Chikyuu ga Ugoita Hi (1997)

Képtalálat a következőre: „Chikyuu ga Ugoita Hi ico”

Eredeti cím地球が動いた日
Angol címThe Day the Earth Moved
Egyéb cím(ek)The Day the Earth Shook
Besorolásanime, film
Hossz1 rész
Dátum1997
Ismertető:
Tsuyoshi Takahashi a Shiokaze általános iskola egyik tanulója, nem érdekli semmi más, csak hogy jó jegyeket szerezzen és hogy jó magániskolába sikerüljön felvételiznie. Emiatt sokszor figyelmen kívül hagyja a körülötte lévők elvárásait, kéréseit. Önzősége miatt már osztálytársai is gúnyolják.
Miho, egy fiatal lány az osztályban, aki azt szeretné, hogy Tsuyoshi olyan legyen, mint régen kiskorukban, hogy értékelje és becsülje jobban az embereket maga körül.
Kato Kazuyuki, Tsuyoshiék közelében lakó, beteges és magának való osztálytárs, akivel kiskoruk óta jó barátok voltak, de mióta Tsuyoshi életét teljes mértékben a tanulás tölti ki, tehernek és időpocsékolásnak érzi a vele való barátkozást.
Kobe, 1995. január 17. Helyi idő szerint reggel 05.46-kor azonban minden megváltozik. Amiről mindenki azt gondolta, hogy nem következhet be, bekövetkezik. Japán második legnagyobb kikötőjével büszkélkedő várost a II. világháború bombázásai után úgy tervezték és építették újjá, hogy útjai, épületei, hídjai földrengés biztosak legyenek.
Számos egymást követő lökés rázza meg a várost, közel 200.000 épület dől össze és válik lakhatatlanná, utak és vasútvonalak sérülnek meg, felüljárók szakadnak le, sínek deformálódnak. A teljes infrastruktúra gyakorlatilag megsemmisül, a gáz és vízvezetékek megsérülnek, elszakadnak, megszűnik az áramszolgáltatás, eltörnek a csatornák.
A mentési munkálatokat mindezek hiánya és az utak állapota komolyan gátolja. A romokból felszálló fojtogató füst és a sérült gázvezetékek miatt hamarosan borzalmas tüzek keletkeznek, miközben emberek százai várnak segítséget a romok alá szorulva.
A kobei földrengés beírja magát a történelem legpusztítóbb katasztrófáinak sorába az áldozatok magas száma és az okozott kár mértéke miatt.
A földrengés utóhatásaként Tsuyoshi lassan szembesül vele, hogy eddigi életének prioritásai gyökeresen megváltoztak. Egyik osztálytársa elvesztése után segít másoknak, hogy azok könnyebben megbirkózzanak személyes tragédiáikkal. A szenvedést és drámákat látva maga körül szép lassan megváltozik az emberekhez fűződő viszonya.
Odaadó osztályfőnökük lelkiismeretesen próbálja összefogni az osztályt és azon van, hogy mielőbb folytatódhasson a tanítás. Az átélt tragédiákat igyekszik elviselhetőbbé tenni a gyerekek számára.
Az egyszerű kis történet Kishikawa Etsuko írásából készült. Drámaisága talán nem vetekszik a “The Grave of the Fireflies”-szal, de mély mondanivalója nem hinném, hogy ne érintene meg bárkit is.
A különösen tragikus eseményeket felkavaró érzelmekkel mutatja be, de ezek igazi kidolgozása még kívánna néhány jelenetet, talán egy kicsit felszínes marad a történet, pedig szerintem nem sok hiányzik hozzá, hogy igazi remekművel álljunk szemben.
Mondanivalója miatt azonban szeretném mindenkinek ajánlani, akár egy családi programként gyerekekkel együtt is. Nem árt senkinek, ha néha szembesül vele, hogy milyen apró részei vagyunk annak a természetnek, amiről szeretnénk azt hinni, hogy teljes mértékben uraljuk.