Bosco Daibouken (1986-87) magyarul

Infó:

Eredeti cím ボスコアドベンチャー
Angol cím Bosco Adventure
Magyar cím A Bosco léghajó kalandjai
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 1986 – 1987

Ismertető:

Történetünk a Földön játszódik, mégis különbözik a valóságostól. Itt az emberek mellett az állatok is beszélnek, és szervezett társadalmuk van.

A Vizek Országa, és vele együtt az egész világ nagy veszélybe kerül. Egy hatalmas és gonosz lény, Skorpió őfelsége elfoglalta, ezzel megfosztva trónjától Pozsgás hercegnőt. Skorpió, vagy ahogy alattvalói nevezik, a Nagyfőnök végtelen sivataggá akarja változtatni az egész világot. Ezért is gyűlöli a Vizek Országát. Szerencsére a hercegnő megmenekül, és segítőtársai is akadnak a trónja visszaszerzésében. Ugyanis ha a Nap Gyűrűjének a napján (vagyis napfogyatkozáskor) elfoglalja a trónját a Vizek Országában, feltör a föld alól az Élet Vize. Ezzel pedig megmentené a világot a kiszáradástól, a teljes elsivatagosodástól. Sőt, egy sokkal szörnyűbb dologtól is, amire csak később derül fény.

Az előbb említett segítőtársak (Breki, a béka; Tuti, az okos teknős; és Nyesi, a nyest) Bosco falváról valók. A Bosco nevű léghajóval megtett hosszú út alatt igaz barátságot kötnek a hercegnővel, aki megígéri, hogy amint elfoglalja trónját, lovaggá üti hőseinket. De nem ilyen egyszerű a dolguk. Skorpió őfelsége elfogatná és megöletné Pozsgást, hogy megelőzze az Élet Vizének jótékony hatását, és a napfogyatkozás után végleg betetőzze tervét. Csuklyást küldi a hercegnő keresésére, aki nagyon hasonlít az Európában elterjedt halál figurájára, viszont ő sokszor inkább nevetség tárgya. Két beosztotta: Franci, a törpe és Dzseki, a macska. Ők alkotják a Skorpió nevű repülő hajó legénységét.

Ezzel a hajóval üldözik a Boscot, ami bár kisebb, de fürgébb. Csuklyásék baklövéseit és ostobaságát megelégelve a Nagyfőnök egy ravaszabb, okosabb, és hataloméhes nőt, Dámiát küldi Pozsgás elfogására. Ő sokkal hatásosabb módszerekkel dolgozik. Viszont Csuklyással nemegyszer egymást is akadályozzák és kihasználják, ami a küldetés rovására megy. Vajon sikerül Pozsgásnak időben a Vizek Országába érnie? És ki ez a titokzatos Nagyfőnök, aki egy függöny mögül osztogatja a parancsait?

Szerintem ez a mese sokaknak szerzett kellemes perceket évekkel ezelőtt. Érdemes nosztalgiázni, vagy aki még nem látta, annak azt mondom: a mostani véres akciófilmek mellett ez egy valóságos felüdülés. A neveket a magyar változat alapján írtam.