Full Metal Alchemist Brotherhood (2009-10) (magyarul)

Eredeti cím 鋼の錬金術師 (2009)/

japán
Angol cím Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Magyar cím Fullmetal Alchemist – Testvériség
Egyéb cím(ek) Fullmetal Alchemist 2, FMA2, FMAB
Besorolás anime, TV
Hossz 64 rész
Év 2009 – 2010
Ismertető:
Számtalan manga adaptációjával megtörténik, hogy a történet menete egyre inkább eltér az eredeti sztoritól, míg végül teljesen különböző események szemtanúi lehetünk. A Fullmetal Alchemist esetében is hasonló a helyzet. Mivel ez egy igen sikeres, nagy cím, ezért új sorozatot indítottak belőle, amely már pontosan a mangát követi (és a mangaka is jelentékenyen részt vett az anime létrehozásában, nem úgy, mint az első szériánál).

A cselekmény: (spoilert nem tartalmaz)

A legendák szerint létezik egy titokzatos tárgy, amely többszörösére növeli használója erejét; egy tárgy, amelynek segítségével áthághatók a tudomány és természet szabta határok. Egy vérvörösen csillogó kő, amelynek titkát évszázadok óta kutatják az alkímia mesterei: a Bölcsek Köve. Sokan próbálták már létrehozni, de eddig még senki sem járt sikerrel. Most azonban két nagyon fiatal és tehetséges alkimista ered a nyomába, akiknek célja nem a hatalom vagy a hírnév. Edward és Alphonse Elric egy szörnyű hibát próbálnak helyrehozni, ám tudtukon kívül olyan veszélyes játszmába keverednek, amelyben nem csak a saját sorsuk a tét, hanem több millió ember élete is. A teremtő erőt csak egy hajszál választja el a pusztítótól, a Bölcsek Köve pedig olyan eszköz, amely még jó kezekben is veszélyes lehet. Az Elric testvérek pedig még nem sejtik, miféle teher nyugszik a vállukon.

Zene:

A sorozat zenéje 3 soundtrackre fért rá, szóval egyáltalán nem kevés, ritkán ismétlik; a meghatározó pillanatoknak meghatározó zenéi vannak. A zenék tökéletesen megkomponáltak, szinte már Hans Zimmer-szintűek. Az openingek nagyon jók, mind zeneileg, mind képileg, mert nem 25-26 részenként van új, hanem 13-14 részenként, és mégis nagyon jól összefoglalják az adott részek eseményeit spoilerezés nélkül.

Grafika:

Nagyon kidolgozottak a karakterek, az arcok is: jó, hogy végre nem a hajszíne alapján kell megkülönböztetni a szereplőket. A szobák sokszor nagynak és üresnek tűnnek, de ez is hozzátartozik a történet hangulatához. A hátterek, városok nagyon élethűek, és az alkímiához kapcsolódó jelenségek is remekül vannak megjelenítve.

Minden más:

Minden karakternek megvan a maga célja, motivációja, logikája. Túllépnek az egysíkú shounen jellemeken.

A történet vígjáték részéről csak annyit mondanék, hogy a poénok jók, de meg is van a helyük, nem a legkomolyabb harc közepén raknak be egy-két beszólást, hanem a “jó helyen és jó időben” kategóriába tartoznak, a drámai részeket nem rontják el poénkodással.

Amit még kiemelnék a sorozattal kapcsolatban, az a harc. Elvégre shounen. De ennyi király, jól megkoreografált, látványos összecsapást ritkán látni sorozatokban, ahol azért van vér is bőven, és tétje is az összecsapásoknak, továbbá az ellenfél is használja a fejét, nem idióta módjára cselekszik.

Mivel itthon is megjelent, és kapott magyar szinkront, ezért erről is ejtenék pár szót. Én többnyire az eredeti nyelv pártján állok, de ki nem állhatom, ha a főszereplő fiúknak japán lányok adják a hangjukat. Ez itt is így történt, szóval úgy gondolom, hogy aki teheti, az a magyar szinkronos változatot nézze meg.

Mint ahogy az elején is írtam, ez az anime különbözik az első szériától, és nem folytatás, úgyhogy akinek az nem tetszett, nyugodtan tehet egy próbát ezzel. Aki még nem ismeri az FMA franchise-t, annak ezt a szériát ajánlom kezdésnek.

Összegzés:

Ez egy nagyon elgondolkodtató, remekül felépített, tudatos szerkezettel összefogott, mozgalmas cselekményű anime, amit mindenkinek ajánlok.^^

Online részek:
 01.rész  02.rész  03.rész  04.rész  05.rész  06.rész
 07.rész  08.rész  09.rész  10.rész  11.rész  12.rész
 13.rész  14.rész  15.rész  16.rész  17.rész  18.rész
 19.rész  20.rész  21.rész  22.rész  23.rész  24.rész
 25.rész  26.rész  27.rész  28.rész  29.rész  30.rész
 31.rész  32.rész  33.rész  34.rész  35.rész  36.rész
 37.rész  38.rész  39.rész  40.rész  41.rész  42.rész
 43.rész  44.rész  45.rész  46.rész  47.rész  48.rész
 49.rész  50.rész  51.rész  52.rész  53.rész  54.rész
 55.rész  56.rész  57.rész  58.rész  59.rész  60.rész
 61.rész  62.rész  63.rész  64.rész

 

KategóriákF

Vélemény, hozzászólás?