Break Blade (2010-11)

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

Képtalálat a következőre: „Break Blade png”

Infó:

Eredeti cím ブレイク ブレイド/

japán
Angol cím Broken Blade
Besorolás anime, Movie
Hossz 6 rész
Év 2010 – 2011

 
Ismertető:

A történetről

A történet egy kontinensnyi szigeten, a Cruzon-on játszódik, egy olyan világban, ahol az emberek képesek kedvük szerint irányítani a kvarc kristályokat. Tulajdonképpen a kristálymanipuláció egy fajtája ez, és akik ennek a képességnek a birtokában vannak, azok Sorcerer-nek (varázsló) nevezik magukat. Szinte mindenki rendelkezik ezzel a képességgel, ezt használják a teafőző üzemeltetésétől kezdve egészen a nagy járművek mozgatásáig. A legerősebbek vagy legtehetségesebbek irányíthatják a hadsereg hatalmas harci gépeit, a Gólemeket.

Aki viszont nem rendelkezik ezzel a képességgel, az a társadalom szélére kerül: kirekesztett lesz, mivel nem tudja a kvarccal működő gépeket és szerszámokat használni. Az un-sorcerer-ek így kénytelenek bármilyen munkában a saját két kezükre hagyatkozni. Szerencsére ritka az ilyen eset, kb. generációként egy vagy két ember szenved ettől.

Nos, főhősünk (Rygart Arrow) pont egy ilyen furcsa madár. Ő és az öccse nem örökölték ezt a képességet, így nehéz (és szegény) élet vár rájuk. Pontosabban várna, mert a politika közbeszól: háború közeleg, és Rygart királya (és régi barátja,Hodr) a fővárosba hívatja. Történt ugyanis, hogy kvarcásatás közben találtak egy ősi gólemet. Az eredetét és a képességeit homály fedi, senki sem képes beindítani a páratlan leletet. Miközben a leletnél tartózkodnak az ellenség betör a területre, és a fővárost fenyegeti. Rygart csapdába esik a gépben, de az az ő érintésére feléled. Talán Rygart mégis a király segítségére lehet…

Az animéről

Az anime alapjául egy tízkötetes manga szolgál. A manga tíz kötetét próbálták belesűríteni hat epizódba több-kevesebb sikerrel. A történet több szálon, közepes tempóban halad a végkifejlet, a főgonosz legyőzése felé. A karakterek jól felépítettek, és folyamatosan jelennek meg a régi emlékek és utalások arra, hogy fiatalként milyen volt a viszonyuk egymással. És a háború által odasodort Rygart hogyan kavarja fel egy-két karakterben a régmúlt elfeledett emlékeit. (Pl. a királynő (Sigyn Erster) kitüntetett figyelemmel kíséri Rygart lépéseit…)

Személyes vélemény

A sok Gundam-os anime után felüdüléseként hatott ez a félig mecha, félig steam- (khm.) “kvarcpunk” világ. A zene csodálatos, és magával ragadó (és itt most nem csak a betétdalokat éneklő Kokiára gondolok). Az animációk pontosak, a világ magával ragadó. Talán egyetlen egy hibaként azt tudnám felhozni, hogy az anime nem varr el minden szálat.

Ajánlás

Csak egy szó: Mecha. Ezzel kb. mindent elmondtam arról, hogy ki az, aki szeretni fogja. 🙂
Továbbá azoknak is ajánlom, akik kedvelték az Escaflone-t.
Varázslat, harc, mecha, szerelem, mi kell még!? 🙂

A készítőkről

Tetsuro Amino-t gondolom nem kell senkinek sem bemutatnom (vagy ha kell, akkor elég legyen annyi, hogy ő segédkezett A Macross és Gundam animék túlnyomó többségében). A készítők többsége szintén már tapasztalt veterán: a tervezésbe besegített (a teljesség igénye nélkül): Mitsuhisa Ishikawa (GitS), a hangnál Yota Tsuruoka (Air, Appleseed, FMP, K-ON!, Zone of Enders), a mecha-designban Takayuki Yanase (Darker than Black, Eureka Seven, Mobile Suite Gundam), a háttérmunkákba Toshihiro Kohama (Cowboy Bebop, GitS)

Online részek:

[X] Movie 1

[X] Movie 2

[X] Movie 3

[X] Movie 4

[X] Movie 5

[X] Movie 6 [VÉGE]

Vélemény, hozzászólás?