Futatsu no Spica (2003-04)

Eredeti cím ふたつのスピカ
Angol cím Twin Spica
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 20 rész
Év 2003 – 2004
Ismertető:
HÁTTÉR

Az anime Yaginuma Koo mangája alapján készült, amit 2001-ben adott ki a Comic Flapper. Az adaptációt a Group TAC közreműködésével 2003. november 1. és 2004. március 27. között mutatták be. Számos nyelvre lefordították, hiszen az Animax világszerte sugározta (olyan helyeken, mint Kelet- és Délnyugat Ázsia, valamint Dél-Amerika).

A sorozat címe a Spica nevű kettős csillag(rendszer)ből ered, amely a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga, de akkor is az egyik legfényesebb, ha a teljes égboltot vesszük figyelembe. A Spica igazából két csillag, melyek egymás körül keringenek, ám bizonyos távolságból egybeolvadnak – ami remekül tükrözi az anime fő témáját: a barátságot.

TÖRTÉNET

A közeli jövőben a Tokiói Űrakadémián járunk, ahol a tanulók űrhajóssá képzése folyik immár tizedik éve. Egyikőjük – Kamogawa Asumi – gyermekkora óta az űrbe vágyik. Iskolai tapasztalatai és kapcsolata barátaival, családjával a központi téma. A mangában és a sorozatban egyaránt rengeteg a flashback (elsősorban Asumi múltjából, de néhány egyéb szereplőt is jobban megismerhetünk). Mikor Asumi még csecsemő volt, Japán egyik – ember vezérelte – rakétája, a Lion lezuhant szülőfalujában, (Yuigahamaban), sok embert megölve, és súlyos sérülést okozva Asumi anyjában, aki sok évnyi kóma után hal meg. Miközben a hatéves Asumi édesanyja halálát próbálja feldolgozni, találkozik Lionnal – aki már szellem. Meséit hallgatva dönti el, hogy maga is asztronauta szeretne lenni.

SZEREPLŐK:

Kamogawa Asumi (鴨川アスミ):
Alacsony, de óriási akaraterővel megáldott lány. Állandóan vidám, könnyen barátkozik bárkivel – azzal is, aki nem akarja mindezt. Bármit tesz, abban teljes szívével hisz.

Lion-san [RAION-san] (ライオンさん):
Igazi nevét csak részben tudni. Egy szellem, aki a Földön ragadt, de nem is szándékozik továbbállni: érzelmei idekötik. Asumival gyermekkora óta jóban vannak, és segít neki, ahol tud, de arcát egy oroszlánfej-maszk takarja, így még a lány sem látta soha.

Suzuki Shuu (鈴木 秋):
Az a vérbeli „világ lustája”. Állandóan alszik, semmi nem hozza ki a sodrából. Mintegy mellesleg az évfolyam legjobb tanulója. Mindig szerényen mosolyog, és gyakran jó rálátása van barátai igazi érzéseire és gondolataira.

Ukita Marika (宇喜多 万里香):
Asumi egyik osztálytársa. A nehéz gyerekkornak „köszönhetően” kemény, távolságtartó személyiség: senki nem láthatja gyengeségét… Szerintem az egyik legérdekesebb személy a sorozatban. Igazi Tsundere.

Fuchuuya Shinnosuke (府中野 新之介):
Asumi gyerekkori barátja; mindig a háttérből segíti őt. Lehet találgatni, hogy miért csatlakozott a lányhoz az iskolában is… Lovagias jellem, noha ezt inkább morgással, miegyébbel leplezi. (A későbbiekben gyakran Fucchi néven emlegetik – könnyebb megjegyezni, nem?^^)

Kamogawa Tomorou (鴨川 友朗):
Felesége halála után egyedül neveli fel Asumit, sok áldozatot hozva érte, annak ellenére, hogy egyre távolabb kerül tőle.

Oumi Kei (近江 圭):
Asumi első barátnője az osztályban. Közvetlen, de hirtelen haragú is, így nem jön ki túl jól Marikával. Kicsit locsogós típus, ezért gyakran téved tiltott területre, de nem rossz szándékkal tolakszik be az intim szférába.

Sano-sensei (佐野先生):
Az iskola egyik tanára. Eleinte negatív figura, folyamatosan Asumi ellen dolgozik, mert a lány apját hibáztatja a Shishigou katasztrófáért. Később megtudjuk a hátterét – más megvilágításban.

Shibata Kasane (柴田 かさね):
A yuigahamai szerencsétlenség túlélője, egyben Asumi gyermekkori barátja. A baleset miatt súlyos égésnyom éktelenkedik a bal karján. (Az ő egyénisége a másik, ami nagyon megragadott. Véleményem szerint – ha nem is szerepel sokat – a jellemfejlődés nála (is) jelentős.

ÖSSZEGZÉS ÉS VÉLEMÉNY:

Kezdetben a manga és az anime történetvezetése nagyon közel áll egymáshoz, de a folytatásban a sorozat teljesen más befejezéshez jut el. Mindkettőben rengeteg a flashback, gyakran teljes epizódokat töltenek ki (elsősorban Asumi múltjából, de néhány egyéb szereplőt is jobban megismerhetünk). Megragadó, cseppet sem unalmas anime, annak ellenére, hogy egyetlen darab mészárlás, verekedés nincs benne. Barátság, kötődés, igazi érzelmek (nemcsak vérbosszú, meg hasonszőrű társai…) a vezényszavak. Ha tömören kellene összefoglalnom, miről szól, ennyi lenne: “A világ, álmaim és barátaim”. Bárkinek ajánlom, aki vevő az érzelmekre (NEM érzelgősségre!).

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész  14. rész  15. rész
 16. rész  17. rész  18. rész  19. rész  20. rész

 

KategóriákF
Írta: