Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakeri (2015-16)

Eredeti cím GATE(ゲート)自衛隊 彼の地にて、斯く戦えり
Angol cím GATE
Egyéb címek Gate: Thus the JSDF Fought There!,
Gate Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész x 23 perc
Év 2015
Ismertető:
Előszó:


A Gate: Thus the JSDF Fought There egy volt japán katona, Yanai Takumi azonos című 2006-os light novelje és 2011-es mangája alapján készült háborús fantasy sorozat, ami 2015 egyik legjobban várt animéje volt, azonban ékes példájává vált, hogyan kell egy jó alapanyagot rossz megvalósítással elpocsékolni.

Kapun innen, kapun túl, ott ahol a tűzokádó sárkány falvakat dúl…:


Volt egyszer egy város, neve Tokió. Lakói békésen éltek, éldegéltek, de egy napon váratlan esemény zavarta meg őket. A semmiből egy kapu nyílt meg Ginzában. Egy kapu egy másik világba. Viszont ami onnan átjött, az nem adott okot a boldogságra. Szörnyek, sárkányok, lovagok, banditák hada özönlötte el a védtelen várost. Ütötték, vágták, nyársalták a népet, nem kímélve se fiatalt, se vént. De a martalóc hordának hamar itt volt a vég. Megjött a hadsereg és azt mondta “ELÉG!”. Szálltak a rakéták, röpködtek a skulók és a vérengző hordának hamar bealkonyult. A csatának vége, gyászol a nemzet. A halottak miatt felelőst keresnek. Jött is döntés, nem vártak sokat. Irány át a kapun, ott megleljük a válaszokat! Megindultak hát, talpig fegyverben. Legény legyen a talpán, ki odaát velük ellenkezni mer!

És ekkor elszabadul a pokol: DIRR-DURR CSITT-CSATT RATATATATATA BIM-BAM BOOOOOOOOOOMMMMMMICHEAL BAAAAAY!!!!
Na jó, az utolsót visszavonom, az már túlzás lenne.

A háre… Vagyis a szereplők:


Itami Yōji: A sorozat 33 éves főhőse, aki a Japán Szárazföldi Önvédelmi Erők (JSDF) katonája és mellesleg otaku. A ginzai incidensben tanúsított bátorságáért főhadnaggyá léptetik elő, majd csatlakozik azon expedíciós erőhöz, mely átmegy a Kapun. Emberséges vidám természetű, de akció közben előjön belőle a képzett katona vagy az ujjongó otaku.

Tuka Luna Marceau: 165 éves elf lány. Bátor és hű útitársa barátainak. Jól bánik az íjjal.
Lelei La Rellena: A 15 éves mágustanonc, aki mesterével él. Jól alkalmazza a mágiát és nagyon érdeklődik az új ismeretek iránt.
Rory Mercury: A 961 éves démon-istennő, Emroy a halál és háborúk istenének apostola, ezért teste öregedése fiatalkorában megállt, egészen 1000 éves koráig, mikor is teljesen istenné válik. Gótikus öltözete miatt hamar feltűnést, ellenfelei szívében pedig félelmet kelt. Főleg óriási bárdja miatt. Mérete ellenére elég erős. Önhatalmú és buja természetű, de könnyen barátkozik az arra méltó személyekkel.
Piña Co Lada hercegnő: Igen. Ez a neve. 🙂 A Kapun túli birodalom hercegnője. Fiatalsága miatt eltökélt és ég benne a bizonyítási vágy a császár felé, hogy érvényesítse saját lovagi rendjét, a Rózsa Lovagokat.
Továbbá ott vannak még Itami egységének katonái, akik közt találunk vén rókától az igazi G.I. Jane-ig mindenféle egyént.

Kritikán aluli:


Ez eddig mind szép és jó volt, de most szolgáljuk fel a fekete levest. Jó keserűn!

A sorozatot az A-1 stúdió készítette, ami sok mindent megváltoztatott vagy ha jobban tetszik, lebutított az eredeti alapanyagból. Ezért a sorozat megvalósítása több sebből is vérzik. Először is a rajzolás. A sokszor leegyszerűsített, olcsó és gyér rajzolás, egymást követő osztott képernyős megoldások és a mangához képest moe, sok szereplőnél teljesen új karakterdizájn komolytalanná teszi a sorozat megjelenését. Aztán ott van a tartalom, amit szépen lebutítottak “gyerekbarát” fanservice-szel. Az eredeti műhöz képest sok véres jelenetet, női meztelenséget és egyéb szexuális tartalmat egyszerűen kihagytak a végtermékből, hogy nehogy valakit megbotránkoztasson. Helyettük jött a moe és némi hárem beütés. A mangában például sok aktuálpolitikai párbeszéd, manőverezés vagy beszólás van, ami szintén megnyirbálásra került az animében, sokszor vagy nincs nevén nevezve az aktuális nemzet vagy teljesen helyettesítve lett más párbeszéddel. Nyilván féltek a külföldi visszhangtól.
A még ezeknél is nagyobb probléma ennél az animénél,

SPOILER!

hogy olyan, a feladatra teljesen alkalmatlan személyekre bízták a sorozatot, mint a rendező Kyougoku Takahiko, aki korábban csak slice of life sorozatokat rendezett, mint pl. a Love Live!. Akinek halványlila gőze sem volt róla, hogy kell látványos akciójeleneteket megkoreografálni. A béna animáció, vágás és kamerakezelés tönkre vágja a látványosabb jelenetek nagy részét, ami egy alapjában véve látványaniménél elfogadhatatlan. Mert hiába epikus az alaptörténet, ha pofátlanul lebutítják az egészet és csak a látványt hagyják ki az egészből. Vannak azért jól sikerült jelenetek, de sokszor a “Júj ez de király lesz itt mindjárt!” részek sajnos hamar kifulladnak és jön a pofára esés. Az anime még egy Apokalipszis most utalással is bepróbálkozik, de még ez sem jön össze maradéktalanul. És mit mondjunk még el egy olyan sorozatról, aminél ezek a bajok már az első epizódból ordítanak. Látni lehet, mennyire vették komolyan a készítők az alapanyagot, hogy ezt képesek voltak ilyen szinten elrontani azzal, hogy rábízták a középszerű A-1-re és egy ilyen hozzá nem értő rendezőre.

A zenékből a főcímzenét lehet kiemelni, melynek pörgős, rockos tempója megadja a hangulatot az epizód előtt. A címe Gate: Sore wa Akatsuki no You ni, amit a Kishida Kyoudan & The Akeboshi Rockets ad elő, akikhez a Highschool of the Deadfőcímdala is köthető.

Összegzés:


Egy zseniális alapanyag, szegény kivitelezésben. Röviden ennyit lehet elmondani erről az animéről. Bővebben elmondható róla, hogy a light novelhez/mangához képest nemhogy hozzáad, de elvesz a tartalomból. Az elcsépelt megvalósítás ellenére egy izgalmas kalandokkal teli történet, mely egy időben vonzza a katonai és a fantasy rajongókat, és aki megelégszik egy könnyed fantasy-kalanddal, az nem fog csalódni benne. Viszont az eredeti művek kedvelői könnyen csalódhatnak benne.

Online részek:


 

CategoriesG