Gekijouban Kara no Kyoukai: Boukyaku Rokuon (2008)

Infó:

Eredeti cím 劇場版 空の境界: 忘却録音
Angol cím The Garden of Sinners: Oblivion Recorder
Egyéb cím(ek) Kara no Kyoukai: Movie 06
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2008

Ismertető:

Az anime keletkezésére és előzményeire ebben az ismertetőben szintén nem térnék ki, viszont az előző öt epizód ismertetőjében bővebben olvashattok róla. Aki egyik epizódot sem látta, annak erősen ajánlom, hogy legalább a második (ami időrendi sorrendben az első) rész, a Satsujin Kousatsu (Gyilkolási tudomány) ismertetőjét olvassa el!
Megjelenés:
A lassan mesterművé váló anime-film sorozat hatodik része, a Boukyaku Rokuon (= A feledés rögzítése) a harmadik-ötödik epizódok megjelenéséhez hasonlóan ez is 2008-ban jelent meg, méghozzá az év végén, december 20.-án. Ezt követően 2009 július 29.-én DVD formájában is napvilágot látott Japánban.

Időbeli elhelyezés:
Az első négy rész nem időrendi sorrendben jelentek meg, azonban ezt követően egyenes vonalon halad a történet, tehát az eddigi részek sorrendje a következő: 02-04-03-01-05-06. Mindezek alapján a hatodik rész 1999 januárjában helyezkedik el a történet alapján.

Az alaptörténet:
Már a történet kezdetén megismerkedhetünk egy új karakterrel, Kokutou Mikiya húgával, Kokutou Azaka-val, aki történetesen fülig szerelmes a bátyjába. Ebből a kis szerelmi szálból kiindulva Azaka rettenetesen féltékeny Shikire, aki ideje nagy részét a bátyjával tölti. Azaka iskolája körül az elmúlt néhány hónapban különös dolgok történtek, miszerint meghalt egy tanár, valamint egy diák. Mindezen felül egyre több tanuló veszti el az emlékeit és furcsa tündérekről beszélnek. A dolgok akkor válnak érdekessé, amikor Touko-san megbízza Azaka-t, hogy kutassa fel, valamint likvidálja az iskolájában tevékenykedő, tündéreket használó varázslót. Azaka varázsló-tanonc ugyan, de nem képes látni az iskolát megszálló tündéreket és ebből a megfontolásból küldi Touko a már jól ismert főszereplőnket, Shiki-t a tettek helyszínére, aki a Halálhordozó Tekintetesegítségével megoldásra vezetheti a nyomozást a Reinen Akadémiában. A film folyamán a szálak egyre jobban összefűződnek, bonyolultabbá válik a történet, de összességében a nyomozás teszi ki ennek a résznek a nagyját; ugyanakkor vannak benne elemek, amik utalnak az előző részekre, tehát nem teljes mértékben egy külön szálon futó történetről van szó. Többet nem is mesélnék róla, mert mindössze egy 1 órás animéről van szó.

Megjelenítés és hangzás:
A grafikáról túl sok mindent nem írnék, mert az előző részekhez hasonlóan itt is gyönyörű megjelenítéssel találkozhatunk, ami hozza a megszokott színvonalat. A zenei felelős Yuki Kajiura, aki az eddigi részekben is nagyon jól teljesített, mivel a zene itt is minden jelenettel tökéletes összhangban volt.

Egyéni vélemény és ajánlás:
Igazság szerint ez a rész mondhatni egyedülálló az összes többi között, mivel se nem az akcióra, se nem az elgondolkodtatásra, filozofálásra (lásd 5. rész) fekteti a hangsúlyt, hanem egy szolidabb, nyugodtabb szálon játszódó detektív történetet láthatunk, ami meg van fűszerezve egy kis romantikával. Nekem pont az tetszett ebben a részben, hogy eltért a többitől és nyugodtabb hangulatot keltett bennem. Az endingről sok mindent nem tudok mondani, szerintem fantasztikus lett a”Fairytale” című zene, amit a rajongók által már egészen biztosan jól ismert Kalafina készített. A történethez hasonlóan ez is egy lassú lélegzetvételű szám, aminek egy nagyon szép, romantikus szövege van. A sorozat rajongói véleményem szerint nem teljesen egy ilyen részre számítottak vagy fognak számítani, mert a megszokott gondolkodtatás és pörgés hiányzik ebből az epizódból, de összességében szerintem nézze meg mindenki, aki az eddigieket is látta! Csalódást szerintem senkinek sem fog okozni. A nyomozós történeteket kedvelők akár külön is megnézhetik, az előző részek megnézésétől függetlenül.

Ami biztos, hogy várjuk a következő, befejező részt, addig is jó szórakozást! ^^