Gekijouban Tengen Toppa Gurren Lagann: Lagann-hen (2009)

Képtalálat a következőre: „Tengen Toppa Gurren ico”

Infó:

Eredeti cím 劇場版 天元突破グレンラガン 螺巌篇
Angol cím Gurren Lagann Movie 2: The Lights in the Sky are Stars
Egyéb cím(ek) Tengen Toppa Gurren Lagann: Lagann-arc
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2009

Ismertető:

Ez a film a Tengen Toppa Gurren Lagann filmváltozatának második része, és a sorozat 15-ik részétől a befejezésig történt eseményeket foglalja össze. Az első filmmel ellentétben azonban olyan sok ponton változtattak a készítők a történeten, hogy a nézőnek az az érzése támadhat, hogy egy új, alternatív változatot lát.

Történet:
A film elején láthatjuk a 15. rész eseményeit néhány rövid jelenet során, vagyis ahogy a Dai-Gurren csapat, élén Simonnal legyőzi az embereket a föld alá száműző Spirál Királyt. A történet hét évvel később folytatódik, nyomon követhetjük, ahogy az emberek felépítik a városaikat, és békességben élnek, addig, amíg meg nem jelenik az új ellenség, az Anti-Spirál. Simon és társai újra harcra kényszerülnek, ahogy a sorozatban is. Miután a Földet megmentik attól, hogy a Hold rázuhanjon, egy harccal és kalandokkal teli utazásra indulnak időn és téren keresztül, hogy megmentsék a világukat, és legyőzzék az ellenségüket. A fontosabb eseményeket újra viszontláthatjuk, de nem egyszer fordul elő, hogy egy ismerős jelenetet újravágtak, kiegészítettek, esetenként máshogy, vagy más helyen zajlik le. Vannak részek, amiket teljesen kihagytak, másokra viszont sok figyelmet fordítottak, és emellett vannak teljesen új jelenetek is. Az űrben játszódó befejezést még ennél is komolyabban átírták, az első fele, vagyis Nia keresése, nagyon rövid, szinte elkapkodott, a végső harc az Anti Spirállal azonban jóval hosszabb lett, és teljesen eltérő irányt vesz. A sorozat Simon-központúsága helyett ebben sokkal több szerepet kapnak a többiek, főleg Nia, ami ha lehet, még látványosabbá és izgalmasabbá teszi a csatákat. A film még abban is jelentősen különbözik a sorozattól, hogy a készítők egyértelműen egy vidámabb, felemelőbb verziót akartak készíteni, ezért az elhalálozások száma jóval kisebb. Akinek problémát okozott a sorozatban a sok, esetenként értelmetlenül meghalt karakter, az örülhet, ezt a filmet neki készítették.

Kivitelezés:
Igazából két részre lehet bontani a filmet, az első másfél és az utolsó fél órára. Az első “fele” nagyjából a sorozat 15.-26. részeinek az összefoglalása, sok kihagyott, megváltoztatott jelenettel, magát a történetet is leegyszerűsítették (és több szerepet kapott benne Simon és Nia kapcsolata), valamint jellemző az egészre a sietség, hiszen sok mindent kellett belesűríteni. Ezért, és amiatt, hogy néhány nagyon emlékezetes jelenetben más zenét használtak (a “Libera me” c. dalt valamiért kissé hanyagolták a készítők), körülbelül a sorozat szintjét hozza, grafika, zene, hangulat terén, de semmi többet. Az utolsó fél óra viszont, ami nagy részben új jelenetekből áll, felül tudja múlni az eredetit, főleg látványosságában, valamint a mellékszereplők által hozzáadott “plusz tartalom” miatt. A “mindenkit legyőző” főszereplő helyett itt minden karakter komolyan kiveszi a részét a harcból, és igazi csapatként jutnak túl a nehézségeken, úgy, mint az első filmben, vagy mint a sorozat elején.

Összefoglalás:
Mindenképp csak azoknak ajánlanám, akik látták a sorozatot is, mert abban azért bővebben kifejtenek mindent. Megvan benne nagyjából minden, ami a film savát-borsát adta, áll-leejtős csaták, átalakuló robotok, némi fanservice, vagány fenegyerekek, egy kis dráma és szerelem, valamint rengeteg, fülrepesztő ordítással kísért különleges támadás. A film jó pontja, hogy a készítők bebizonyították, hogy felül tudják múlni a sorozatban látott végső összecsapás látványát, rossz pont viszont, hogy sok helyen nagyon leegyszerűsített, és néhány emlékezetes jelenet is kimaradt. A hibái ellenére van olyan jó, vagy még jobb, mint a sorozat, és ezenkívül kevésbé tragikus, jóval pozitívabb a történet a kevesebb halál, és a Dai-Gurren csapat közös erőfeszítéseinek, és persze a csapat tagjainak bővebb szerepeltetése miatt.