Druaga no To: the Aegis of Uruk (2008)

Infó:

Eredeti cím ドルアーガの塔 〜the Aegis of URUK〜
Angol cím The Tower of Druaga: the Aegis of Uruk
Egyéb cím(ek) The Tower of DRUAGA -the Aegis of URUK-
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2008

Ismertető:

Előzmény: A GONZO a 2008-as évet választotta ki, hogy elindítsa a közismert játéksorozat világába kalauzoló animéjét. Az anime története 60 évvel az eredeti játék története után játszódik, melyben Gilgamesh, aki a játék főhőse volt, legyőzte Druagát és lerombolta a tornyát, ezáltal békét hozott a világra. Király lett és várost emeltetett a Torony romjai köré, hogy biztosítsa, hogy az abban élő szörnyek ne szabadulhassanak rá újra a világra. 60 év telik el viszonylagos békében, mikor is elérkezünk az anime történetének kezdetéhez. Druaga Tornyát mostanra újjáépítették, maga Druaga is feltámadt valamilyen különös módon, Gilgamesh, egykori legyőzője viszont mostanra megfáradt öregember, aki képtelen újból felvenni a harcot a gonosz démonnal/istennel.A Druaga no To világa elég komoly múltra tekint vissza, története 1984-ben vette kezdetét az azonos című árkád játékkal, melyet a Namco készített. PC-re csak később jelent meg a nagy sikerre való tekintettel. Az eredeti játék története nem bocsátkozott részletekbe, egyszerűen adva van egy torony, melynek legfelső szintjén a gonosz Druaga várja a főhőst, Gilgamesh-t, aki szíve hölgyét, Ki-t igyekszik megmenteni. A torony 60 szintes, egyre feljebb jutva egyre erősebb szörnyekkel és bonyolultabb labirintusokkal. Az eredeti játék számos folytatást megélt, szám szerint hetet. A kezdetben döntött kétdimenziós játéktér három dimenzióba váltott, az idő előrehaladtával a grafika is egyre komolyabb lett, a The Nightmare of Druaga karakterei például már nagyon hasonlítanak az anime karaktereire.

Történet: A Toronyban való portyázásra mindeközben külön szakma alakult ki. Meskia, a Torony köré épült város ad otthont a Kalandozóknak (szó szerint Mászók, akik a torony egyik szintjéről másznak feljebb a másikra), akik időről-időre behatolnak a toronyba és a kincsek vagy a dicsőség iránti vágy által vezérelve kisebb-nagyobb csatákat vívnak a szörnyekkel, akik egyre nagyobb számban népesítik be a torony belsejét. Különösen sok kalandozó tartózkodik Meskiában a történet elején, mivel közeledik Anu nyara, mely minden ötödik évben esedékes, és amikor a szörnyek elvesztik erejüket, így nyújtva könnyű célpontot. Számos csapat indul útnak, hogy átvágva magát az ellenen minél feljebb jusson az egekig nyúló toronyban.

A történet főhősei maguk is kalandozók. Közülük is Jil (a neve kiejtés szerint Dzsil, vagyis hangzásra megegyezik Gil/Gilgamesh nevével, ő lényegében Gilgamesh reinkarnált helyettese az anime számára) áll a középpontban, aki a közönséges kalandozókkal ellentétben nem kincsek reményében szállna harcba, hanem hogy a világot megszabadítsa a gonosztól, és hogy feljutva a legfelső szintre legyőzze Druagát. Mivel azonban igencsak kezdő (egyébként védelmező a kasztja, vagyis pajzsával védelmezi a többi csapattagot, akik eközben támadásokat indíthatnak), ezért első feladata során azonnal kiütik, és mivel ezzel veszélybe sodorja társait, első “munkanapján” ki is rúgják. De lelkesedése nem lankad, új csapatot keres, hogy véghezvihesse tervét és megmászhassa a tornyot. Új társai viszont nem épp mintaharcosok, ha értitek, mire gondolok. Csapata különcökből áll, minden tagnak megvan a maga defektje. Van aki magának való, van akinek be nem áll a szája, van aki iszik, mint a kefekötő. Így Jil nem is tűnik ki közülük. Az egyetlen csapattag, aki látszólag rendben van, egy Kaaya nevű lány, aki gyógyító mágiát gyakorol, neki viszont igen érdekes múltja van. Némi szerencsétlenkedés után Meskiában, az öt fős csapat nekivág a toronynak, miután beköszönt Anu nyara, és ezzel kezdetét veszi kalandjuk, melynek során számos démoni lénnyel és nem kevés nehézséggel kell szembenézniük, ha tényleg fel akarnak jutni a Torony legfelső szintjére.

Jellemzés: A sorozat első része teljes egészében paródia, elsősorban a fantasy műfaj nagyjait végzi ki egymás után, de nem kíméli többek között a Star Wars-t sem. Habár az első epizód megosztotta a nézőket, mivel ez alapján nem lehetett hová tenni a sorozatot, mégis megvan az értelme. Ebben a részben egy összefoglalót láthatunk a várható eseményekről, illetve visszatekinthetünk Gilgamesh király történetére, ezáltal képet kapva a Druaga no To világáról. A tényleges történet az első epizód záróképeivel veszi kezdetét, innentől a történet is visszaáll hagyományos fantasy stílusra, habár a poénok továbbra is csattanak itt-ott. Kicsivel később kiadtak egy special-t a sorozathoz, mely az első résszel párhuzamosan játszódik, de nem Jil álmát, hanem a mindeközben a valódi világban történő eseményeket mutatja be.

Az anime a klasszikus “mászkálós fantasy játékból készített animék” hangulatát adja, mindezt remek grafikával és kissé rendhagyó openinggel és egy kellemes endinggel. A sorozat alatt hallható zenék nem kiemelkedőek, de nem is rosszak, a karakterek szépen kidolgozottak és megtalálható köztük a tipikus fantasy karakterek mindegyike. A Druaga no To: the Aegis of Uruk fantasy műfaja ellenére sem sorolható egy lapra mondjuk a Record of the Lodoss War-ral, mivel ez a sorozat legalább annyira szórakoztatni is akar, mint bemutatni a klasszikus fantasy világot. Sok animét láttam már, de igazi fantasy vígjátékot még nem, legalábbis Druaga no To: the Aegis of Uruk-hoz foghatót még soha! Mindenkinek ajánlom figyelmébe!

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákD

Vélemény, hozzászólás?