Dennou Coil (2007)

Eredeti cím 電脳コイル
Angol cím Cyber Coil
Egyéb cím(ek) Coil – A Circle of Children
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész × 25 perc
Dátum 2007.05.12 – 2007.12.01
Ismertető:
Történetünk a jövőben játszódik, ami talán nem is olyan távoli és nem is alternatív, vagyis könnyedén valósággá válhat a technika fejlődésének következtében. A legnagyobb találmány gyakorlatilag csak egy szemüveg, ami egyáltalán nem mondható egyszerűnek, ezzel ugyanis elérhetjük a virtuális világot, láthatóvá válik egy új lehetőségekkel teli élet. Ez gyakorlatilag első ránézésre semmiben sem különbözik a valódi, kézzelfogható világunktól. Kicsit több időt eltöltve benne viszont nyilvánvalóvá válik, hogy sok minden van itt, amit szemüveg nélkül nem érzékelnénk. Tarthatunk virtuális kutyát, vagy bármilyen kisállatot, élőlényt. De árthatunk is egymásnak, hiszen mint ahogy a mai számítógép központú világban jól ismert a véletlen és direkt adathibáknak és vírusoknak a feltűnése, az ebben a cyber világban is gondot okoz. Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a legnagyobb kár, amit egymás ellen elkövethetünk az a szemüvegek tönkretétele, de ennél itt többről van szó, akár fájdalmat is okozhatunk egymásnak, bár nem a klasszikus értelemben vettet.

Főszereplőnk, Yuko Okonogi most költözik Daikoku Citybe szüleivel és húgával, Kyokoval. Yuko és Kyoko külön érkeznek az új lakóhelyükre vonattal, és velük van Yuko cyber kutyusa, Densuke is. Az állomáson nem vár rájuk senki, ezért megpróbálnak egyedül a megfelelő helyre eltalálni. Kíváncsiságuk és Densuke hősiessége azonban máris szörnyű bajba sodorja őket. A virtuális kutyus ugyanis bemegy egy olyan területre, ahol a cyber világ szerint nincsen adat, vagyis olyan, mintha nem is létezne. Ráadásul ez a terület magától helyreáll és eltűnik a bejárata, vagyis Densukenek esélye sincs kikerülni az adattalan halmazból. Yuko viszont nem hagyja ott a számára nagyon kedves állatot, inkább segítséget kér olyan virtuális nyomozóktól, akik eltűnt cyber kisállatokra specializálódtak. A kiszabadításhoz szándékos hibát kell generálni, ami nem túl kedvező esemény, tekintve, hogy Daikoku városában igen sok hibakorrektor létezik, akik direkt az ilyen helyek felderítésére és megsemmisítésére specializálódtak.

Talán a történetből elég ennyi, mert a rengeteg szereplő és céljaik bonyolult halmazt és mégis teljes egészet alkotnak, ezért lehetetlen egyiket a másik nélkül láttatni. Már az első részből kitűnik egyébként, hogy a történet igen nagy mélységekig fog eljutni, nem áll meg a virtuális világ felületes bemutatásánál, hanem annak minden lehetséges problémáját elénk tárja. Ez pedig csupán a háttér, a fő mozgatórugók pedig maguk a szereplők, akik bár gyerekek, sokszor igen komoly gondjaikra próbálnak megoldást találni a cyber környezet által. Olyan kérdések kerülnek feszegetésre mindezen szempontok tükrében, mint a függőség a szemüvegtől, az első szerelem, a közeli hozzátartozók elvesztésének feldolgozhatatlansága, és persze a barátságok születése. De talán a legnagyobb kérdés mégis az, hogy hol húzódik a határ a virtuális és a valóságos világ között. Mégis mi igaz abból, amit átélünk a szemüveggel, és tényleg csak az valódi, amit az érzékszerveinkkel megtapasztalunk? Ahogy Yuko is rádöbben, mi is átéljük vele együtt, hogy sok minden valóság, még ha virtuális is, csakúgy, mint a szívünkben a fájdalom, hiszen azt sem tudjuk megérinteni vagy megmagyarázni, mégis valóságos és létező.

Ami az animét és annak összképét illeti: jelentem, minden tökéletes. A zenék csakúgy, mint a grafika. Igaz, a szereplők talán nincsenek annyira kidolgozva és olyan, mintha turcsi orra lenne mindenkinek a szemüvegek miatt, de ezek olyan gondok, amik inkább előnyére válnak az animének. Bátran mondhatom, hogy ez egy mindenkinek kötelező darab, mert gyakorlatilag nem maradnak megválaszolatlan kérdések, mert megvan benne az egyensúly a gyermeki szórakozás és mély gondolatok között, mert a kalandok rettenetesen izgalmasak, és mert a karakterek remekül sikerültek és kidolgozottak.

Online részek:
 01.RÉSZ  02.RÉSZ  03.RÉSZ  04.RÉSZ  05.RÉSZ
 06.RÉSZ  07.RÉSZ  08.RÉSZ  09.RÉSZ  10.RÉSZ
 11.RÉSZ  12.RÉSZ  13.RÉSZ  14.RÉSZ  15.RÉSZ
 16.RÉSZ  17.RÉSZ  18.RÉSZ  19.RÉSZ  20.RÉSZ
 21.RÉSZ  22.RÉSZ  23.RÉSZ  24.RÉSZ  25.RÉSZ
 26.RÉSZ 

 

KategóriákD

Vélemény, hozzászólás?