Genius Party (2007)

Eredeti címジーニアスパーティー
Angol címGenius Party
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, film
Hossz7 rész
Dátum2007
Ismertető:
Zsenik bulija?

Az animevilágban a Studio 4°C nevet említve szinte egyből valami nehezen emészthető, olykor elvont humorú, sajátos gondolatvilágú, egyedi képi megjelenítésű animére asszociálunk, ami nem is meglepő, hiszen olyan munkák fűződnek ezen stúdió nevéhez, mint például a már jól ismert Animátrix vagy a Batman: Gotham Knight sorozat, vagy a kevésbé ismertebbAni*Kuri15 vagy a Kimagure Robot. A 2007. július 7-én napvilágot látott Genius Party sem szakít ezek hagyományaival.
A Genius Party egy hétrészes OVA-sorozat, melyek részei más-más rendező által készültek, egymáshoz szervesen nem köthetőek – egyenként saját történettel, illetve jelentéssel, valamint egyedi grafikával rendelkeznek. Pont emiatt a különbözőség miatt nem határozható meg pontosan a Genius Party műfaja és témája – itt minden megtalálható a sci-fi elemektől kezdve a poszt-apokaliptikus világképeken át a slice-of-life köntösbe bújtatott drámáig.

A részek

Genius Party
Rendezte: Atsuko Fukushima
Az első rész, mely tekinthető egyben a sorozat nyitányának is. Egy kősivatagban játszódó kis történet, melyben szimbolikus értelmet nyer maga az élet, úgy, hogy a főszereplőként élettelen tárgyakat használ.
Shanghai Dragon
Rendezte: Shoji Kawamori
Egy groteszk humorral megfűszerezett akció, ami leginkább mecha és sci-fi elemeket használ fel. Ez a rész a gyermeki képzelőerő végtelenségét hivatott bemutatni, melyhez egy kiutált, szerencsétlen, lassú felfogású kínai kisfiút tesz a középpontba.
Deathtic 4
Rendezte: Shinji Kimura
Egy alternatív világban játszódó történet. Ebben a világban mindenki halott, bármi élő jelenléte rettegést kelt a lakosságban. A történet kezdetén kisiskolás főszereplőnk a ház előtti pocsolyában talál egy békát. Innentől három frissen szerzett társával együtt különleges kalandokba keverednek.
Doorbell
Rendezte: Youji Fukuyama
A történetben egy iskolás fiú áll, aki hazaérve otthon saját arcképével találkozik. Valaki átvette a helyét úgy, hogy őt nem látja senki. Hiába akar találkozni bárkivel, a másik énje folyton hamarabb odaér, így őt senki se látja. Ebben a részben leginkább önmagunk megismerésének kérdéseivel találkozhatunk.
Limit Cycle
Rendezte: Hideki Futamura
A sorozat legfilozofikusabb része, mely valódi történettel nem rendelkezik. Egy folytonos monológ, mely az élet és halál létfilozófiai kérdéseit boncolgatja, legfőképpen Isten szerepét bevonva. A történetnélküliséget kompenzálja, hogy csodálatos grafikai hátteret biztosít a tartalomnak, káprázatosan színes és mozgalmas animációjával.
Happy Machine
Rendezte: Masaaki Yuasa
Egy szürreális világban járunk, melynek felfedezését egy csecsemőkorú kisgyerek szemszögéből nézhetjük végig. A rész fő mondanivalója a születés és a halál közötti nevetségesen rövid időtartam jelentése, vagy olykor jelentés nélkülisége. Grafikailag is leginkább egy kisgyerek rajzaira emlékeztető elemekkel találkozhatunk.
Baby Blue
Rendezte: Shinichiro Watanabe
Két gyerekkori barát, egy eminens fiú diák, és egy átlagos lány története, akik elhatározzák, hogy lógnak óráról, és közösen elmennek a tengerpartra tűzijátékozni. Az epizód témája egy örök érvényű kérdés: miket mernél megtenni, ha úgy viselkednél, mintha ez lenne életed utolsó napja?

Utóélet

A 2007-es kiadást követően, 2008-ban megjelent a sorozat második része Genius Party Beyond címmel. A recept változatlan, ez alapján pedig a várt hatás sem marad el.

Ajánlás és vélemény

Már a rendezők neveit olvasva is érezhetjük, mi az erőssége ennek a sorozatnak. A részek annyira változatosak, hogy bárki könnyen megtalálhatja benne a neki tetszőt. Az anime soundtrackjét érdemes kiemelni, mert igazán jól passzolnak a zenék a részekhez, ami nem véletlen, hiszen nem kis nevek kaptak helyet a lemezen a japán pop és elektronikus zene képviselői közül. Egyes epizódok felkavaró élményt nyújthatnak – itt leginkább a Happy Machine-re gondolok – így aki tudja, hogy ezek érzékenyen érinthetik, azok óvatosan üljenek le az anime elé! Legfőképpen azoknak ajánlanám a Genius Party-t, akiknek nem fekszi meg a gyomrát némi szürreális, elvont, mélyebb gondolatokat ébresztő tartalom. Nekik mindenképpen felejthetetlen élményt fog nyújtani.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész

 

CategoriesG