Fate/Prototype (2011)

Infó:

Eredeti cím -/

japán
Besorolás anime,OVA
Hossz 1 rész
Év 2011

Ismertető:

Sokan ismerik és szeretik Nasu Kinoko Fate-világát. De tudják is-e, hogy miként is indult? Mármint, hogy a sztori hol kezdődött? Nem a Fate/Zero cselekményére célzok, hanem arra, hogy mik is voltak az eredeti vázlatok, az eredeti tervek? A Fate/Prototype ezt mutatja be. Nasu Kinoko ugyanis nem felnőtt fejjel találta ki az egymással harcoló mágusok (Mesterek) és az általuk megidézett mitikus hősök (Szolgák) történetét: a dolog sokkal régebbi. Az eredeti történetvázlatot ugyanis középiskolás korában alkotta meg. S hogy mit is tartalmazott konkrétan, arról majd később…

Történet

Történetünk középpontjában Sajou Ayaka, az egyedül éldegélő árva szerepel, akire egy nap váratlanul rátámad egy lándzsás fazon, majd a ház melegházas kertjében egy nagy fényrobbanás közepette megjelenik egy páncélos, kardos fickó az utolsó pillanatban és felveszi a harcot a lány életéért… S azzal megindul Ayaka számára a harc a Szent Grálért…

A műről

Kifejezett történetleírást nehéz volt keríteni 12 percnyi filmhez, amely gyakorlatilag átsuhan a történeten, bemutatja a történet alapjait, s olyanná teszi az egészet, mintha egy piszok hosszú előzetest néznénk. Éppen ezért kellő ismeret hiányában (amit a Fate/Stay Night világa jelent) nem áll össze, s egyetlen zagyvasággá válik.

De nem is igazából ez a lényeg, hanem hogy miként is nézett volna ki a Fate/Stay Night, ha a vázlaton nem változik semmi. Elsősorban egy dögösebb karakterdizájn szerintem az, ami elmondható (legalábbis Archer/Gilgamesh és Lancer ezen kinézete jobban bejött, míg a pap olyan, mintha Dr. Crowler öccse lenne a Yu-Gi-Oh! GX-ből). Főszereplőnk egy kishitű lány lett volna, s Saber is férfiként szerepelt volna. Ezen felül a jeleknek fokozati jelzésük lett volna, 7 osztályba sorolva a mágusokat is, nem csak a Szolgáikat. Vélhetőleg ezt a helyzet túlbonyolítása miatt kiszervezték a történetből, nem került a végleges formába.

A grafika eléggé hozza az újabb munkáktól elvárható szintet, bár annyira nem kidolgozott, mint a Fate/Zero esetében, ami ugyanakkor készült. Bár hangulatra kellően borongósra sikerült, jobb zamatot ad neki, mint az eredeti mű esetében volt. A hangok tekintetében sem lehet panaszunk, mert mind a seiyuu-k kitettek magukért, mind a zeneszerzők. A zenei aláfestés, ahol felcsendül, ott találó lett.

Összegzés

Noha az egész egyetlen elnyújtott trailer, ami a közepénél hihetetlen módon kapkodásba kezd, hogy a végére még az esetleges lezárást is megadhassa, azért meg kell hagyni, sikerült olyan kis művet összerakniuk, amitől azt tudtam mondani, hogy igen, szívesebben néztem volna ebben a felállásban a Fate/Stay Night sorozatot, mint az idegesítő Shirou-val. Egy próbát megér mindenkinek, aki már valamennyire ismeri az alapot, aztán mindenki döntse el maga, hogy is volt/lett volna a legjobb.