Cyborg 009: The Reopening (2010)

Eredeti cím サイボーグ 009 The Reopening
Angol cím Cyborg 009: The Reopening
Egyéb cím(ek) 009: The Reopening
Besorolás anime, special
Hossz 1 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Őszintén szólva nem nagyon tudok mit írni a műről, de megkísérlem a lehetetlent. A korábbi Cyborg 009-univerzumhoz írt ismertetőim meglehetősen terjengősek voltak, alaposabbak. Azokhoz képest a mostani eléggé nyúlfarknyi lesz.

Visszatérnének a kiborgok?

Ishinomori Shoutarou klasszikus shounen mangájának alakjai újra visszatértek a képernyőre… mindössze alig 5 percben, de ezt CGI-ben is teszik. Az egész mű amolyan előzetesnek érződik. Ezen most lehetne vitázni, hogy tényleg az-e vagy sem. A rendezését illetően a válasz igen, viszont a hírek és a háttér tekintetében a válasz nemleges.

Oshii Mamoru (Ghost in the Shell, Sky Crawlers) ugyanis csak ezt a klasszikust választotta a Panasonic által szponzorált sztereotipikus 3D-s animációs projektjéhez, amelyet a Production I.G.-vel közösen alkotott meg. A kisfilmet a CEATEC Japan 2010 nevű rendezvényen mutatták be a Panasonic standjánál. Aztán ennyi. Sajnos voltak páran, akik reménykedtek egy újabb klasszikus visszatérésében, de hamar elszomorodtak ők is, mikor belátták: a remény, hogy ez a közeljövőben megvalósul, halott. Ugyanis nincsenek hírek, hogy ténylegesen szeretnék “folytatni” ezt az univerzumot.

A műről – Véleményezés

A szösszenet a modern időkben játszódik, mikor láthatóan valami új veszély fenyeget. Csak Joe, a 009-es kiborg feledte már el, hogy ki, s még Francoise (003) és Jet (004) sincs rá nagy hatással, hogy eszébe juttassák, miért is kell harcolnia.

Gyakorlatilag már láttam az egész Cyborg 009-univerzumot, csak ez maradt ki a sorból. A korábban megszokott, rajzolt karakter helyén megjelenő CGI-alakok elsőre kissé megleptek, de meg kell hogy mondjam, nem is festenek rosszul. Azonban van a műnek egy szarvashibája és ez az ingadozó színvonal, ami a CG-t jellemzi. Egyes jelenetek nagyon szépen ki vannak dolgozva, másokat elég durván elhanyagoltak. Ami továbbá meglepett, hogy Jet jellegzetes sasorra eltűnt, a bőre meg olyan fehér lett, mint a porcelán. Valamint a víz is csak távolról mutat szépen, közelről nagyon nem az igazi.

Nem mondom, hogy csalódás, de azt sem hogy jó. Amolyan “semmilyen érzés” fogott el a sokadik újrajátszás alkalmával is, így a leggyengébb műnek nevezhetném az univerzumon belül, már amennyiben teljes értékű specialként tekintünk rá.

 

 

KategóriákC