Free! (2013)

 Képtalálat a következőre: „free! ico anime”
Eredeti cím フリー!
Angol cím Free!
Egyéb cím(ek) Free! – Iwatobi Swim Club
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész × 24 perc
Dátum 2013.07.04 – 2013.09.25
Ismertető:
12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Végy három kigyúrt fiút, alapíts egy úszócsapatot, majd szerezz még egy tagot. Ha ezek megvannak, keress egy aranyos menedzserlányt, majd egy riválist egy másik iskolából. Keverd össze őket, ízesítsd némi poénnal és megkapod a Free!-t.

Előzmények:
Történt egyszer, hogy a Kyoto Animation megjelentetett egy fél perces videót, amiben négy jól kidolgozott testű úszófiú szerepelt. Hetekig ettől volt hangos az internet egy része. Rengetegen követelték, hogy készítsenek belőle animét, még petíciót is írtak. Aztán kihirdették, hogy elkészítik belőle az animét, méghozzá Koji Oji Light Novelje alapján, aminek a címe Hight Speed!, és 2011-ben díjat is kapott. Sokan, főleg az erősebbik nem képviselői, már a megjelenése előtt is kritizálták az animét. Ennek ellenére a nők ezt az animét várták legjobban a szezonból. Végül megjelent az első rész, és sokak számára kellemes csalódás volt.

Történet:
“A víz él. Amint belemerülsz, egyből kivillantja a fogait és támadásba lendül. De nincs mitől tartani. Ne állj ellen a víznek. Én csak érezni akarom a vizet. A bőrömmel, a szememmel, a lelkemmel, hogy soha ne kételkedjek abban, hogy milyen érzést nyújt, hogy higgyek magamban. Ne állj ellen a víznek. Üdvözöld inkább, hiszen mi elfogadjuk egymást.”

Ezekkel a mondatokkal nyitotta meg az animét Nanase Haruka egy visszaemlékezés keretében akkorról, amikor még egy úszócsapatban volt Hazuki Nagisa-val, Tachibana Makoto-val és Matsuoka Rin-nel. Miután megnyerték a váltóversenyt, amire sokat készültek, Rin közölte a többiekkel, hogy Ausztráliába megy tanulni.

“Tízévesen csodának tartanak, tizenöt évesen pedig zseninek, de amint eléred a húszat, már csak egy átlag ember vagy. Még van három évem, amíg átlagos leszek. Nem hiszem, hogy baj, ha egy kicsit még várok vele.”

Néhány évvel később Haruka 17 éves és a második évét kezdi a felső középiskolában. A versenyszerű úszást abbahagyta bizonyos okok miatt. Legjobb barátjával, Makotóval egy osztályba jár, és itt van Nagisa (elsős), aki azért iratkozott abba az iskolába, hogy együtt úszhasson Harukával. Igencsak meglepődik, amikor közlik vele, hogy nincs úszóklub. Eszébe jut, hogy mi lenne, ha alapítanának egyet. Közben tudomásukra jut, hogy a helyet, ahova kiskorukban jártak úszni, le fogják bontani és elmennek oda kiásni a trófeát, amit annak idején oda temettek. Amikor odaérnek, találkoznak Rinnel, aki igen csak megváltozott az Ausztráliában töltött évek alatt. Kihívja Harukát egy versenyre, de észreveszik, hogy a medencében nincs víz. Rin ledobja a trófeát a földre, amiért a fiúk jöttek, majd távozik. 
Később belopóznak a Samezuka Akadémiára, ahol ismét találkoznak Rinnel. A fiúk úgy döntenek, hogy megalapítják az úszóklubot. Szereznek egy felügyelő tanárt, de cserébe fel kell újítaniuk a medencét. Rin húga, Matsuoka Gou is csatlakozik hozzájuk. Viszont akad még egy probléma. Ahhoz, hogy versenyezhessenek, szerezniük kell még egy tagot. Itt jön a képbeRyugazaki Rei, akinek szintén lányos neve van. Hosszas győzködés után csatlakozik a klubhoz.

Szereplők:
Nanase Haruka: 17 éves, másodikos. Nem érdekli az időeredmény, csak gyorsúszik. Szereti a vizet, nem bírná ki úszás nélkül. Amint meglát egy úszómedencét, azonnal elkezd vetkőzni. Lányos neve van. Specialitása a gyorsúszás.

Tachibana Makoto: Szintén 17 éves és másodikos, Haruka legjobb barátja. Kedves fiú, és fél a sötétben. Sokszor visszafogja Harukát, amikor olyan helyen kezd vetkőzni, ahol nem lenne szabad. Neki is lányos neve van. Specialitása a hátúszás.

Hazuki Nagisa: 16 éves, elsős. Felnéz Harukára. Ártatlannak látszik, de végül mindig eléri, amit akar. Nem túl meglepő módon neki is lányos neve van. Specialitása a mellúszás.

Ryugazaki Rei: 16 éves, ő is elsős. Eredetileg az atlétika klub tagja és nem tud úszni. Szereti a szép sportokat, mint a rúdugrás. Fejben számolásokat szokott végezni. Nagisa a lányos neve miatt próbálta rávenni, hogy csatlakozzon a klubhoz. Végül sikerrel járt. Ő is felnéz Harukára. Specialitása a pillangó úszás.

Matsuoka Gou: 16 éves, szintén elsős. Fiús neve van, ezért azt szereti, ha Kounak hívják. Rin húga és az úszó klub menedzsere.

Matsuoka Rin:: 17 éves, másodikos a Samezukában, ami egy úszóiskola. Évekig Ausztráliában tanult, Haruka riválisa. Specialitása a gyorsúszás és a pillangó úszás.

Grafika:
A grafikája nagyon szép, elvégre a Kyoto Animation készítette, ezt is, mint például a Hyoukát vagy a Chuunibyou Demo Koi ga Shitai!-t. A fiúk jó izmosak, a képek általában jól kidolgozottak. Helyenként úgy tűnhet, hogy kicsi
t rosszabb a grafika, de akkor is bőven megfelel a színvonalnak. Különösen szép a víz, amikor úsznak, nagyon jól meg van animálva.


OP, ED és a seiyuuk:
Az opening az egy erőteljes, pörgős rockos szám az OLDCODEX-től, ami nagyon jól illik az anime hangulatához. Egyébként az énekes Makoto szinkronhangja. Az endinget pedig a fiúk seiyuujai éneklik, név szerint: Shimazaki Nobunaga (Nanase Haruka), Suzuki Tatsuhisa (Tachibana Makoto), Yonaga Tsubasa (Hazuki Nagisa), Hirakawa Daisuke (Ryugazaki Rei) és Miyano Mamoru (Matsuoka Rin). Erre az alkalomra a STYLE FIVE nevet kapták. A seiyuukat jól eltalálták, mindegyik karakterhez jól illenek.

Vélemény:
Még jelenleg is fut, de eddig nagyon tetszik. Lehetséges, hogy vannak benne klisés dolgok, de már szinte minden témát feldolgoztak valahogy, így nehéz teljesen újat alkotni. Egyébként úszós animék még nem nagyon voltak, és az egésznek van valamilyen varázsa. Remélhetőleg nem csak egy “szép volt, jó volt, de többet ilyet ne” stílusú mű lesz belőle. Rengeteg poén van benne. Mindenkinek ajánlom, kivéve azoknak, akik nagyon orrvérzősek, vagy esetleg nem bírják a fedetlen, kigyúrt férfi felsőtesteket.

Online részek:
KategóriákF

Vélemény, hozzászólás?