Gekijouban Tengen Toppa Gurren Lagann: Guren-hen (2008)

Képtalálat a következőre: „Tengen Toppa Gurren Lagann png”

Infó:

Eredeti cím 劇場版 天元突破グレンラガン 紅蓮篇
Angol cím Gurren Lagann Movie: Childhood’s End
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2008

Ismertető:

Ez a film a Tengen Toppa Gurren Lagann első összefoglaló mozifilmje, amely kb. az első 14 részt foglalja magába. A film 2008 szeptemberében debütált a japán mozikban. A második része Gekijouban Tengen Toppa Gurren Lagann: Ragan-hen címmel az idén kerül a japán mozikba, amely a maradék 13 részt foglalja majd magába.
Történet:
A mozifilm története megegyezik a sorozatéval, de azért nagyjából leírom, hogy mire lehet számítani, ha valaki azt nem ismerné.

Egy alternatív világban járunk, ahol az emberek a föld alatt élnek, az ott kialakított falvakban. Egy ilyen falu lakója Simon is, aki a faluja növekedését szolgálja azzal, hogy fúr. Simon célja, hogy a földben kincseket találjon, és legfőképpen ezért is végzi a munkáját. Szüleit kiskorában egy földrengés okozta omlásban elveszítette. A falu egy másik lakója Kamina, akinek minden vágya kitörni a felszínre. Gyerekkorában már járt a felszínen apjával, amikor az nekivágott az ismeretlen, fenti világnak. Többször is próbálkozott már kitörni a föld alól, persze sikertelenül. Simon és Kamina között mély kapcsolat van, testvérként tekintenek egymásra – illetve Simon talán a példaképének tartja Kaminát.

Egy nap egy óriási mecha zuhan le a felszínről, és vele együtt egy Yoko nevű lány, aki a géppel harcol. Úgy tűnik, hogy nem sok esélyük van a harcra, de ekkor Simon elmeséli, hogy talált egy “nagy arcot”, amiről aztán kiderül, hogy hasonló a felszínről érkezett gépezethez, csak éppen jóval kisebb. Ennek segítségével sikerül legyőzniük a leesett Ganment (ez volna a mechák neve), és kijutnak a felszínre. Mit kezdenek a felszínen? Mik ezek a Ganmenek? Miért kell az embereknek a föld alatt élniük? Kik/mik élnek a felszínen?

Kivitelezés:
A film grafikája megegyezik a sorozatéval, hiszen szinte az egészet onnan “ollózták” össze. Ez annyit jelent, hogy a grafika és az animáció továbbra is fantasztikus, és a képi világ is nagyon színes maradt. Kb. 20 percnyi új jelent van, illetve néhány jelenetet át is alakítottak, ugyanis pár helyen le kellett egyszerűsíteni a filmet a sorozathoz képest. A hangokat újravették, de a seiyuuk ugyanazok maradtak, mint a sorozatban voltak. A nagyszerű zenék megmaradtak, és ez egyáltalán nem kár.

Vélemény:
A filmet leginkább azoknak ajánlom, akiknek tetszett a sorozat, mert bár csak egy összefoglalóról van szó, néhol úgy leegyszerűsítették a dolgokat, hogy homályos lehet azon nézők számára, akik nem ismerik a sorozatot. Ha valakinek mégis felkeltette a figyelmét az ismertető, inkább azt ajánlom, hogy a sorozatot nézze meg először, mert érthetőbb és egy kicsivel jobb is. Összefoglalva, a sorozathoz méltó, ám mégis valamivel kevesebb, akciódús mozifilmet kapunk, ami minden rajongónak kötelező.