Casshan: Robot Hunter (1993-94)

japánEredeti címキャシャーン
Angol címAngol címCasshan: Robot Hunter
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, OVA
Hossz4 rész
Év1993 – 1994
Ismertető:
Előzetesnek

A Casshan univerzuma nem újdonság. 1973-ban kezdődött egy 35 részes anime, a Shinzou Ningen Casshan. A történet kissé science-fiction elemekkel bevont dráma egy fiatalemberről, aki, hogy megvédje az emberiséget a fellázadt androidok hordájától, feláldozta saját emberi mibenlétét, hogy egy robottestben élve harcoljon a halandókért. Így lett a fiúból a japán címe szerinti Szívében még ember, Casshan. Ám 35 rész után a történet vezetése hirtelen megszakadt, s lezáratlan maradt.
Húsz év múlva, 1993-ban egy 4 részes OVA formájában visszahozták a korábbi szereplőinket: Casshant, Friendert, Lunát, valamint azt, akit a legkevésbé csíphettünk, Black King Boss-t. Az OVA befejezte, s lezárta a történetet… végleg? Nem mondanám. A történet, ahhoz képest, hogy shounen, tartalmaz felnőtteknek szánt elemeket, amelyből seinent is lehet alkotni. A 2004-es élőszereplős filmváltozat, Kazuaki Kiriya rendezésében volt az első lépés ennek az irányába. A filmet szokták a japán Mátrix-ként is emlegetni a kritikusok a látványvilága miatt. Mégis a seinen tartalom, filozofikus megfűszerezéssel csak a 2008-as Casshern Sinsre teljesedett ki.

Történet

A nem túl távoli jövőben járunk. Korábban egy villámcsapás hatására a legújabb kísérleti androidok önálló életre keltek, céljuknak kitűzve az emberiség elpusztítását. Komor egy háború dúlt a földeken, szerte a világban. Az emberek az MF-puska hiányában vesztésre álltak volna. Casshan sokáig harcolt az oldalukon, de a nagy sziklán történt robbanás során nyoma veszett…
Azóta az emberiségnek a maroknyi csoportokba való szerveződés és az elérhetetlen helyekre való telepedés az egyetlen esély. Akiknek ez nem sikerült, azokat gyűjtőfogházakban dolgoztatják. Luna továbbra is erősíti bennük a lelket, hogy Casshan vissza fog térni. És valóban… emlegetett szamár módjára feltűnik, nem kis felfordulást okozva, hogy célját bevégeztesse: legyőzni a leggonoszabb androidot, amely mindenért a felelős… Black King Boss-t.

Régi-új köntös

Az eredeti sorozathoz képest a grafika szebb lett. Erőteljesebb tónusokat használtak a korábbi élénk színezés helyett. A karakterdizájn és a tájábrázolás is jelentősen megváltozott. Noha továbbra is idealisztikus formában látható a főhősünk és főhősnőnk, meg amúgy az összes karakter, valahogy mégis élethűbbek lettek mind megjelenésileg, mind jellemvonásilag az eredeti sorozathoz képest. A hangok is javultak, jobban illeszkednek a karakterhez a társított szinkron (ennek stábja nagyrészt az eredeti sorozatban is szinkronizált). Az OP és az ED megtartotta a ’70-es évek animéinek hangulatát, valamint az enka zenei aláfestést, amely az eredeti sorozatot jellemezte anno.

Véleményezés

Nem rossz, bár első látásra az eredeti sorozat zanzásításának mutatja magát, pedig előzménymesélés is alig van benne. Nosztalgikus darab, érdemes megnézni, bár az eredeti sorozat élményét nem fogja pótolni.

Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész

 

CategoriesC