Fuyu no Sonata (2009-10)

Infó:

Eredeti cím 겨울연가
Angol cím Winter Sonata
Egyéb cím(ek) Winter Ballad, Winter Love Story, 冬のソナタ
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2009 – 2010

Ismertető:

Keletkezés:
Az anime egy rendkívül népszerű koreai sorozatot dolgoz fel. Az azonos című „Kdrama” 2002-ben látta meg a napvilágot és összesen 20, nagyjából egy órás epizódból áll. A sorozat hatalmas sikert aratott Japánban, így nem csoda, hogy anime is készült belőle. Hogy néhány főszereplőt is említsek: Kang Joon Sangot Bae Yong Joon, Jung Yujint Choi Jo Woo, Kim Sang Hyuk-t pedig Park Yong Ha alakítja. A sorozat egyszerűen gyönyörű, a színészi játék, a dalok és a helyszínek is kiválóak, egyszóval kötelező darab azoknak, akik látták az animét (és azoknak is, akik még nem).

Alaptörténet:
Az anime a kdramával ellentétben két szálon fut, ami talán zavaros lehet azok számára, akik nem ismerik a történetet. A fő szálat Yujin és Joonsang visszaemlékezései adják. Történetük azzal veszi kezdetét, hogy Joon-sang átiratkozik a chuncheoni középiskolába, azzal a céllal, hogy megtalálja az apját, akit még sosem látott, és akiről édesanyja sem hajlandó beszélni. A chuncheoni iskolában ismerkedik meg Yujinnel. A szerelem köztük hamar fellobban, és kezdetét veszik a békés, boldog napok, melyeket együtt tölt a két szerelmes. A párt azonban nem nézi mindenki jó szemmel. Sang-hyuk, Yujin gyerekkori barátja titkon fülig szerelmes a lányba, és nem képes elviselni a gondolatot, hogy Joon-sang ilyen könnyen elvette tőle. Hasonló cipőben jár Oh Chelin is, aki már az első naptól próbálta megkörnyékezni Joon-sangot, ám a fiú mindig elutasító volt vele. Mégis úgy tűnt, semmi sem zavarhatja meg Yujin és Joon-sang tökéletes románcát. Ám ekkor véget ér a tél és a szerelmes dal is hirtelen elnémul.

Kivitelezés:
Az anime mind grafikájában, mind pedig hangzásában az eredeti koreai sorozatot idézi, a szereplők szinte a megszólalásig hasonlítanak a színészekre. Ez az oka, hogy a karakterdesign is viszonylag egyszerűnek tűnik, főleg egy 2009-es animéhez képest. A zenékre nem lehet panasz, az anime betétdalai is az eredeti (és nagysikerű) OST alapján készültek, de persze ezek mellett számos új dallam is felcsendül. Maga az opening dal például Ryu ’ From the Beginning Until Now’ címen elhíresült dala, ami a kdrama nyitózenéje és egyik fő témája is egyben, míg az ending (Believe You) egy teljesen új dal.

Szinkron:
Elsőre bizonyára sokakat el fog rémíteni, de az anime koreai szinkronnal fut, ugyanis az eredeti színészeket kérték fel arra, hogy hangjukat kölcsönözzék karaktereiknek. A koreai nyelv kezdetben biztosan szokatlan lesz, de hamar meg lehet szokni, tehát emiatt senki se mondjon le a sorozatról!

Egyéni vélemény és ajánlás:
A koreai sorozat nekem nagy kedvencem, így kicsit tartottam tőle, hogy az anime nem fogja nyújtani a várt színvonalat. Szerencsére azonban kellemesen csalódtam benne, ugyanis tökéletesen hozza a Winter Sonata egyedi hangulatát. Mindenkinek ajánlom tehát ezt az animét, aki egy kis szívfacsaró romantikus drámára vágyik.