Gekijouban Kara no Kyoukai: Garan no Dou (2008)

Infó:

Eredeti cím 劇場版 空の境界- Garan no Dou
Angol cím The Garden of Sinners: Void Shrine
Egyéb cím(ek) Kara no Kyoukai: Movie 4
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2008

 

Ismertető:

Az anime keletkezésére és előzményeire ebben az ismertetőben nem térnék ki, viszont az előző három epizód ismertetőjében bővebben olvashattok róla. Aki egyik epizódot sem látta, annak erősen ajánlom, hogy legalább a második (ami időrendi sorrendben az első) rész, a Satsujin Kousatsu (Gyilkolási tudomány) ismertetőjét olvassa el!

Megjelenés:
Az egyre népszerűbbé váló Kara no Kyoukai anime mozifilm sorozatnak egy újabb remekművével állunk szemben, mely az előző epizódhoz hasonlóan szintén 2008-ban jelent meg a japán mozikban, május 24.-én. Ezt követően fél évvel DVD kiadásban is megjelent december 17.-én.

Időbeli elhelyezés:
Az eddig megjelent négy epizód nem időrendi sorrendben jelentek meg, így tehát a történet folyamatát a következő sorrend alapján érdemes végigkövetni: 02-04-03-01. Így tehát ez a negyedik, a Garan no Dou címet viselő epizód közvetlen a második és harmadik rész között helyezkedik el, ami 1996 márciusa és 1998 júliusa között játszódik.

Az alaptörténet:
Az eddigi epizódok közül – és feltehetőleg a későbbieket, még meg nem jelenteket is beleértve -, ez a legrövidebb rész, mivel mindössze kb. háromnegyed órás (endinggel együtt). Ennek tudatában próbálom rövidre fogni az ismertetésemet.^^

Történetünk elején főszereplőnket, Ryougi Shiki-t egy mentőautó szállítja és életveszélyes állapotban viszik be a kórházba, majd végezetül sikerül túlélnie az autóbalesetet, de 2 éven át tartó kómába esik. Hosszan tartó “álmából” való felébredése után a szemeivel eddig még soha nem látott, szokatlan jeleket és jelenségeket kezd el látni. Shiki balesetének következményeképpen, újonnan szerzett hatalmával képes látni a halált, az élők és a holtak halálát egyaránt. Másképpen fogalmazva mindent lát, ami a halállal kapcsolatos. Ez az újonnan szerzett erő eleinte annyira váratlan és megrémítő fordulat Shiki számára, hogy meg is károsítja a szemét.

A hatalomnak azonban súlyos ára volt: a baleset után kénytelen ráeszmélni, hogy az előzőleg két személyiséggel rendelkező hölgy már csak egyedül van és SHIKI, a férfi énje eltűnt a lelkéből. Shiki hiányérzetét és lelki fájdalmát egy “beszéd-specialistával”, a fanok számára már jól ismert Aozaki Touko segítségével próbálják meg kiküszöbölni. Eleinte megbízottként jár hozzá, hogy enyhítsen fájdalmán, azonban a későbbi beszélgetéseik során kiderül, hogy Touko sem egy átlagos nő, egy átlagos munkával. Valamint megtudhatjuk, hogy mi is ez az újonnan szerzett erő, mely Shiki birtokában van.

A címről:
A “Void Shrine”, vagy más néven “Garan no Dou” magyarra lefordítva annyit tesz, hogy “Üres szentély”, ami a főszereplőnk, Shiki üresnek vélt lelkére utal:

“Üresnek lenni azt jelenti, hogy vég nélkül lehet tölteni, mi?”
(Idézet az animéből)

Lefordítva pedig annyit jelent, hogy mivel Shiki lelke üres, így azt akármeddig lehet tölteni, úgyse fog megtelni, tehát már sohasem lesz a régi önmaga.

Megjelenítés és hangzás:
Grafikájáról szerintem nem is kell sokat írnom, a lényeg, hogy hozza az eddigi részek színvonalát, és a színvilága jól tükrözi az epizód keserű hangulatát. Zenéjéért az eddigi részekhez hasonlóan szintén Yuki Kajiura a felelős, aki ismét fantasztikus munkát végzett.

Egyéni vélemény és ajánlás:
Ha össze kéne vetnem az előző részekkel, akkor inkább az első részhez tudnám hasonlítani, ami inkább elgondolkodtató és kevésbé akciódús (ellentétben a harmadik résszel, ahol rengeteg a vérfürdő). Nagyon tetszett benne, hogy az epizód drámai hangulata már az első 5 percben teljesen magával ragadott. Valamint, hogy a későbbiekben bővebb információkat kaphattam Shiki érzéseiről, az új erőről, megtapasztalásáról és Touko-val való megismerkedéséről. Ez az epizód tökéletes volt arra, hogy megtudjuk az előzmények és a következmények közötti űrt, ami eddig nagyon homályos, szinte teljesen ismeretlen volt. Végezetül az utolsó gondolatom pedig, hogy nem igazán szeretem a lassú endingeket, de a Kalafina által készített “ARIA”című szám véleményem szerint fantasztikus!

A Kara no Kyoukai rajongóknak egyértelműen kötelező darabként ajánlom! Akik viszont szeretnék elkezdeni az animét, azoknak javaslom, hogy a második résszel kezdjék és csak utána nézzék meg az epizódokat, időrendi sorrendben. Ezzel ellentétben, aki nem szereti az elgondolkodtató, mélyebb témájú animéket, azoknak semmiféleképpen nem ajánlom. Egy szó, mint száz:

Jó szórakozást Shiki újabb történetéhez!^^