Fate/Zero (2011)

Eredeti cím フェイト/ゼロ
Angol cím Fate/Zero
Egyéb cím(ek) Fate/Zero 1シーズン
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész × 24 perc
Dátum 2011.10.02 – 2011.12.25
Ismertető:
Előzetesbe

A soron következő mű a Type-Moon visual noveljének, a Fate/Stay Nightnak az előzménye. Eredetileg light novel formájában jelent meg, amelyet Gen Urobuchi írt és Takashi Takeuchi illusztrált. Ez a mű mindössze 4 kötetet ért meg, amelyek 2006-2007-ben jelentek meg. Az utolsó, negyedik kötethez járt a Fate/Zero Original Image Soundtrack “Return to Zero” lemez. Továbbá 4 Drama CD is megjelent 2008 és 2010 közt. Az animeváltozat pedig a 2011-es őszi vadászidényben rajtolt, s nagyjából ugyanekkor kezdték meg a manga készítését is.

Történet

10 évvel járunk a Fate/Stay Night eseményei előtt… a 4. Szent Grál Háború lassan kezdetét veszi Fuyuki városában. A Grál hét Mágust választott ki, kik hét Hősi Lelket idézhetnek meg. A feladatuk megszerezni a Szent Grált a többi Hősi Lélek és Mestereik likvidálásával, hogy a Grál teljesíthesse egyetlen vágyukat, kívánságukat. Eddig három háború zárult le eredménytelenül… s most ideje, hogy újra a fegyvereké legyen a szó…

Ebben a csatában mérkőzik meg Emiya Kiritsugu, aki ideáljától vezérelve igyekszik mindenkit megmenteni, annak ellenére, hogy foglalkozása szabadúszó merénylő és mágusgyilkos. Ő az Einzbern család képviseletében száll be a harcba Saberrel az oldalán. Ám hamarosan újonnan alapított családja – felesége, Irisviel von Einzbern és lánya Illyasviel von Einzbern – és a kegyetlen harcok közt elkezd őrlődni. Vajon sikerül a számára legveszélyesebbnek minősülő ellenfelet, Kotomine Kireit, az Egyház papját legyőznie?

Megvalósítás

Aki látványorgiát és eyecandy-t várt az ufotabletől… az megkapta. A grafika ugyanis lehengerlőre sikerült: mind a karakterdizájnban, amely illeszkedik az alapmű illusztrációihoz, mind a CG rásegítések, amelyek magas fokon képesek a fény-árnyékeffekteket élvezhetővé, a teret pedig hangsúlyossá tenni. Kétségtelenül a sorozat egyik nagy erénye lett, amely a magas elvárásokat is képes volt túlszárnyalni.

A hangok tekintetében látszik, hogy az egy-két régebbi hang mellé az újakat komoly körültekintéssel válogatták ki, s az effektek terén is a kifinomult és gondos hangválogatást lehet megfigyelni, amelyek szintén megfeleltek a magas elvárásoknak. A zene tekintetében sikerült egy nagy nevet is beszervezni, akinek a neve garancia a remek aláfestő zenére, s ez nem más, mint Yuki Kajiura. Az OP és az ED se lett rossz, bár nekem a Fate-világának betétdalai már régen összeforrtak Tainaka Sachi nevével, így nem voltam elragadtatva attól, hogy az Angel Beats! zenéjét is adó LiSA adta elő ezeket.

A történet rendkívül hűen követi az eredeti regényt, kevés helyen változtat rajta. A részek is pont úgy érnek az elején véget, hogy fokozzák a várakozást, mi is fog történni a következőben, pedig az első 3 rész az még csak megalapozza a későbbiekben kibontakozó 4. Szent Grál Háborút, ami majd Fuyuki város pusztulásához vezet, hogy tíz évvel rá utat adjon a Fate/Stay Night eseményeinek.

Megjegyzések

Az anime első része 48 perces és felvázolja a helyzetet, hátteret, ad egy képet a Mesterek legjaváról, valamint elregéli a Szent Grál Háború eredetét. Az Aniplex és a Nico Nico Douga október 1-jén kezdte világszerte a vetítését, nyolc nyelvre fordítva: angolul, spanyolul, koreaiul, kínaiul (hagyományos és egyszerűsített), franciául, németül és olaszul. Már ez a kettő megoldás is igen ritkaságszámba megy, ami csak azt árulja el, hogy a készítők nagy reményeket fűztek a műhöz.

Viszont nem sokkal az első rész vetítése után kiderült, hogy két részre szedik a sorozatot. Az első évad fut 13 résszel az őszi szezon alatt, majd 2012 tavaszán folytatódik a második évaddal, ami már befejezi a művet. Ennek a döntésnek az elsődleges oka főként a minőség fenntartása volt.

Véleményezés

Az első részek igen remekbe szabottra sikeredtek, az összeállt sztárgárda egy kiemelkedő művet alkotott, ami mellett (merem állítani) a Fate/Stay Night eltörpül mind látványban, mind hangokban, történetre és karakterekre. A bizonytalanok bátran belevághatnak, ha a Fate világával szeretnének megismerkedni, illetve azok is újult bizalommal, akik esetleg valamiért dobták a Stay Night-sorozatot.

Online részek:
KategóriákF

Vélemény, hozzászólás?