City Hunter (1987-88)

Infó:

Eredeti cím シティーハンター
Angol cím City Hunter
Egyéb cím(ek) Nicky Larson
Besorolás anime, TV
Hossz 51 rész
Év 1987 – 1988

Ismertető:

Ha egy olyan feladatot akarsz elvégeztetni, amit nem bíznál a rendőrségre, akkor hagyj üzenetet a Shinjuku Állomás üzenőfalán XYZ-nek, és a City Hunter (másnéven Saebe Ryo), egy “sweeper” felveszi veled a kapcsolatot, és – esetleg – megteszi, amit kívánsz. Ő egy vérbeli profi: mesterlövész, jól bánik a késsel, és közelharcban is megállja a helyét. Ha kell nyomoz, megvéd a támadóktól, esetleg gyilkol. Egy barátjával, Makimura Hideyukival dolgozik együtt, aki a közvetítői feladatokat végzi, de később csatlakozik hozzá Hideyuki húga, Kaori, akivel ezután “elválaszthatatlan párost” alkotnak – aminek Ryo nem mindig örül.

Mint említettem, Ryo igazi profi, de csak addig, amíg egy szép nő nem kerül a közelbe, mert akkor képes az aktuális feladatáról is megfeledkezni. Erre a szokására Kaori általában úgy reagál, hogy egy “100T-s kalapácssal” fejbevágja. Ügyfeleit természetesem – ha teheti – szép nők közül választja, és meg is próbál közeledni hozzájuk, de ezeket a próbálkozásokat általában igen hevesen elutasítják, mivel “sweeper”-ként megbíznak benne, de férfiként nem. Pár szó a szereplőkről:

Saeba Ryo (alias City Hunter): Tokióban “sweeper”-ként dolgozik. Erre a munkára képességei miatt tökéletesen alkalmas – tapasztalt közelharcos, kiváló késdobáló, a pisztolyával (teljes tárat elhasználva) képes csak egy lyukat ütni a céltáblán. Kedvelt fegyvere egy Colt Python – bár valóságos fegyverraktára van -, és többnyire egy Mini Coopert vezet. Feladata elvégzésében egyetlen dolog tudja meggátolni, a korábban említett nőmániája – többnyire a “mokkori” kifejezést használva veti magát áldozatára. Mokkori-mániája elleni legjobb fegyver Kaori, és az általa használt “kalapács” Ryo legnagyobb bánatára. A múltját teljes homály fedi.

Makimura Kaori: Hideyuki húga, később Ryo partnere. Többnyire a közvetítésben segít, és “menedzseri” feladatokat lát el, de néha besegít Ryo-nak a feladat kapcsán is – és mindig védi a női ügyfeleket Ryo mokkori-mániájától. Kinézetét tekintve meglehetősen fiús, ha nadrágot vesz fel, időnként férfinak nézik – amit nem vesz jó néven -, viszont máskor igencsak nőies a megjelenése és a viselkedése.

Makimura Hideyuki: Kaori bátyja, és kezdetben Ryo segítője, aki a közvetítői feladatokat végzi.

Umibozu: Hatalmas termetű izomkolosszus, és “sweeper”, aki időnként Ryo-val rivalizál, időnként pedig kisegítik egymást. A nőkkel szemben igen visszafogott, és van egy igen titkolt – meglehetősen “kínos” – félelme.

Nogami Saeko: Egy szép női detektív, aki Ryo-t mindig mokkori-mániájánál fogva veszi rá a segítségre. Jól bánik a lőfegyverekkel, de szívesebben használ dobókéseket.

Az animét mindazoknak ajánlom, akik szeretik az akciókat, ugyanakkor szeretnek jókat nevetni. Az anime Hojo Tsukasa azonos című mangája alapján készült – melynek 35 kötete jelent meg 1985-1992 között -, és a történet még további 3 sorozatban (City Hunter 2, 3, ’91), 3 Movie-ban és 3 TV Special-ban folytatódik. Illetve egy Angel Heart című 2005-2006-os sorozat is nagyon szorosan kapcsolódik hozzá. 1993-ban Live Action is készült belőle azonos címen, melyben Ryo szerepét Jackie Chan játszotta.