Gekijouban Kara no Kyoukai: Dai Isshou – Fukan Fuukei (2007)

Infó:

Eredeti cím 空の境界
Angol cím The Garden of Sinners: Overlooking View
Egyéb cím(ek) Kara no Kyoukai: Movie 1
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2007

Ismertető:

Keletkezés:

A Kara no Kyoukai (Az üresség széle) egy light novel szérián alapszik, amit a TYPE-MOON-nak dolgozó Nasu Kinoko írt ésTakashi Takeuchi illusztrált. Ők ketten emellett szerepet játszottak a Fate/stay Night, valamint a Lunar Legend Tsukihimeel készítésében is. Az eredeti, 5 részes light novel széria 1998-ban látott napvilágot az interneten, majd az utolsó két részt a világ legnagyobb képregény összejövetelen, az 56. Comiket-en (Tokióban) adták ki 1999 augusztusában.

Megjelenés:
A light novel sorozatot egy hét részes anime film sorozatában láthatjuk majd, aminek ez, a Fukan Fuukei (Messzi kilátás) az első része. Japánban tavaly (2007) december elsején jelent meg és azóta már napvilágot látott a második és harmadik rész is. A film megjelenése miatt a light novelt újra kiadták, megtoldva három új kötettel és új illusztrációkkal.

Előzmények:
Ryogi Shiki, történetünk főszereplője autóbalesetet szenvedett, aminek hatására két éven át tartó kómába esett. Ébredése után szert tett egy képességre, a “Halál Észlelésének Misztikus Szemeire” (“Mystic Eyes of Death Perception”), amivel láthatóvá vált számára minden halállal kapcsolatos dolog. Shiki-nek a baleset előtt kettős személyisége volt, egy női és egy férfi, amik időközönként váltották egymást. Ébredése után azon kapta magát, hogy a férfi énje „meghalt”. A hiány pótlása érdekében főszereplőnk egy hideg, rideg arculatot öltött magára, ami hasonlít a férfi személyiségére.

“Nem ismerem az élet érzését, sem annak a fájdalmát”
(Idézet az animéből)

Az alaptörténet:
Mivel egy 40 perces (leszámítva a nyitó- és bezáró dalokat), viszonylag egy vontatott filmről van szó, ezért nagyon röviden vázolom föl az alaptörténetet. A történet 1998-ban játszódik, amikor fiatal, középiskolás lányok időről-időre levetik magukat a régi Fujyou épület tetejéről. Amikor bekapcsolódunk a történetbe, az öngyilkosok száma már meghaladta a négyet. Shiki, valamint Aozaki Touko elkezdik boncolgatni a szálakat és keresni az okokat a halálesetekre. Közben a férfi szereplőnk,Kokutou Mikiya “kóma” jellegű állapotba kerül, azaz ott van a lányokkal a teste, de az elméjét valami más tartja birtokában. Shiki olyannyira beleássa magát az ügybe, hogy elmegy az öngyilkosságok színhelyére, ahol pont előtte veti le magát egy újabb lány. A dermesztő, Hold sugaraival befestett égre feltekintve megpillantja az épület fölött lebegő nyolc szellemet. Így tehát ráakadt a gyanúsítottakra és ezáltal van egy nyom is, amin elindulhatnak. A történetről ennyi elég is lesz, mert az izgalmak csak innentől kezdődnek, mindenesetre lesz benne: dráma, bánat, szupererő, kibontakozó szálak, valamint megtudjuk, hogy Kokutou miért esett hirtelen “kómába”. Emellett egy fantasztikus csatajelenetet láthatunk, ahol megismerhetjük Shiki valódi erejét!

Grafika és zene:
Grafikáját tekintve nagyon látványos, szépen és részletesen kidolgozott az anime. Általánosságban nagyon szürkületesen, borúsan vannak ábrázolva a színek, de nagyon jól illik az alaphangulathoz. A szürkületes színvilágban azonban roppant jól alkalmazzák az élénk színeket: Shiki vörös bőrkabátja nagyon illik a karakterhez, valamint a – már említett – különleges szeme használatakor a szemei színe gyönyörű kék és lila színben fénylenek. Zenéjét tekintve az opening és az ending is lassú, de ez is nagyon jól illik az összképbe. Az openingben nagyon halkan énekelnek, szinte alig kivehető, viszont az endingben egy nagyon szép, énekkel teli dalt lehet hallani.

A készítők hasonlóságai:
A TYPE-MOON készítői ezt a történet ugyanabba a világba helyezték el, mint azelőtt a Lunar Legend Tsukihime-t, valamint ennek az animének a főszereplője, Ryogi Shiki hasonló képességekkel rendelkezik, mint a másik sorozat főszereplője, Tohno Shiki. Emellett az animében megismert szereplőről, Aozaki Touko-ról hallhattunk már korábban a Tsukihime-ben, mint Aozaki Aoko testvére, igaz, ott csak érintőlegesen említették.

Egyéni vélemény és ajánlás:
Őszintén szólva egy sokkal pörgősebb animére számítottam, de összességében jól szórakoztam alatta. Attól a bizonyos csatajelenettől – amit már korábban említettem – meg egyenesen elállt a lélegzetem!^^ Egyszerűen fantasztikusan van ábrázolva az akció, a fantasy és a szupererő keveredése. A filozófiai, mélyebb gondolatokat érintő témákat és beszédeket kicsit túl soknak találtam a filmben, de lesz olyan is, akinek pont ez lesz az, ami elnyeri majd a tetszését. Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a filozofikusabb megközelítését a dolgoknak és rejtélyeknek, valamint a vontatottabb cselekménysort. Végezetül azt le kell szögeznem, hogy eléggé bonyolult értelmezni a történéseket, emellett maradtak elvarratlan szálak, de ez érthető, hiszen valamiről szólnia kell az elkövetkező 6 résznek. Tehát jó szórakozást!^^