Gekijouban Kara no Kyoukai: Dai Nishou – Satsujin Kousatsu (Go) (2009)

Infó:

Eredeti cím 劇場版 空の境界/第二章 殺人考察(後)
Angol cím The Garden of Sinners: Murder Study (Part 2)
Egyéb cím(ek) Kara no Kyoukai: Movie 07
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2009

Ismertető:

Az anime keletkezésére, valamint előzményeire ebben az ismertetőben szintén nem térnék ki, viszont az előző hat epizód ismertetőjében bővebben olvashattok a Kara no Kyoukai világáról. Aki egyik epizódot sem látta, annak erősen ajánlom, hogy legalább a második (ami időrendi sorrendben az első) rész, a Satsujin Kousatsu (Gyilkolási tudomány) (Első rész)ismertetőjét olvassa el!
Megjelenés:
A Kara no Kyoukai történetének lezáró, hetedik és egyben a leghosszabb része a Satsujin Kousatsu (Part 2) (= Gyilkolási tudomány (Második rész) az egyetlen 2009-ben megjelent epizód, melyet augusztus 8-án mutattak be japán mozikban. Majd ezt követően a rajongókhoz DVD formában is eljutott a mű december 9.-én.

Időbeli elhelyezés:
A hat részes anime-film sorozat a light novel szériával megegyező időrendi sorrendben jelent meg, miszerint az epizódok történetének menete eleinte nem lineáris volt, csak az utolsó három részé. Tehát ez alapján a sorrend a következő: 02-04-03-01-05-06-07. Mindezek után ez a rész 1999 februárjában játszódik.

Az alaptörténet:
A történet elején a – rajongók által már jól ismert – Mikiya, Shiki és Aozaki egy új nyomozásba kezd egy meglehetősen érdekes, azonban közel sem új bűntény-sorozat után. Úgy tűnik, hogy a városkának az ipari negyedében egy sorozatgyilkos sorra szedi áldozatait és a lakosság tehetetlen ellene. A dolog érdekessége, hogy egy hasonló esettel már korábban is találkozhattak a kedves nézők, méghozzá a második epizódban, ahol Shikire terelődött a gyilkosság gyanúja. A helyzet változatlan: Shiki eltűnik, aminek következtében Mikiya aggódni kezd és elkezd nyomozni a lány után. A nyomozás során kiderül, hogy a gyilkosságok valamiféle rejtélyes összefüggésben állnak egy teljesen új fajta, a fiatalok körében terjedő droggal, aminek Minikya jobban utána jár. Eközben Shikit megtámadja egy különös alak, aki villámgyors mozgással – mint egy ragadozó – a főszereplőnkhöz meglehetősen hasonló stílusban harcol és szoros kapcsolatban állt a sorozatunk (főleg az ötödik rész) nagy ellenségével, Araya Souren-el. A szőke hajú, heves idegent Mikiya és Shiki egyaránt ismeri, azonban az ő kilétéről, a gyilkosságok okozójáról, valamint a további eseményekről már nem írnék, hanem meghagyom a kíváncsi olvasók számára!^^

Az alcím és összefüggése:
A Satsujin Kousatsu (= Gyilkolási tudomány) a hét részes sorozat egy két részben, szorosan összekapcsolódó epizódja. Ugyan a két rész között majdnem négy év telik el időrendben, mégis egy összefüggő történetet alkot, mely körülfogja a többi öt epizód történéseit. A sorozat második részében (Gyilkolási tudomány 1. rész) hasonló testvérgyilkosságokkal találkozhatunk, mely ebben a hetedik részben ismét előfordul és le is zárul egy végkifejlettel. Ennek a két résznek a mivoltára és megoldására az ismertetőben nem térnék ki, akit érdekel, járjon utána!

Grafika és zene:
A megjelenítésre egy rossz szót sem tudok szólni, egyszerűen fantasztikus és a megszokott színvonalat kaphattuk ezen rész látványvilágától is. A színek élesek és az akciójelenetek látványosak. A zenét az egész sorozatra jellemzően itt is Yuki Kajiurakészítette, aki szintén remek munkát végzett. Az opening egy lassú, templomi fohászat, ima jellegű dal, ami tökéletesen illik a történet elejére. Az ending pedig a “Seventh Heaven (= Hetedik Mennyország)” című lassú, romantikus szám Kalafina-tól, ami szintén kiváló záró dalnak.

Egyéni vélemény:
Annak ellenére, hogy egy hosszú, két órás filmről van szó, egyáltalán nem unatkoztam. Az igazat megvallva eleinte sokkal több akcióra és pörgésre számítottam erre a befejező részre, de végül kifejezetten tetszett benne, hogy egy romantikus, a hangsúlyt az érzelmekre fektető történetet kaptam. Mondhatni, ez volt a “legszebb” rész, melyben mélyebb betekintést kaphattunk Mikiya és Shiki valódi viszonyára és egymás iránti érzelmeire. Az epizódban feltűnő új szereplő elborult agyú karaktere és ábrázolása szintén elnyerte a tetszésem.

Ajánlás:
Személy szerint senkinek nem ajánlanám, akik nem látták az előző részeket – főleg a másodikat – mivel ebben az epizódban rengeteg a visszapillantás az előzményekre. Önmagában is kissé nehézkes elsőre megérteni az epizód minden részletét, nem hogy még az előzmények ismeretének hiányában. Tehát semmiféleképpen nem ajánlom külön filmként megnézni! Valamint szintén nem ajánlom azoknak, akik nem bírják a vért, a mérsékelt szexualitást, és az esetleges erőszak látványát, habár a Kara no Kyoukai kedvelők valószínűleg ehhez már hozzászoktak. A rajongók számára egyértelműen kötelező darabként ajánlom! Annak ellenére, hogy elég nagy hangsúlyt fektettek a romantikára – ami esetleg nem fog tetszeni páraknak -, erre az epizódra is jellemző az elvontság, valamint a kissé abszurd világ. Jó szórakozást kívánok a fináléhoz!

Végleges-e a lezárás?
Az ufotable cég tervbe vette, hogy készítenek egy nyolcadik részt is, ami alapján még nem mondhatnánk ezt az “utolsó” részt valójában lezáró epizódnak.