Code Geass Hangyaku no Lelouch (2006-07)

5/5 (1)

Kérlek értékeld az animét

Infó:

Eredeti cím コードギアス 反逆のルルーシュ
Angol cím Code Geass: Lelouch of the Rebellion
Egyéb cím(ek) CODE GEASS – Lelouch of the Rebellion
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész × 24 perc
Dátum 2006.10.06 – 2007.07.28

Ismertető:

Sokan gondolkodtak már (és gondolkodnak ma is), hogy mi lett volna, ha a történelem valamelyik pontján másképp alakulnak az események, mint ahogy végül megtörténtek. A Code Geass egy ilyen alternatív valóságba vezet el a XXI. század elején, ahol a politikai és katonai erőviszonyok egészen más világot mutatnak be. Ebben az alternatív jövőben Britannia nem vesztette el gyarmatbirodalmát és területeit, hanem a Föld egyetlen szuperhatalmaként gyakorol befolyást az emberek életére.


Az ezredforduló után diplomáciai válság robbant ki az Új Brit Birodalom, és több semleges sziget között a Távol-Keleten, amely gyorsan eszkalálódott. Nem sokkal később, 2010. augusztus 10-én pedig a Brit Birodalom hadat üzen Japánnak. A partraszállás után az újonnan tervezett, és hadrendbe állított Knightmare harci egységek könnyedén lehengerelték a japán védelmi erőket. Japánt hamarosan hozzácsatolták a Birodalomhoz, és elvettek tőle mindent, ami fontos volt számára. Hogy végleg megfosszák függetlenségétől, a háború után az ország a 11-es körzet nevet kapta, és lakosaira is ezt a számot kényszerítették a brit hódítók. A megmaradt kis létszámú ellenálló csoportok egyéb lehetőség híján merényletek útján próbálnak a megszállás ellen harcolni, de nem tudják megtörni ellenségük fejlett hadigépezetét. Később azonban közbelép valaki, akinek mind az akarata, mind a képességei megvannak, hogy sikeresen harcoljon velük. A kérdés csak az, hogy milyen áron.

7 évvel a háború után egy kamion gurul az autópályán, különleges rakománnyal a fedélzetén. A hadsereg hamarosan megindul, hogy elkapják őket, és az így okozott sietségben a kamion majdnem elgázol két motorost, akik előttük voltak. A zűrzavar miatt letérnek az útról, és nekihajtanak egy elhagyatott épületbe az út közelében, de amikor az egyik motoros felmászik a kamionra, hirtelen őrült tempóban nekiindulnak, és visszamennek az autópályára, hogy elmeneküljenek. Az ellenük küldött Knightmare-ek viszont egy régi alagútba kényszerítik őket, ahol kiderül, hogy mi is az a “rakomány” valójában, amitől a britek félnek, eléggé ahhoz, hogy parancsba adják annak a környéknek a megtámadását, ahol a kamion elakadt. Csakhogy a rakomány elmenekült azzal, aki korábban beesett a kamion belsejébe. A falhoz állítva pedig az ismeretlen felajánlja neki, hogy ha teljesíti egy kívánságát, akkor megadja neki a hatalmat ahhoz, hogy végre beteljesüljön az, amit már régóta meg akart tenni, útjára bocsátva ezzel egy olyan erőt, ami mindent romba dönthet.

Miután túlélte az ellenük indított támadást, elveszi egy katona Knightmare-ét, és ezzel csatlakozik a brit elnyomással szembeszegülő lázadókhoz. Bár az első igazi összecsapásukat még nem nevezheti győzelemnek, Lelouch vagy ahogy később elhíresül, Zero idővel egyre komolyabb fenyegetést kezd jelenteni Britannia számára. Egyre több, és több támogatót szerez, egyre jobban közeledve céljához. Csakhogy a két oldal, vagy másképp a jó és rossz közötti határvonal korántsem olyan éles, mint ahogy azt megpróbálja beállítani mások előtt. Legjobb barátja, Suzaku, aki japán származása ellenére a britek oldalán harcol, elutasítja Zero logikáját, mert ő abban hisz, hogy vérrel kivívott győzelemmel nem lehet célt érni. A történet tehát nem csupán arról szól, hogy a felek egymással harcolnak, ennél összetettebb vonatkozásai is vannak. És mivel az említett határvonal egyre inkább elmosódik, végül eltűnik, ez további színt visz az eseményekbe. Ezen a ponton pedig bármi megtörténhet… Lelouch Lamperouge, vagy ahogy mások ismerik, Zero nagyon intelligens, viszont meglepően könyörtelen személyiség. A barátja, Kururugi Suzaku egészen más, ő a békés módszerekben hisz, annak ellenére, hogy mindketten átéltek már fájdalmas dolgokat. A legrejtélyesebb főszereplő pedig C.C.-nek nevezi magát, róla szinte semmit nem lehet megtudni, csak azt, hogy ő sokkal több, mint ami első pillantásra látszik.

A kivitelezés meglepően jól sikerült. Az openingek és az endingek kiemelkedően jók, mind a zenéjüket, mind a képsorokat tekintve, a sorozatban hallható más zenék is jók lettek. A szinkronhangok egészen jók, illenek a karakterek személyiségéhez. Az animáció minősége szintén kiváló, a környezet ábrázolása, az összecsapások és a karakterek megjelenítése nagyon látványosan néz ki. A karakterdizájn egészen érdekes, sikerült mindegyik szereplőnek stílusos külsőt alkotni.

Érdekesség, hogy a történetből, valamint a főszereplők személyiségéből adódóan egyre nehezebbé válik eldönteni, hogy végső soron kik a “rosszfiúk”, és kik a “jó fiúk”. Mindkét félnek vannak olyan vonásai, amelyek miatt rokonszenvesnek tűnhet, elgondolkodtatva azon, hogy melyiküknek lehet igaza, és miért. Ez egy látszólag nem feltétlenül fontos, mégis jelentős része a történetnek, amely a későbbiekben válik igazán fontossá. A Code Geass – Lelouch of the Rebellion egy nagyon jól sikerült sci-fi környezetben játszódó mechás akciósorozat, amelyben gyakran fordulnak elő vígjátékelemek, ugyanakkor olyan drámai pillanatok is, amelyek teljesen más megvilágításba helyezhetik az eseményeket, és a szereplőket. Ezt a sorozatot főként azoknak ajánlom, akik szeretik a mechás, harcokban bővelkedő, fordulatos történeteket, sok poénnal, és drámai pillanatokkal.

 

 

KategóriákC

Vélemény, hozzászólás?