Btooom! (2012)

Infó:

Eredeti cím BTOOOM!/

japán
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2012

Ismertető:

Megannyi online játékot ismerünk, melyekben lőfegyverekre, kardokra vagy pajzsokra támaszkodhatunk a harcok során. A nagy népszerűségnek örvendő BTOOOM! nevű játékban ez kicsit másképp van. A különböző fegyverek helyett a játékosok bombákat használnak az ellenség kiiktatásához. A győzelemhez elengedhetetlen a jó taktika és a csapatmunka. Különböző stratégiát követel meg minden bombatípus. A játékosok számára segítséget nyújt emellett egy bizonyos szonár vagy más néven radar, ami az ellenség helyzetét képes felmérni és beazonosítani. Bár ennek használata és az egyes bombatípusok alkalmazása egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogyan az elsőre hangzik. Tehát ez közel sem egy egyszerű bombahajigálás, hanem egy alaposan kigondolt taktikára épülő online játék.

Játékból hirtelen valóság?! «

A történet főhőse Sakamoto Ryouta, egy 22 éves NEET. Tehát egy olyan személy, aki nem dolgozik, nem tanul és nem is jár semmilyen gyakorlatra. Az anyjával élő fiú naphosszakat képes a szobájában tölteni, csak hogy játszhassa az általa is nagyon kedvelt BTOOOM!-ot. Olyan szintet ért el benne, hogy nem csak Japán, hanem a világ egyik legjobb játékosává vált. Ugyan el tudja magát tartani kisebb részmunkaidős állásokból, mégis valódi álma az lenne, ha egy játékcégnél dolgozhatna. Ezért is foglalkozott ennyit az online játékokkal, akkor még mit sem sejtve…

Magához térve egy ismeretlen, trópusi szigeten találja magát egy fáról lógva. Nem emlékszik semmire, hogyan és miért került ide. Felfedez egy üvegchipet a kezében és egy övtáskát, amiben kis szerkezeteket talál. Próbál visszaemlékezni, mi is történt vele, és egyre több minden fordul meg a fejében. Gondolatmenetét egy távolban álló férfi zavarja meg. Kissé megnyugszik és fellélegzik, hogy nincs egyedül ezen a helyen, ám az ismeretlen alak egy bombát dob felé. A fejében ekkor kezd összeállni a kép. A bombák, a chip és az ellenséges férfi arra ad következtetést, hogy bekerült a BTOOOM! gyilkos játékába, ahol vagy ő öl vagy őt ölik meg a vele egy sorsra jutott emberek.

Így hát a játékból, amit annyira szeretett, hirtelen brutális valóság lett. Többek között nem tudhatja, hogy a játékban bevetett taktikák melyike lehet előnyére a való életben. Vajon hányan lesznek azok, akik belemennek az öldöklésbe és hányan azok, akik más megoldást akarnak találni a kijutáshoz? A történetben sok más karaktert is megismerünk, valamint múltjukba is betekintést nyerünk. Kiderül, miért kerültek ezek a személyek a szigetre. Rideg valóság, gondolatok és félelmek felbolygatása, a bizalom kérdése – ez mind szerephez jut a cselekményben. Rengeteg kérdés felmerülhet a játék résztvevőiben és bennünk, nézőkben is, de talán a legfontosabb az, sikerül-e kijutniuk ebből az őrült játékból?

Megvalósítás «

 

    • Az anime az Inoue Junya által írt és rajzolt manga adaptációja. A Btooom! manga 2009 júliusában startolt és még azóta is fut. A befejezésre nem számíthatunk mostanában, hiszen a történet még közel sincs a végén és a mangafejezetek is általában csak havonta kerülnek kiadásra. Persze az érdeklődés is egyre nagyobb a mű iránt.

 

    • A mangában jó néhány brutális és erőszakos jelenet található. Ezt az animében ugyan korlátozták és cenzúrázták, de az élvezhetőségből – úgy gondolom – ez nem von le olyan sokat. Az nézze meg az animét, aki nem riad vissza a vértől vagy a leszakadt testrészektől. Aki pedig több brutalitásra vágyna, annak a mangát ajánlhatom.

 

    • A sorozat szépen visszaadja a mangát, tényleg egy trópusi szigeten érezhetjük magunkat. Sok anime után a kabócák helyett a sziget hangját hallhatjuk. A mangához képest az anime sokkal pörgősebb és izgalmasabb, hiszen egy rész több, akár 6-7 fejezet is feldolgoz. A Madhouse a grafikát is szépen megoldotta. Sajnos a seiyuu-k kiválasztása nem minden esetben sikerült olyan jól. Sakamoto hangját Hongou Kanata adja, akinek ez az első szinkronszerepe. Sajnos ez sokszor feltűnik. De olyan híres seiyuu-k is szerepet kaptak, mint Sawashiro Miyuki, Nakamura Yuuichi vagy Ookawa Tooru.

 

  • Úgy gondolom, OP és ED terén a sorozat az egyik legjobb a 2012-es őszi szezonból. Az OP a Nano énekelte No Pain, No Game dal, ami egy nagyon pörgős szám, tökéletesen illik a történethez. Már a sorozat előtt debütált, ezért aki hallotta, már akkor megszerette. Valamint az utolsó részben új OP csendül fel, szintén az ő előadásában. Nanónak ez ugyan még csak a második közreműködése animék terén, de reméljük, hallhatjuk őt még máshol is. Az endinget viszont már egy nagyon rutinos énekesnő, May`n adja elő. Az Aozora egy kellemes, nyugodt szám, amit jó hallgatni az izgalmak után.

 

Személyes véleményem «

Nehéz nem elfogultan írnom erről a műről, ugyanis ez az első, hogy egy általam olvasott mangából anime készült. Ugyan vannak közben eltérések és kisebb változtatások a mangához képest, de szerintem a készítők kitettek magukért. Az openinget személy szerint már rongyosra hallgattam. Bár a humor nem igazán jellemző rá, de ha másért nem is, egy bombaelhárítási technika miatt már érdemes megnézni a sorozatot. Persze a történetben lehet találni logikai buktatókat, mégis aki izgalmas jelenetekre, taktikázásra és túlélős történetre vágyna, annak nagyon jó szórakozást tud nyújtani ez az anime. Ugyan a vége befejezetlen maradt, az esélyt megadták egy esetleges következő évadnak. (

 

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákB

Vélemény, hozzászólás?