Coppelion (2013)

Eredeti cím コッペリオン
Angol cím Coppelion
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2013
Ismertető:
A szezon általam legjobban várt sorozata 2036-ban játszódik: egy pusztító háború során Tokiót porig rombolták, és a városban olyan erős az atomsugárzás, hogy a sugárzástól védett épületeken/bunkereken kívül csak védőöltözetben lehet ott tartózkodni. Legalábbis az átlagos embereknek: a pusztítás óta eltelt évek alatt a génmanipulációs kutatások elég magas szintet értek el ahhoz, hogy az újszülött csecsemők már immúnisak legyenek a sugárzásra. Amikor a hadsereg úgy látta, hogy a gyerekek már elég idősek ahhoz, hogy bevethetőek legyenek, egy három tizenévesből álló csapat Tokióba ment, hogy felderítse a város állapotát, és túlélőket keressen.

Adott tehát egy érdekes, poszt-apokaliptikus világ (a magára hagyott, a természet által lassan visszahódított Tokió és környezete határozottan jól nézett ki), adottak a magára hagyott város rejtélyei, és a szereplők: három olyan szereplő, akik nem teljesen véletlenül kerültek a történések közepébe, hanem a feladat ellátására kiképzést kapott katonák.

Eddig jól hangzik, igaz?

MUHAHA!

A sorozat komolyan vehetősége már mindjárt a legelején súlyos csapást kapott. Mit gondoltok, milyen felszereléssel küldték a lányokat a városba? Olyan bakancsban, amivel bármilyen terepen biztonságosan tudnak járni? Strapabíró nadrágban, ami megvédi őket a szögesdrótoktól és az egyéb sérülést  okozó tárgyaktól? Hasonlóan strapabíró kabátban? A katonaságban rendszeresített hátizsákokkal? Önvédelemre használható fegyverekkel? (Mint hamarosan kiderül, a városban nincs hiány csúnya bácsikból, nénikből, és agresszív farkasokból.) Egy frászt! A lányok felvették a hagyományos iskolai egyenruhájukat (miniszoknya+blézer), a lábukra húztak egy félcipőt és magukhoz vettek valami gagyi sporttáskát, oszt ennyi.

Az első rész (ahogy az fentiek alapján gondolom sejthető) egyáltalán nem győzött meg, de az alapsztori elég érdekes volt ahhoz, hogy hogy folytassam a sorozatot. A következő részeknek aztán elég hamar sikerült meggyőzniük valamiről: arról, hogy nemcsak a szereplők felszerelése nevetséges, hanem minden, ami hozzájuk kötődik. Nem emlékszem arra, hogy mikor láttam utoljára olyan animét, amit ennyiretönkrevágtak a főszereplők. A három lánynak, Ibarának, Aoinak és Taekónak ugyanis minden egyes részben sikerült valahogy bizonyította, hogy a küldetésre mentálisan teljesen alkalmatlanok. Ibara a trió egyetlen olyan tagja, aki bemutatta, hogy akcióhősnek egész jó, de már a legapróbb megjegyzésekre is felettébb látványos idegösszeomlást produkál, ami minden esetben komolyan gátolja  az aktuálisan végrehajtandó feladat elvégzését. Taeko valószínűleg azért került be a csapatba, mert az átlagosnál sokkal jobb látással rendelkezik – ez egyszer, egy kb. fél perces jelenetben hasznosnak is bizonyult. Egyébként nem sok vizet zavart, viszont ő is ugyanolyan hamar kikészül, mint Ibara. Aoi pedig… az általam megnézett négy rész alatt az égvilágon semmi nem derült arról, hogy Aoi mégis mi a fenéért került be a csapatba.  Semmilyen különleges képesség nincs, és egy komolytalan, nyafogós fruska, aki inkább csak hátráltatja a tulajdonképpeni munkát végző Ibarát. Továbbá… nekem semmi bajom nincs Hanazawa Kanával (a Zetsuen no Tempestben pl. ő is nagyot alakított), de sokban hozzájárult ahhoz, hogy Aoi ennyire irritáló legyen.

Összefoglalva: a Coppelion iskolapéldája annak, hogy egy érdekes ötletet hogyan lehet teljesen elrontani a kivitelezés során.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész

 

KategóriákC