e állni édesanyjáért; hogyan alakul Makoto és Penge kapcsolata; hogyan reagál a vámpírok nemessége Frost és Penge harcára, illetve Frost titkos ténykedéseire.

Megvalósítás és egyben véleményezés

A grafika a másik három marveles alkotáshoz hasonlóan rendkívül meggyőző. Kidolgozott és részletes, panasz nem lehet rá. Mondjuk a nők itt is gyárilag vannak feltöltve botoxszal és szilikonnal, a férfiak pedig mind olyanok, mintha az ifjú Schwarzenegger tuningolt változatai lennének. Az anime maga nagyon pörgős, dinamikus, minden epizódot harcok, csaták tarkítanak, nincs ideje unatkozni a nézőnek. Éppen ezért paradox módon monoton is, mivel 1-2 részenként a történet gyakorlatilag megismétlődik, csak más helyszínen. Olyan, mint egy régi kalandjáték. Vándorolsz, legyőzöd a csatlósokat, majd kapsz egy főgonoszt, megismétled még vagy háromszor, majd jön a főellenség. Viszont az állandó csatározás mellett meglepően jól sikerült belevinni a drámai és szerelmi szálakat is. Ez mindenképpen a készítőket dicséri. Jól sikerült végig vinni Penge vívódását, harcát a saját, vámpír énjével és vérszomjával.

A Wolverine-t nem bírtam végig nézni, az Iron Manbe pedig bele sem kezdtem, de az X-men egészen rendben volt. A Penge szerintem az X-men szintjén mozog. Nem kiemelkedő alkotás, egyszer nézhető, nyugodtan tegyetek vele egy próbát.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész

 

KategóriákB