Cat Shit One: The Animated Series (2010)

Képtalálat a következőre: „Cat Shit One: The Animated Series ico”

Eredeti cím キャットシットワン
Angol cím Cat Shit One: The Animated Series
Egyéb cím(ek) Apocalypse Meow
Besorolás anime, ONA
Hossz 1 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Előzetes

A Cat Shit One eredetileg egy mangaként jelent meg 1998-ban, 3 kötetet számlálva. A története igen érdekes volt: a nemzetek egy-egy állat képében jelentek meg (mint például az amerikaiak nyúlként, a vietnámiak macskákként, a britek meg patkányok stb.), az időpont, amikor játszódott, az a sokat vitatott vietnámi háború volt. 2008-ban a ’80-as éveket támadta be a mangaka, Motofumi Kobayashi, s vele együtt az 1979-89 közt zajlott szovjet-afgán háborút. A főhőseink ugyanazok maradtak, csak a Mudzsahidek oldalán harcoltak a kommunisták ellen. Most a képernyőkre is visszatértek számítógépes animációban.

Vigyázat! Amelyik nyúl harap, annál valószínűleg csőre töltött fegyver is van!

Történet

A Szovjetunió 1991-es szétesése után a nyugati országok katonai kiadásaikat drasztikusan kényszerültek megnyesni, ennek következtében több katonát leszereltek. A szovjet-afgán háborúban tömegével szállított fegyverek segítségével a feltüzelt iszlám hívők több országban belpolitikai viszályt, polgárháborút robbantottak ki, megszülve ezzel az iszlám nacionalizmust és napjaink terrorizmusát, melynek főellensége Amerika. A korábbi nagyhatalmak azonban képtelenek voltak gátat vetni az erőszak terjedésének, míg nem a Polgári Katonai Testület (PMC), egy frissen felemelkedett szervezet össze nem fogta a tétlenkedő egykori katonákat és tömörítve őket megkezdte a békefenntartást a tűzfészkekben…

Ismeretlen a hely, ahol járunk. Sivatagos a táj, sziklás a terep. Ez a Közel-Kelettől Afganisztánig bárhol lehet. A tevékként ábrázolt mohamedánok három túszt tartanak fogva, akik közül egyet lelőnek. A közeli hegyről ez a jel két régi ismerősünknek (már aki olvasta a mangákat) Packynak és Botaskynak, két amerikai állampolgárságú kommandósnak, hogy a “madárkákat” ki kell menteni. A helyzet viszont sokkal forróbb, mint bolyhos nyuszitappancsuk alatt a sivatag homokja…

A nevem Bolyhos Nyuszitappancs…

Nos, annak aki olvasta a mangákat, vagy netán hallott már róluk, azoknak nem új a dolog. A korkritika nagyon erősen jelen van a történet folyását tekintve a Cat Shit One ’80 folytatásában is. Mégis spin-offként (külön történetszálként) kezelik. Igaz, 30 évig biztos nem él egy nyúl, mert legalább ennyinek kell lenniük. Ha azt vesszük, hogy mondjuk 21 évesek voltak a vietnámi háború alatt, akkor a jelenlegi animében már 50 év felett vannak minimum főszereplőink.

A grafikáról érdemes szólni pár jó szót. Igényesen megalkotott, PC- vagy PSX-játékok átvezető filmjeire hasonlító CGI-animáció. Olyan szinten igényes, hogy látni a szőrszálaik mozgását is. Jellemzőek a lassított felvételek, a pörgős robbantásos és lövöldözős jelenetek (bár újratölteni őket nem látjuk). Meseszépen megalkotott a táj is, a tárgyak is, olyan mintha igazi lenne. Vérre és agyvelőre azonban sajnos ne számítsunk.

A hangok remekül megválasztottak. Packy érdes és Botasky kissé komolytalan, félnótásnak tűnő hangja kiemeli a karakterességüket, többet árul el a hanglejtésük személyiségükről, mint amennyit pár soros beszélgetéseikből megtudunk róluk. A fegyverek hangjai meglepően élethűre sikerültek: a TRs-301 és a Kalasnyikov jellegzetes hangjai nagyon szépen elkülönülnek egymástól, noha kissé tompának tűnik, ahogyan a Colt-pisztolyé is, amelyet Packy szorongat néha. A robbanások is rendkívüli módon hatnak és a tompa hallás, kis fülcsengés, ami a kapott légnyomást jelzi igen életszerűre sikerült.

A történetünk a mangához képest a megszokott recept szerint megy, míg akik ezzel fognak megismerkedni a Cat Shit One-univerzumával, elég újszerűen, komolytalanul nevetségesnek (pozitív értelemben) fog tűnni. Megtartotta a maga lágy fekete humorát és helyzetiróniáját is, aminek én külön örültem.

Amikor megláttam a két főszereplőt ábrázoló képet, menten úgy éreztem, hogy ezeket halálra akarom dögönyözni (persze egy szemem közé kapott golyó fényében számíthatok is erre). Aranyosak a maguk fura módján, az élvezet garantált. Nem lehet megbánni ezt a fajta ínyencséget.

 

KategóriákC
Írta: