Dante’s Inferno: An Animated Epic (2010)

Infó:

Eredeti cím ダンテ・インフェルノ/

angol
Magyar cím Dante: Pokol
Besorolás koprodukciós anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 2010

Ismertető:

A “Dante pokla” címet viselő mű eredetije egy középkori alkotás. Szerzője Dante Alighieri olasz író volt, Inferno című műve az Isteni színjáték első részeként született. A második rész címe Purgatorio, a harmadiké Paradiso. A trilógia első része a pokolban játszódik, annak felépítését mutatja be egy kerettörténet segítségével. A trilógia lényege a lélek utazásának nyomon követése a haláltól indulva, a pokolba jutáson majd megtisztuláson át az Istenhez való eljutásig.

Történet:
Dante kereszteslovagként szolgált a legutóbbi keresztesháborúban. A csaták végeztével haza indult kedveséhez, Beatrice-hoz, otthonába érve viszont rettenetes látvány fogadta. A család összes szolgáját lemészárolták, apja is holtan hever, keresztet döftek a szemébe. Beatrice-ra az udvaron talál rá, a lány is haldoklik. Dante a háborúba menet megígérte, hogy nem érint másik nőt távollétében és hogy visszatér Beatrice-hoz. Amit ő nem tud, hogy Beatrice egyezséget kötött Luciferrel, hogy az biztosítja Dante épségben való hazajutását, de Beatrice lelke az övé lesz, ha a férfi félrelépett a háború ideje alatt. Sajnos ez utóbbi esett áll fent, így Lucifer azonnal elragadja a Dante kezei közt meghaló Beatrice lelkét és magával viszi a Pokolba. Dante pedig megesküszik, hogy megmenti kedvese halhatatlan lelkét a gonosz karmai közül.

Mivel Dante még életben van, így a Pokol kapuján nem térhet be, az bezárul előtte, mikor a Sátánt üldözi. Kétségbeesése viszont nem tart soká, mivel feltűnik Vergiliusz, a (halott) római költő és felajánlja, hogy vezetője lesz alvilági útja során. Ezzel kezdetét veszi Dante utazása a Pokolban. Egyetlen célja kedvese lelkének megmentése, ezért viszont rengeteg harc és szenvedés vár rá a földön, ahová élő be sem tehetné a lábát.

Megvalósítás:
A Dante pokla egy antológia, vagyis nem egy stúdió, nem egy stáb alkotása. Az előzmény és a Pokol 9 körének elkészítését 5 stúdió végezte. Ezek között van japán, koreai és amerikai is. Mind az 5 stúdió szabad kezet kapott, így Dante, Beatrice és a Sátán alakja, valamint az animálás és a látványvilág is folyamatosan változik, ahogy egyik stúdió munkáját követi a másiké. Ez talán zavarónak hangzik, de kicsit sem az. Az összes stúdió remek munkát végzett, alig tudnám eldönteni, melyik megvalósítás tetszett a legjobban (lévén mind csodás volt). A változó képi világ nem töri meg a film hangulatát, a szinkronhangok is végig azonosak.

Vélemény:
Nagyon vártam ezt a filmet, így mondani sem kell, magasra tettem a mércét és igen, a Dante pokla hozta a színvonalat. A szürreális látvány, a pokolbéli fajzatok, a főszereplők szenvedése, küzdelme és múltbéli bűnei a Sátán ármánykodásával kiegészítve kerek egészt alkot, mely végig fenntartja a néző figyelmét. A brutalitása lehet az egyetlen korlátozó tényező, gyenge idegzetűeknek semmi esetre sem ajánlanám. Mondjuk, egy film, ami a Poklot mutatja be, nem is lehet igazán másmilyen. Összegezve ez a film remek feldolgozása a nagyjából 700 éves történetnek. Én csak úgy ámultam, miközben néztem. Ajánlom minden erős idegzetűnek.

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

Vélemény, hozzászólás?