Fortune Arterial: Akai Yakusoku (2010)

Eredeti cím FORTUNE ARTERIAL 赤い約束
Angol cím Fortune Arterial
Egyéb cím(ek) Fortune Arterial: Red Promise
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Vámpírok. Ha meghalljuk, újonnan a diszkógömbként csillogó férgekre gondolunk. Hol van már a klasszikus Bram Stoker-féle Drakula, akit a ’30-as években minden idők legjobb színészi alakítása, Lugosi Béla tett a regény után még jobban halhatatlanná. De milyenek is a vámpírok? Halhatatlanok, vért szívnak, éjszakai életmódot folytatnak, s hamuvá porladnak a napsugaraktól. Ezen felül pszichikus képességeket is tulajdonítanak nekik, mint az elme irányítása, a megvérzett tanítványokkal való folytonos telepatikus kapcsolat… de felejtsd el mindezeket. Új idők új divatot szülnek. A vámpírok nem azok, akik eddig voltak…

Nem az Alkonyat volt az első, amely újragondolta a vámpírlét örömeit, s új szintre emelte, viszont a korábban kitaposott úton új vágányt is teremtett. A Fortune Arterial ezeken a vágányokon halad tovább…

Eredet

Noha az animének az alapja a 2008-ban felnőtt tartalmú visual novel, amelyet az August adott ki, az eredeti ős, a manga változat pedig 2007-ben jelent meg (2008-ban startolt a manga második szériája, mindkettő azóta is fut). Elsőnek DVD-lemezen jelent meg PC-re, limitált szériában. A Kadokawa Shoten később PS3-ra is megjelentette, ez viselte az Akai Yakusoku alcímet. Az anime is ezt az alcímet kapta, amely a 2010-es őszi szezonban indult. Továbbá 2008-2009-ben jelent meg 6 erotikus light novel, valamint 2008 második felében pedig 5 audio drama CD sorozat is napvilágot látott, s mindegyik más-más hősnőre fókuszál. 2009-ben egy internetes rádiódráma is ment kéthetente. Vagyis a Fortune Arterial egészen népszerű Japánban.

Történet

Hasekura Kohei folyton csak költözött, változtatta a lakhelyét, iskoláit. Sokat látott, sokat tapasztalt, mégse voltak igazi értelembe vett barátai. Úgy dönt ezért, hogy vándormadár életének véget vet: megtelepedik az egyik szigeten, ahol még gyerekként élt egy ideig: Tamatsun, Japántól kissé távol eső szigeten. Tanulmányait egy 6 éves, viktoriánus stílusú angol iskolában, a Shuchikan Akadémián folytatja. Szeretne nyugalmas életet élni, ám azok a régi és új arcok, akikkel megismerkedik vagy újratalálkozik garantálják, hogy mindig legyen valami programja. Ebben nagy szerepe van legalábbis gyerekkori barátainak Kanade és Haruna Yukinak, a diáktanács vezetőinek, Sendo Erikának és Iorinak…

Szereplőinkről

Lássuk a szereplőinket. Hasekura Kohei a történet főhőse, ötödéves tanuló. Az élete nem állt másból, mint folytonos költözködésből. Éppen ezért szerinte nincs szüksége sok holmira, egyféle kaját eszik ebédre. Ennyi alapján azt lehetne mondani, hogy egy igénytelen alak, de ha valamivel megbízzák, azt teljes odaadással végzi.

Kanade és Haruna Yuki, testvérpár, Kohei gyerekkori barátai még abból az időből, mikor hosszasan tartózkodott a szigeten. Kanade a nővér, de kora ellenére kislányos teste van, nagyhangú, s folyton csak szervezkedik. Ő kollégium lány részlegének a vezetője. A húga, Haruna félénk és visszafogott, viszont bájos és gyöngéd.

Sendou Erika, Koheijel együtt 5. évfolyamos tanuló, a diáktanács alelnöke. Jártas az irodalomban és a harcművészetekben. Nagyon vonzó alkat, s mellette még (talán a pozícióval velejáróan) népszerű is az iskolában. Rendkívül egyenes, nem szeret kertelni, ha a fejébe vesz valamit, azt kalapáccsal is elég nehéz onnét kiverni, s keresztül is viszi. A bátyja, Iori, a diáktanács elnöke.

Shiro Togi, tovább színesíti a hölgykoszorút Kohei körül. A bátyja nagyon óvja és félti, talán ettől olyan félénk. Gyermeki testben és lélekben egyaránt, nagyon szereti a nyusziját. Ő a diáktanács pénztárosa.

A hölgykoszorút záró lány egy valóságos jégkirálynő, Kiriha Kuze. Tipikusan hűvös természetű, alig beszél bárkivel is, imádja a nagyon csípős dolgokat, s folyton késik az órákról. Továbbá kész matekzseni.

Slice of life vámpírizmus

A grafika nagyon szép, egy 2010-es színvonalú mű. A fény-árnyékeffektek gyönyörűen kidolgozottak. A karakterábrázolás is letisztult, erősen bishoujo-bishounen jellegű, gyakran elég alapos kidolgozottság a szemeken és a hajakon figyelhető meg (pl. Erika fürtjei). Ez köszönhető az olyan stúdiók és személyek munkájának, mint akik a Fate/Stay Night, Da Capo vagy aKissXsis című sorozatokat is készítették. A hangok a grafikához hasonlóan hozza a színvonalat. A szinkronhangok közt ott vannak neves emberek, akik továbbra remek munkát végeznek. Az OP egy hangulati aláfestést ad, kellemes lágy dal, míg az ED egy balladaszerű, s fülbemászó. A történet sajnos nagyon átlagos. A vámpírszálat nem viszik túlzásba, de nem is használják ki, a történet meg inkább a romantikus andalgással telik el a lányokkal, mintsem haladna is valamerre. Röviden egy romantikus hárem-vígjáték, amelyekből láthattunk már jobb történetkidolgozást is, mint mondjuk a Love Hina, Happy Lesson vagy inkább az Aa! Megami-sama. Árad belőle a nyugalom, ami sajnos egyhamar unalommá válik.

Vigyázat! Harapós fogak!

A sorozat az előzetes elvárásoknak nem teljesített valami szépen a történeti síkon, mivel a grafika és a hang önmagában nem visz el egyetlen animét se a hátán. Vámpírosnak mutatkozik, de nem használják ki a téma adta lehetőségeket. Romantikusnak sem valami romantikus. Az egész nagyon laza, lightos, s valahogy nem áll össze a sok elem.

Egy kellemes kikapcsolódásnak megteszi.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész
Ova

 

KategóriákF

Vélemény, hozzászólás?