Fate/stay night: Unlimited Blade Works (2014)

 

Infó:

Eredeti cím 劇場版 Fate/stay night: UNLIMITED BLADE WORKS
Angol cím Fate/stay night: Unlimited Blade Works
Egyéb cím(ek) Fate/Stay Night Remake
Besorolás anime, TV
Hossz  24 rész
Év 2014- 2015

Ismertető:

A sorozat megkezdése előtt a prológus megtekintése ajánlott.
Ez az anime a visual novelt a 11. napig dolgozza fel, a maradék majd a következő évadban lesz benne.

Először is a kismilliószor feltett kérdés: miről is szól ez az anime?

A Fate/Stay Night visual novelben három történetszál van, melyekben más-más lány kerül célkeresztbe: a Fate (Saber), az Unlimited Blade Works (Rin) és a Heaven’s Feel (Sakura). Ez az anime az UBW-t dolgozza fel. A régebbi deen-féle turmix főképp a Fate szálat dolgozta fel. A pár éve kijött mozifilm az UBW feldolgozásával próbálkozott, de abba a szűk 2 órába alig fért bele valami, és a történetben több zavaró hibát is elkövettek. És igen, mivel a visual novel előbb volt, mint a light novel, a Fate/Zero ismerete nélkül is teljesen érthető minden.

Háttér:

A Szent Grál Háborúja, mely során a Grál kiválaszt hét mágust, ők lesznek a Mesterek, akik megidéznek hét Hősi Lelket, akik a Szolgáik lesznek, majd megkezdődik a battle royale stílusú harc, mely során az utolsó állva maradt párosnak a kívánságát teljesíti a Grál. A háború több évtizedenként megismétlődik, egészen addig, amíg valaki meg nem nyeri. A legutóbbi háború 10 éve volt, és az akkori események döntően befolyásolták hőseink életét. Most az ötödik háború következik. Vajon megszületik végre a győztes?

Történet:

Este van, Shirou épp végzett a nyakába sózott iskolai pluszmunkával, mikor is az udvaron észrevesz egy piros és egy kék ruhás, egymással harcoló alakot. Mivel a kék észreveszi, menekülni kezd, de az utoléri és ledöfi. Egy idő múlva magához tér és meglepődve konstatálja, hogy még él, ám öröme nem tart soká, ugyanis otthon a kék ismét megtámadja, aki kissé pipa, amiért kétszer kell megölnie. Shirou egy kisebb verés után bevánszorog a fészerbe, ahová a kék követi. Már majdnem lesújt a lándzsájával, mikor is a semmiből ott terem egy szőke lány páncélban, karddal a kezében, és elkergeti a támadót. Hősünk még fel sem ocsúdik a döbbenetből, mikor is megmentője, Saber új ellenfél után néz, és kiront az utcára. Shirou az eseményekkel sodródva utána rohan, és meglátja a hátráló piros ruhást, valamint mögötte egy ismerőst: az iskola idolját, Tohsaka Rint. Mielőtt Saber végezhetne velük, Shirounak az utolsó pillanatban sikerül megállítania. Kedvenc tsunderénk köszönetképpen hálásan elmosolyodik, és ezzel kezdetét veszi a Végtelen Kovácsműhely története.

Szereplők:

Emiya Shirou: a tíz évvel ezelőtti tűzvész egyik túlélője, mely alapjaiban meghatározza a személyiségét. A családja odaveszett, a megmentője, Emiya Kiritsugu fogadta örökbe, aki nagy hatást gyakorolt rá. Megfogadta, hogy beteljesíti megmentője álmát, és az igazság bajnokává válik. Ez a túlélők bűntudatával keverve igen furcsa személyiséget hozott létre… Shirou túlontúl segítőkész, amit mások kihasználnak, egyszerűen nem tud elmenni mások szenvedése mellett. Mindeközben magával semmit se törődik… Amatőr mágus, a fészerben gyakorolgat, nem sok sikerrel. Kedves srác, és otthon van a házimunkában. Egyetlen megmaradt rokonfélesége a szomszédjában lakó Fujimura Taiga, aki délelőtt az osztályfőnöke, délután pedig a főztje után koslató ingyenélő. Taiga még Kiritsugu éltében vált rendszeres vendégévé a háznak, és gyakorlatilag Shirou nővérévé avanzsált.

Tohsaka Rin: máguscsalád sarja, gyerekkora óta készül a Szent Grál Háborújára. Az apja az előző háborúban esett el, az anyja nem sokkal a háború után halt meg. Mintadiák, de a mosolyától még a barátai is rettegnek. Udvarias, de ha felhúzzák, akkor igen csípőssé válik a nyelve. A tsunderék mintapéldánya. A történet folyamán próbálja megváltoztatni Shirou egészségtelen gondolkodásmódját, és eközben ő is változik.

Saber: Shirou Szolgája, egy szőke lovaglány, aki igencsak törődik reménytelennek tűnő Mesterével. Talán a legerősebb Szolga, aki részt vesz a háborúban. Kedves, de tud szigorú is lenni. A hasát nagyon szereti.

Archer: Rin titokzatos Szolgája, egy íjász, aki legszívesebben ikerkardokkal harcol. Múltja ismeretlen, de a cinikussága alapján nem lehetett egy diadalmenet…

Vélemény:

Az OP tetszik, a látvány szép, Rin arcának rajzolását leszámítva az ufotable remek munkát végzett (hátha kijavítják a BD-re). Jól sikerült a VN adaptálása, két dolgot leszámítva (spoiler veszély!): a Berserker elleni harc vége kicsit kusza lett, és a Vezényvarázslatokat nem takarják el. Komolyan, többször elmondják, hogy az alapján lehet beazonosítani a Mestert, de még egy szimpla szereplő is megkérdezheti, hogy mi az a vörös tetoválás a kezeden. (A VN-ben Rin el tudta takarni a ruhája ujjával, de Shirounak be kellett kötnie a kezét). Van 1-2 fillerjelenet is, de azok is hozzátesznek a történethez. A fanservice mennyiségére se lehet panasz. És ami a legfontosabb: Shirou karakterén finomítottak, így jóval kevésbé idegesítő.