Fractale (2011)

Infó:

Eredeti cím フラクタル/

japán
Besorolás anime, TV
Hossz 11 rész
Év 2011

Ismertető:

Utópia, vagy disztópia? Igazából ez is attól függ, hogy éppen az érem melyik oldalán állsz. Elnyomó vagy, vagy elnyomott? Szabad, netán szolga? Mégis, a kérdés inkább az: egyáltalán észrevennéd-e, ha valódi utópiában vagy disztópiában élnél? Fogadjunk, hogy nem!

A távoli jövőben megszűnik a társadalmi kötöttségek világa, és az emberek életét a Fractale-rendszeren keresztül virtuális lények szolgálják ki. Családok szóródnak szét a világban, mindenki saját kis egyéni virtuális valóságából kommunikál a másikkal, leredukálva minden közvetlen kapcsolatot szeretteivel és barátaival. A fiatal Clain azonban egy kicsit más. Nem igazán kedveli a virtuális dolgokat, inkább a 20. század régiségei, kézzelfogható technikai kütyüi érdeklik. Amikor nyugodt, már-már unalmas életébe berobban a Fractale-rendszert irányító papnők egyike – Phryne -, és nála hagy egy különleges droppel-t – a mindig vidám Nessát -, Clain olyan dolgokba keveredik, amihez nem igazán fűlik a foga. Mert egy tökéletes világban kit érdekel, ha akadnak problémák a háttérben? Ki adná fel addigi nyugodt életét pár a rendszer ellen lázadó gerilláért? És ki akarná tudni, hogy amiben addig teljes szívéből hitt, egyáltalán nem az, aminek látszik?

A 2011-es tavaszi szezon egyik zsákbamacskájaként nekiinduló Fractale a Fuji TV noitaminA programblokkjában futott. Az animével szinte egy időben indította el a Square Enix a Gangan Online-ban a manga verziót, amit a még kevéssé ismertAkazaki Mutsumi illusztrált, és jelenleg két kiadott kötetnél tart. Érdekesség, hogy a Da Vinci magazinban 2011 februárjában elindult a Fractale/Reloaded, egy folytatásokban közölt light novel is. A sztorit ugyancsak Azuma Hiroki jegyzi, azonban nem az anime/manga feldolgozása vagy folytatása, hanem egy új történet a Fractale-rendszer univerzumából.

A Fractale-nak dekadens bájat kölcsönöz az a tény, hogy a történetét Azuma Hiroki társadalomkritikus írta. Az az Azuma Hiroki, aki a japánul 2001-ben, angolul pedig 2009-ben publikált Otaku – Japanese Database Animals c. tanulmánykötetében nem bánik kesztyűs kézzel a japán otaku (és úgy egyébként a többi posztmodern szubkulturális) társadalmi réteggel, sőt, az igazat megvallva az egész fogyasztói társadalommal. Ezt figyelembe véve a Fractale története nem mondható mindennapinak, még akkor sem, ha jobban szemrevételezve kiderül, hogy kissé összecsapott hatást kelt – főleg ami a befejezést illeti.

Sokan hasonlították az animét a Ghibli filmekhez. Ezt tessék elfelejteni, és ne a grafika, vagy az első rész alapján ítélni. AGhibli filmek megkapó kedvessége nyomokban sem fedezhető fel a Fractale erőszakosabb, kegyetlenebb és naturalistább történetében. A grafika letisztultsága, szépséges kidolgozottsága megidézi a „ghiblis” látványvilágot, de attól, hogy itt is és aLaputában is van néhány léghajószerű szállítóeszköz, még nem sok közük lesz egymáshoz. A cselekményszálat megszakító és felhígító fanservice jelenetek nem feltétlenül tettek jót magának a sztorinak, de kétségtelenül fogyaszthatóbbá tompították a 11 részbe sűrített disztópia elleni küzdelmet – és el is vették annak kemény élét, ami viszont nem feltétlenül jó. Pont ezért az anime nem mondható egységesnek, enyhén hullámzó a történések mozgalmasságát tekintve és emiatt sokszor megbicsaklik a cselekmény íve is. A befejezés szintén kissé felemásra sikerült: túl sok kérdés maradt nyitva és nem adott igazán megnyugtató lezárást, csak tessék-lássék vágta el a történet fonalát.

Az anime OP-je ritmusos, popos hangzásával az aláfestő képek kíséretében nem gyenge pszichedelikus élményt nyújt, miközben érdekes párhuzamot von az anime címe és a „fraktálok” között – megjegyzem, nem véletlenül. Az ED egyszerű, szomorkás dallamú, „ír” dalocska, aminek a különlegességét az adja, hogy a szövege William Butler Yeats: Down By the Salley Gardens c. versének első versszaka (magyarul Egy régi dal visszhangja címen érhető el, Vas István fordításában, pl.ITT). Mindkét számot Azuma Hitomi énekelte fel.

A társadalomtól és embertársaitól elidegenedő ember polémiája régóta foglalkoztatja a tudósokat és filozófusokat, de talán ennél aktuálisabb probléma, mint napjainkban sosem volt. A Fractale is erre igyekszik rámutatni a maga disztópikus módján – hogy milyen sikerrel, azt mindenki döntse el maga. A 11 részes kis anime mindenképpen a nézhető és élvezhető kategóriába tartozik, de nem ér fel azokhoz az igazán komoly és feszes alkotásokhoz, amivé válhatott és válnia kellett volna.

 

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákF

Vélemény, hozzászólás?