Cencoroll (2009)

Képtalálat a következőre: „Cencoroll ico”

Eredeti címセンコロール
Angol címCencoroll
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, film
Hossz1 rész
Dátum2009
Ismertető:
Történet:
Ez a 30 perces szösszenet az animéktől megszokott módon in medias res jelleggel veszi kezdetét, mikor is egy meglehetősen különös élőlény és egy átlagos japán srác párosára leszünk figyelmesek, akik épp egy háztetőn időznek. A távolban pedig hirtelen egy dimenziós résen keresztül egy újabb különös létforma jelenik meg, melyre párosunk csak mint zsákmányra tekint, hisz enni mindenkinek kell, s úgy látszik ezen lények egymást is előszeretettel elfogyasztják. Nem sokkal később főhősünk és “állatkája”, alias Amamiya Tetsu és Cenco kis titka lelepleződik és ily módon a csapat egy harmadik (nőnemű^^) taggal is bővül,Yuki személyében. Kiderül, hogy ezen lények bizonyos speciális képességekkel is rendelkeznek, melyeket a zsákmányszerzés során is kamatoztathatnak. De hopp, a másik lénynek is van egy gazdája és máris kezdődnek a bonyodalmak…Grafika, zene:
Hát, mint a pillanatképeken is látható, nem valami szép a grafika, de mégis ezt tartom ezen anime legnagyobb pozitívumának, hisz legalább nem a szokásos tucat shoujo/shounen/ecchi-kből jött kék, zöld, lila, hupikék, stb. hajú karakterek uralják a képernyőt, hanem igazi japánok, akik meg kell hagyni, igazi ritkaságnak számítanak az animék körében. Ez elsősorban azért jelentett örömöt számomra, mert így föltámadt bennem a remény, hogy valóságos személyek jelennek meg a műben és nem a tipikus, agyonidealizált karakterek, akiknek személyisége tökéletesen leírható egy tőmondattal még a legárnyaltabb esetekben is. Zenéről ennyi jót már nem tudnék elmondani, sok helyről teljesen hiányzik és ami van, azt is jól jellemzi, hogy újra meg kellett nyitnom az animét, hogy erről is tudjak írni valamit.
Vélemény:
A legnagyobb baj az egésszel, hogy a történet, a karakterábrázolás, egyszóval semmi sem jut el semeddig sem. Az egész nem más, mint egy kedvcsináló, tipikus “olvasd el a mangát/nézd meg a sorozatot, ha lesz” alkotás. Aminek igazán el tudnám képzelni, az egy anime sorozat első része, plusz még talán elmenne amolyan “A közlés minimuma, a képzelet maximuma”-szerű műnek, ha valaki föltétlen órákat akar gondolkozni azon, hogy vajon mi lehet a teljes igazság a történtek mögött, de szerintem ilyesmire senkinek sincs ideje vagy kedve a mai világban… Összességében önálló műként majdhogynem teljesen élvezhetetlen, csak azoknak ajánlanám, akik nem tudják eldönteni, érdekli-e őket a manga vagy sem, és ebből akarnak kiindulni.

 
[/stextbox]