Fate/Kaleid Liner Prisma Illya (2013)

 

Eredeti cím Fate/kaleid liner プリズマ☆イリヤ
Angol cím Fate/Kaleid Liner Prisma Illya
Egyéb cím(ek) Fate/kaleid liner PRISMA☆ILLYA
Besorolás anime, TV
Hossz 10 rész
Év 2013
Ismertető:
Történet

A történet a Fate/Stay Night után játszódik, amikor Ilya már általános iskolába jár. Eközben Rin egy különleges küldetésen van, ahol meg kell szereznie a szolgakártyákat. Így egy brit lánnyal kell együttműködnie: Ruviával. Nos, kettejük kapcsolata nem éppen a csapatmunkáról híres, így folyamatos rivalizálásba kezdenek. Közös vonásuk talán az, hogy mindkettőjüknek van egy varázspálcája, melyek önálló tudattal rendelkeznek: ők Rubin, illetve Zefír. A pálcák olyannyira megunják gazdáik rivalizálást, hogy újat keresnek maguknak. Így az egyik pálca (Rubin) Ilya, a másik (Zefír) pedig Miyu birtokába jut. Ezek után Ilyaéknak csapatként kell együttműködniük, hogy a szolgakártyákat megszerezzék.

Ez akkor most shounen?

Először találkozok olyan animével, aminél nem tudtam meghatározni a műfaját. Elvileg shounen kategóriába sorolandó, de ezen lehetne vitatkozni. A shounen kategória 12-18 korosztályú illetőknek szól. Tehát ez shounen kategóriában is inkább az éppen 12 éveseknek ajánlanám. Idősebb korosztályának tartalmi szempontból biztos nem ezt ajánlanám, mert azoknak tényleg elég gyerekes. (Ide tartozom én is.) Ez a mű valószínűleg azért shounen, mert a harcjeleneteknél van vér. Viszont ha nincsen vér, akkor minden bizonnyal a kodomo kategóriába kéne sorolni.

A Fate világa & megvalósítás:

A Fate világa már nagyon régen jelen volt a játékiparban. Viszont animeként csak 2006-ban debütált. Az akkori Fate/Stay Night hatalmas siker lett, így várható volt, hogy a Type Moon már csak a marketinget nézve tovább fogja vinni a franchise-t. 2011-ben pedig megjelent a Fate/Zero, amit még a Stay Night-nál is nagyobb hype fogadott. És azt kell hogy mondjam: „Nem csalódtunk”. A Zero olyan magasságokba vitte a Fate-sorozatot, hogy könnyen mondják az emberek: 2011. legjobb animéje. Ezekkel szemben sajnos a Prisma Ilya alulmarad nagy elődjeihez képest. Ez főképpen inkább a gyerekes koncepció miatt alakulhatott ki. Az anime most is nagyon hűen kezeli a „mindennél fontosabb a barátság” szituációt, így a vége fele már túl drámai lett. Ezeken kívül nem igazán van az animének hibája. A cselekmény izgalmas, a történet nem rossz. A zenéket a Type Moon készíti. Ennyi elég is.

Összegzés:

Azt kell mondjam, hogy az anime jó. Sőt… Kifejezetten jó! Bármennyire is tűnik óvodásnak a borítója, illetve a története miatt, élvezhető. És ez a lényeg! Aki nem bírja a túlzott gyerekes viselkedést, annak nem ajánlom. Egyébként könnyed kikapcsolódást nyújt, illetve izgalmas is tud lenni.

Pro:
+ Zseniálisan kidolgozott látvány
+ Izgalmas harcjelenetek
+ Karakterfejlődés

Kontra:
– Nem shounen kategória
– Egyes helyeken túldramatizált

Online részek:
KategóriákF