First Squad: The Moment Of Truth (2009)

Eredeti cím ファーストスクワッド
Angol cím First Squad: The Moment Of Truth
Magyar cím Az előőrs
Egyéb cím(ek) First Squad
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Idehaza 1 rész (moziban felirattal vetítették)
Dátum 2009
Ismertető:
Előszó:

A First Squad egy orosz-japán koprodukciós anime, amit a japán Studio 4°C és az orosz-kanadai Molot Entertainment készített. Az anime eredete 2005-re nyúlik vissza, amikor az év május 9-én kiadták az orosz RAP énekes, Ligalize “Наша с тобой победа” (“A mi győzelmünk”) című számának animációs videoklipjét. A klipben csatákat láthatunk szovjet és német csapatok között. A németek oldalán természetfeletti középkori lovagokkal, az oroszokén pedig az anime főszereplőivel. 2007-ben bejelentették az egész estés mozi verziót, ami ezen videoklipen fog alapulni.

Történet:
1942, dúl a II. világháború, az Adolf Hitler vezette Németország megszállta már szinte egész Európát. Most a Szovjetunión van a sor, azonban az orosz tél és a szovjet Vörös Hadsereg hősies ellenállása megállásra kényszerítette a megszálló német erőket. Hogy megtörjék az orosz ellenállást, a Schutzstaffel (SS) okkult tanokkal foglalkozó vezetői azt tervezik, hogy holtukból feltámasztják a Szent Kereszt Rendje nevű ősi germán keresztes sereget, akik még a XIII. században vesztek oda egy keleti hadjáratban, nevezetesen az 1242-es Csúd-tavi csatában, hogy aztán velük vigyék győzelemre Németországot. A szovjeteknél van egy titkos szervezet, a 6-os részleg, ami paranormális képességű fiatalokat képez, hogy felállítsanak egy különleges egységet a németek ellen, azonban a németek a megszállás kezdetén lemészárolták ezen egység tagjait. Az osztag egyetlen túlélője a 14 éves Nadia, akinek most egyedül kell szembenéznie a nácik ördögi tervével. Vagy talán mégsem…

A filmről:
A történetet időről-időre megszakítja egy-egy rövid élőszereplős interjú, ahol az interjúalanyok mindig az adott eseményekhez kapcsolódó témáról beszélnek. Ezzel dokumentumfilm jelleget akartak adni a filmnek. Az animét először a 2009. májusában a Cannes-i Fesztiválon mutatták be orosz szinkronnal, majd ezt követte a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, majd Svájcban a Locarnoi Filmfesztivál, a dél-koreai Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Katalóniai Filmfesztivál, a 25. Varsói Filmfesztivál és az amerikai Fantastic Fest Austinban. Az orosz mozikban 2009. október 15-én mutatták be.

Filmzenéről:
A filmben két említésre méltó szám van. A főcímzene a Valor (Bátorság), és a végefőcím zene, a Blade Wind (Pengeszél) című szám. Ezt a két számot a japán DJ Krush szerezte.

Vélemény:
Bár az animációra és a látványra nem lehet panaszunk, mégis a történet kifejtetlensége és a játékidő rövidsége nem azt hozza, amit az ember elvárna egy ilyen témájú animétől. Összességében nézhető darab, de sokkal jobb is kisülhetett volna belőle, ha adtak volna még 15-20 percnyi játékidőt hozzá.