Gantz (2004)

Infó:

Eredeti cím ガンツ
Angol cím Gantz
Egyéb cím(ek) Gantz
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Dátum 2004.

Ismertető:

Az anime rövid, de velős sorozat, tele vérrel, akcióval, megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségekkel, és néhol szex-szel. Ajánlom mindenkinek, de vigyázat, a jobb alsó sarokba elfelejtették kitenni a piroskarikás 18-ast!
—–
Bár nem egyedi, mégis elég meglepő, hogy egy sorozat azzal kezdődjön, hogy a főhős meghal.

Egy mindennapinak tűnő diák, Kurono Kei egyedül él, és megpróbálja minél jobban kizárni magát az életből. Mint minden ember, ő sem törődik senki mással, csak magával. Egészen addig, amíg a metróra várva egy csöves beesik a sínek közé. Ő is ugyanúgy megpróbálja nem észrevenni, mint mindenki más az állomáson. De egy gyerekkori barátja megjelenik, és megpróbál segíteni a csövesnek, mi több, őt is megkéri, hogy segítsen. Nincs mit tenni, lemászik ő is a sínek közé segíteni. Azonban mielőtt kimászhatnának, megérkezik a metró…

Csakhogy Tokió egyik lakásában a semmiből megjelenik egy gömb, amit Gantznak hívnak. Ez a gömb nem ismert technológiával rendelkezik, ami képes arra, hogy egy halott embert újra “összerakjon”. Kurono, és társai azok a “szerencsések”, akiknek második lehetőség adatott az életre Gantz által.

Azonban Ganzt az általa feltámasztott emberek életét csak játéknak fogja fel. A cél: ne halj meg mégegyszer, mert nincs több lehetőséged. A szabályok: nem ismertek. Egy-egy fordulóban Gantz összegyűjti az “ügynökeit”, akik válogatás nélkül nők, gyerekek, diákok, sztárok vagy aggastyánok, és elküldi őket földönkívülieket vadászni. Mindehhez persze fegyvert és harci ruházatot is ad, csak egyet felejt el: mellékelni a használati útmutatót. A túlélésért keményen meg kell küzdeni. Ha végül mégis sikerül, visszatérhetsz mindennapi életedhez. Egészen addig, amíg pár nap múlva jön a következő forduló.
—–
Annak ellenére, hogy tucatjával halnak a karakterek, mégis mindegyik egyedien és jól ki van dolgozva. A grafikája a legjobbak között van, CG-s betétek, jól eltalált hangulat, és jó zene.

Nemcsak az akcióról és a vérről szól a történet, sokkal inkább a karakterek érzéseiről egy ilyen abszurd és különleges helyzetben. Az események nagyrésze nincsenek megmagyarázva. Aki meg akarja érteni “mi folyik itt”, annak komolyan figyelnie kell, mert csak nagyon elszórt információkból tudja összerakni a képet.
—–
A legjobb anime, amit csak eddig láttam, pedig túl vagyok már pár százon. És ezt nagyon sok vélemény alá is támasztja. Vannak akik már úgy emlegetik, hogy a Matrix méltó vetélytársa, igaz, másik műfajban.
—–
Akinek tetszett az anime, annak bátran ajánlom a mangát is. Az anime első kb. 20-22 része szóról-szóra megegyezik a mangával, de míg az animének egy bár nagyon eltalált, mély értelmű, de kevéssé érthető és szomorú véget rendeztek, addig a mangának csak az első tizedét foglalja magában az anime cselekménye. És a java csak ezután kezdődik… Sajna nem lehet még beszerezni a teljes manga sorozatot, ugyanis nincs kész teljesen a fordítás.

KategóriákG

Vélemény, hozzászólás?