Daitoshokan no Hitsujikai (2014)

Eredeti cím 大図書館の羊飼い
Angol cím A Good Librarian Like a Good Shepherd
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
Történet
Kakei Kyoutarounak kiskorában az volt a leghőbb vágya, hogy a világ összes könyvét elolvashassa, beleértve azokat a varázskönyveket is, amelyek a számára elérhetetlen varázskönyvtárban vannak elzárva. Egy rejtélyes idegen azt mondta neki, oda csak úgy juthat be, ha kedvesen bánik az emberekkel és boldoggá teszi őket. Majd adott a fiúnak egy könyvjelzőt, amire szintén szüksége lesz a belépéshez.
Évekkel később az ország legnépesebb középiskolájába, a Shiomi Akadémiára járó Kyoutarou az iskola olvasó klubjának egyetlen tagjaként eseménytelenül éli diákéveit. Majd úgy hozza a sors, hogy az egyik reggel megmenti Shirasaki Tsugumi életét, aki még aznap felkéri hősünket, vegyen részt a lány által elképzelt Shiomi Happy Project megszervezésében. Ezt követően a projektnek, valamint a titokzatos Pásztor közbenjárásának hála egyre több lány kezdi el keresni a visszahúzódó Kyoutarou társaságát.
Szereplők
Shirasaki Tsugumi egy alapvetően csendes és félénk, általában engedelmes, máskor azonban meglehetősen makacs lány. Ezen a megítélésén minél előbb szeretne változtatni, ezért elindítja és központi szerepet vállal a Shiomi Happy Projectben, amelynek célja az iskola életének megszépítése.
Sakuraba Tamamo Tsugumi legjobb barátnője és állandó támogatója. Komoly és megfontolt jelleme miatt a józan ész képviselője a baráti társaságban, az érzései őszinte kimutatásával viszont igencsak hadilábon áll.
Misono Senri egy igazi híresség a diákság körében, köszönhetően a kiemelkedő énekesi tehetségének, amit ő maga sokszor teherként él meg a vele szemben állított nagy elvárások miatt. Egy érzéketlen és ezáltal megközelíthetetlen személy benyomását kelti, de valójában egy kedves és játékos természetű lány, aki úgy érzi, újdonsült barátai körében végre önmaga lehet. És mint kiderül, nagy macskaimádó.
Suzuki Kana egy mindig vidám, energikus természetű lány, rengeteg mondanivalóval. A klub állandó hangulatfelelőse, emellett kreatív gondolkodásával sokat segít a project kivitelezésében is.
Kodachi Nagi a könyvtárban dolgozó diáklány és Kyoutarou szomszédja, aki rendszeresen átjár a srác lakásába, hogy ott nézze a TV-t és kifossza a hűtőt. Tamamóhoz hasonlóan ő is komolyabban áll hozzá a dolgokhoz, és gyakran oszt tanácsokat a többi szereplőnek. Egyetlen gyenge pontja, hogy betegesen fél az állatoktól.
Mochizuki Maho az iskola mindenki által csodált diákelnöke, akinek feltett szándéka, hogy megnyerje magának Kyoutarout és az többszöri felkérés után csatlakozzon végre a diáktanácshoz.
Takigawa Aoi Maho helyettese a diáktanácsban és egyben nagy rajongója. Mindig az iskola és az elöljárója érdekeit tartja szem előtt, a céljai eléréséhez pedig hajlamos piszkosabb eszközökhöz is folyamodni. Azt természetesen nem nézi jó szemmel, hogy Maho annyi időt szentel Kyoutarounak.
Serizawa Miyu az akadémia rádiósa és Senri gyermekkori énekes riválisa.
Ureshino Sayumi Kanával dolgozik együtt az iskola kávézójában. Ártatlan loli megjelenése egy hardcore videojátékos otakut rejt, de azon kívül még tehetséges programozó is.
Takamine Ikkei Kyoutarou legjobb barátja. Mivel ő ismeri legjobban a főszereplőt, így mindig tudja, mivel lehet cselekvésre buzdítani a barátját, aztán segíti is a bajban vagy a céljai elérésében. Kyoutarouval ellentétben nyíltan érdeklődik a lányok irányába, azok viszont tudomást sem vesznek róla, gyakran még a jelenlétéről sem.
Gizaemon egy elhízott macska, az olvasó klub örökös kabalája. Néha Engrishül szól pár szót, máskor Senri rémisztgeti vele halálra Nagit, de tényleges szerepe nincs az eseményekben.
Megvalósítás
Az August romantikus történeteiből már számos animeadaptáció készült, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen az eredeti visual novelek mindig előkelő helyen végeznek a japánok éves eladási listáin. Nem kivétel ez alól a Daitoshokan no Hitsujikai sem, amelynek anime változatára alig másfél évet kellett várni az eredeti mű megjelenését követően.

Iskolás hárem anime

Az animációs munkálatok elvégzésére a leginkább erotikus sorozatairól ismert Hoods Entertainment kapott felkérést, ami előzetesen sokakat elrettentett, míg másokat felvillanyozott a gondolat, hogy a Seikon no Qwaser és a Queen’s Blade alkotóinak kezében ismét egy olyan eroge adaptáció fog születni, amely a Yosuga no Sorához hasonlóan a pusztán érzelmi téren létező hárem mellett nem nélkülözi majd a testi szerelmet sem a karakterek életéből. Ezek a félelmek vagy elvárások végül nem valósultak meg, mert a Hoods Entertainment igazodott a számukra eddig ismeretlen iskolai hárem témakör szabályaihoz, így a biztonság kedvéért abszolút minimálisra vették az ecchi szintet. Ezzel az eredeti mű teljes erotikus része kivágásra került, beleértve a párkapcsolatok romantikus és szexuális részeit is, ezen kívül azonban minden mást sikerült hibátlanul átemelni.

Az adaptáció

Az anime a visual novel sztorijának közel 60%-át pontról pontra feldolgozza. Minden egyes jelenet, szituáció vagy érdekes beszólás egyenesen az eredeti műből érkezik, így a forgatókönyvíróknak könnyű dolguk volt, mert ami ott működött, azzal nincs gond itt sem. Annyi változás történt, hogy míg a visual novelben az egész Pásztor-rejtély csak egy ürügy a románcok kialakulásához, addig itt a romantika lett mellőzve és a rejtély felfedésére fektettek nagyobb hangsúlyt, míg a főszereplőt inkább csak egy mély baráti viszony fűzi a körülötte lévő lányokhoz.
Ez a misztikus, jelenkori fantasy történet önmagában sem volt rossz, de ami igazán eladja az animét, azok a szórakoztató és ezáltal könnyen megszerethető karakterek. A cselekményhez hasonlóan az ő jeleneteik és reakcióik is az eredeti műből lettek átvéve, az animátorokat azonban külön dicséret illeti, amiért animációs formában is ilyen jól sikerült visszaadni a jellemüket. És erre az ötletes animációra, valamint a karakterek közötti interakcióra vezethető vissza az anime másik nagy erőssége: a kiváló, olykor egyenesen fergeteges humor, amely animált formában még jobban is működik, mint olvasva.
Visual novel adaptációk esetében gyakran előfordul, hogy az anime készítői nem tudnak mit kezdeni a személytelen, lelki szemetesláda férfi főszereplővel, és egy világméretű mamlaszt faragnak belőle, akiről minden lepereg. Ez a probléma szerencsére itt nem áll fenn. Kakei Kyoutarouban egy kellően talpraesett főhőst ismerhetünk meg, aki együtt él a környezetével, észreveszi a lányok lelki világában bekövetkező változásokat, majd orvosolni is tudja azokat, valamint aktívan részt vesz az események alakításában. Róla elhiszi a néző, hogy nem véletlenül van háreme.

Technikai rész

Az animációról már esett szó, a rajzolásról azonban még nem. Bekkankou részletes háttereit és bájosan moe karakterrajzait jóformán lehetetlen animációs formában visszaadni, amivel kapcsolatban láttunk már rosszabb (Yoake Mae yori Ruriiro na: Crescent Love) és jobb (Fortune Arterial) próbálkozásokat is. A Hoods Entertainment látványvilága az említett animék által képviselt két véglet közé esik. A karakterrajzok elvétve sem olyan szépek, mint az eredetiek, de a megjelenésüket és a jellegzetes vonásaikat megőrizték, és ami még fontosabb, hogy végig egységes színvonalat képviselnek, így sosem torzulnak el látványosan egyik jelenetről a másikra. Az arcközeli vágásoknál pedig az érzelmek gazdag tárháza mutatkozik meg rajtuk. Tehát a rajzolás az animációhoz hasonlóan jónak, átlagon felettinek mondható, ami egy egyszerű iskolás hárem sorozatnál már nagy szó.
Hangzás terén semmi kivetnivalót nem találtam a sorozatban. A szinkronhangok jól illenek a karaktereikhez és kellő beleéléssel játsszák a szerepüket, beleértve a főszereplőt is. A zenei aláfestés pedig megintcsak a visual novelből érkezik, ami ugyanolyan jól működik, mint korábban.
Vélemény
A sorozat egyértelműen a jobban sikerült iskolás hárem animék közé tartozik, köszönhetően az összefüggő és végig érdekes történetnek, a szórakoztató karaktereknek és az általuk képviselt humornak, valamint a színvonalas rajzolásnak és animációnak. August erogékból készült adaptációk között pedig az eddigi legjobb, megelőzve még a Fortune Arterialt is.
Ugyanakkor magasabb értékelést is kaphatott volna, ha a románccal is annyit foglalkoznak a készítők, mint a háttérsztorival. De azt sajnos kivágták, így aki a románcok beteljesülésében is érdekelt, az anime megtekintése után olvasson bele a visual novelbe is.

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész

 

CategoriesD